În weekend are loc Șugaș Race
Asociația Sportivă CovAlpin organizează în weekend, în stațiunea Șugaș Băi, cea de-a treia ediție a competiției Șugaș Race, care reunește deopotrivă sportivi profesioniști și amatori. „Avem peste 300 de înscriși la eveniment. Cel mai probabil vom ajunge la 350 de candidați. Dintre aceștia, aproximativ 30 de persoane sunt sportivi de performanță. Am reușit să atragem elitele. Cu toate că acest concurs se adresează preponderent amatorilor, elitele sunt cele care dau nivelul și ne bucurăm că ne sunt alături”, ne-a declarat Tiberiu Andrei Poștoacă, reprezentantul CovAlpin.
Competiția constă în două probe diferite, programate pentru fiecare din cele două zile de concurs. Sâmbătă va avea loc proba de alergare montană, iar duminică se va desfășura proba de mountain bike. „Sunt 22 de categorii și sperăm ca toate să fie active. La o categorie trebuie să participe minimum zece concurenți. Categoriile sunt împărțite în funcție de traseu, dacă e lung sau scurt, de sex și de vârstă. Vom avea categorii și pentru copii. Anul trecut, cel mai mic candidat a avut mai puțin de patru ani”, ne-a spus Poștoacă.
Traseul din acest an va lega trei stațiuni-centre de apă minerală, respectiv Șugaș Băi, Vâlcele și Belin. În felul acesta evenimentul devine nu doar un mijloc de popularizare a celor două discipline, ci și o formă de promovare turistică a județului Covasna. „Noi ne dorim să încercăm să promovăm aceste discipline în rândul maselor, dar urmărim totodată să promovăm turistic această zonă. Avem multe băi, avem izvoare minerale, iar sportivii ar putea fi un grup țintă al turismului balnear”, a mai spus reprezentantul organizatorilor.
CovAlpin urmărește chiar să internaționalizeze evenimentul în edițiile care vor urma. Un prim pas a fost făcut chiar de anul acesta când participă doi sportivi din Republica Moldova, dar și o bulgăroaică devenită soția unui etnic maghiar din Cluj-Napoca.
Mai mult decât atât, unul dintre obiectivele de bază ale proiectului este acela de a apropia românii, mai ales pe cei de la sud de Carpați, de specificul acestei zone în care secuii reprezintă populația majoritară. „Acest proiect este unul prin care dorim să apropiem oamenii, să vină aici și să ia contact cu cultura secuilor, să vadă cum trăim și cum comunicăm și să se elibereze de prejudecățile formate de ceea ce văd la televizor sau citesc în presa centrală”, a mai spus Tiberiu Andrei Poștoacă.