ACTUALITATE 2 octombrie 2014

Încă un pas spre un spital modern

de Székely Emőke | 764 vizualizări

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe are o Secție de Reumatologie nouă

Medici, asistente, conducerea Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” și cea a Consiliului Județean Covasna au participat ieri la un triplu eveniment din viața celei mai mari unități sanitare din județ. A fost inaugurată Secția de Reumatologie nouă, a fost semnat un contract substanțial pentru achiziționarea unor echipamente medicale moderne, iar managerul András-Nagy Róbert a fost numit pentru încă 3 ani la cârma spitalului.

Secții modernizate

„În 2010, această clădire era utilizată ca și suprafață undeva la 60%. Astăzi putem spune că este cea mai modernă clădire pe care o are spitalul în dotare și, pornind de sus în jos, Secția de Boli Infecțioase Copii este în curs de modernizare din aceleași fonduri din care a fost modernizat și recompartimentat etajul doi. Etajul 3, Secția de Boli Infecțioase Adulți a fost de asemenea modernizată din surse proprii, etajul 2, unde se află Secția de Dermatologie, a fost modernizat, iar azi deschidem oficial Secția de Reumatologie. Tot în această clădire se află Secția de Oncologie, care a fost de asemenea modernizată, și astfel pacienții beneficiază de spații în care să se vindece în condiții decente” – a declarat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Acesta a spus că prin acest proiect și-au propus să creeze pentru pacienți, dar și pentru angajații spitalului condiții care se aliniază cerințelor europene. „Am montat senzori de fum, am construit rețele noi, cum ar fi cea de oxigen, cea de nurse call, podeaua este special creată pentru a putea fi dezinfectată ușor, iar ambianța este familiară pentru ca pacienții să simtă cât mai puțin faptul că se află într-un spital. Investiția a fost posibilă prin sponsorizarea primită de spital din partea firmei Holzindustrie Schweighofer, și o parte din sursele proprii ale spitalului. Valoarea investiției este de 35.000 de euro, din care 18.000 de euro au fost asiguraţi de sponsorizare, restul banilor fiind alocaţi de spital” – a spus András-Nagy Róbert.

haz-ReumatologiaKor

Aliniere la cerința pieței

Directorul medical al spitalului, Antal Álmos, a spus că spitalul trebuie să se alinieze la concurența din sistemul medical. „Când s-a deschis o clinică privată în apropierea spitalului, eu și managerul am ajuns în situația de a face pași importanți. Medicul de la clinica privată a crezut că secția de reumatologie se va închide, însă în 2013 aici au fost tratați 600 de pacienți, și 2.000 de pacienți la policlinică. Reumatologia este o secție înființată la mijlocul anilor ’90 aici la Spitalul Județean, și vorbim de o boală nouă, cu tratamente noi, care sunt costisitoare, și odată cu modernizarea medicinei a trebuit să acordăm atenție sporită și acestei secții. Sfera publică trebuie să țină pasul cu privații, aceste investiții sunt absolut necesare pentru că în lipsa lor nu putem supraviețui în fața concurenței, pacienții nu vin, iar dacă nu vin pacienți, nu avem bani” – a spus Antal Álmos.

Lucrurile merg bine

„Și eu mă uit la televizor și văd aproape zilnic că se întâmplă probleme majore peste tot în țară în ceea ce privește sistemul sanitar, dar eu cred că în județul Covasna lucrurile au început să meargă mai bine după 2010, după descentralizare” – a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, înainte de semnarea unui nou contract pentru dotarea spitalului.

Este vorba de încă un contract din cel mare, câștigat prin Programul Operațional Regional. „Contractul pe care l-am semnat în urmă cu câteva săptămâni vizează reabilitarea efectivă a spitalului, iar acum este vorba de un contract cu o valoare de 27 de milioane de lei, pe care îl semnăm cu firma Vamed din Austria, și acest contract vizează achiziționarea principalelor echipamente și dotări ce vor fi furnizate, și anume vom pune în funcțiune un bloc operator cu 4 săli de operație complet echipate, un bloc pentru mici intervenții chirurgicale la Urgență, sterilizare, terapie intensivă cu zonă de trezire și mai multe laboratoare, și un sistem de stocare a datelor. Dar nu numai achiziționarea este cuprinsă în program, ci și instruirea personalului și întreținerea echipamentelor și dotărilor furnizate” – a spus Tamás Sándor.

Președintele CJ l-a felicitat pe managerul spitalului, András-Nagy Róbert, care a câștigat în urma concursului un nou mandat la șefia unității sanitare, după care le-a mulțumit tuturor celor implicați în întregul proces de reabilitare și modernizare a Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”.

„Aș vrea să mulțumesc în primul rând managementului spitalului și celor care muncesc aici, medici, asistenți și personal auxiliar pentru credința pe care au avut-o, și spun asta pentru că în 2010 foarte mulți s-au întrebat cum o să fie viitorul. Eu am spus că viitorul cu siguranță va fi plin cu schimbări, atât la nivel de management, cât și spitalul în sine. Eu simt că ultimii 4 ani de zile am avansat mai mult decât în primii 20 de ani de după 1990” – și-a încheiat discursul președintele CJ.

Relocare de secții

Lucrările de reabilitare în curs în corpurile A și B ale clădirii principale a Spitalului Județean presupun schimbarea locației unor secții, compartimente, birouri. „Din data de 6 octombrie, adică luni, Secția de Cardiologie va funcționa în clădire vechiului spital, în locul unde până acum își avea sediul Secția O.R.L. Astfel, Secția O.R.L. se mută la parterul clădirii ce adăpostește printre altele și Secția de Boli Infecțioase, situată vizavi de clădirea Serviciul de Medicină Legală. Va funcționa în noua locație de la aceeași dată, adică luni, 6 octombrie” – se arată într-un comunicat emis de spital.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.