ACTUALITATE 25 noiembrie 2013

Încep interviurile la Sfântu Gheorghe pentru „Despre România, numai de bine”

de Monica Vrânceanu | 132 vizualizări

Dramaturgul Ștefan Peca a început luni interviurile din cadrul programului lansat la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe – „Despre România, numai de bine”. Astfel, în următoarele zile, oamenii din Sfântu Gheorghe vor avea parte de o experiență inedită, în care cineva îi va asculta deschis, fără a-i judeca și fără a-i expune în vreun fel, dorind doar să le afle visele, dorințele ori neîmplinirile.

Ștefan Peca se va întâlni, vreme de o săptămână, cu tot felul de oameni din Sfântu Gheorghe, pentru a lua pulsul orașului și a-și construi baza de informații ce-i va folosi la scrierea textului despre municipiu. Tânărul dramaturg va avea un program structurat pe reprezentanți ai diverselor ocupații și structuri sociale, urmând să stea de vorbă cu oamenii, să le pună tot felul de întrebări și să stabilească, pe baza răspunsurilor, direcția în care va merge textul său.

Peca va scrie textul în decembrie și ianuarie, urmând ca apoi, alături de regizorul Ana Mărgineanu și o echipă de colaboratori, să-l pună în scenă la TAM, cu actorii de aici.

„Despre România, numai de bine” propune o analiză neconvenţională a prezentului, plecând de la un plan local şi ajungând apoi să transpună în scenă idei mult mai ample. Proiectul propune o „hartă artistică” a țării noastre, astfel că dramaturgul şi regizorul se duc într-un oraş al ţării, necunoscut lor, şi vreme de două săptămâni vorbesc cu cât de mulţi oameni pot: primar, vedete locale, medici, elevi, artişti, poliţişti, cazuri sociale, pensionari, vânzători ş.a. Pe baza experiențelor conversaționale acumulate, cei doi  „construiesc” apoi o piesă de teatru în care se vor regăsi poveştile, dorinţele, visele şi experienţele oamenilor, dar și eventualele istorii sau legende ale orașului respectiv.

Până acum, proiectul s-a mai derulat în  Baia Mare, Piatra Neamţ şi Târgovişte, fiecăruia dintre aceste orașe scriindu-i-se câte o poveste specială, proprie oamenilor și locurilor. Premiera producţiei de la Sfântu Gheorghe în cadrul proiectului „Despre România, numai de bine” va avea loc în luna februarie a anului viitor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.