În ultimii 25 de ani, întorsurenii au pierdut 920 de hectare de păşune
În ultimii 25 de ani, împădurirea a determinat pierderea a 920 de hectare de păşune din cei circa 2.300 regăsiţi iniţial în actele Primăriei din Întorsura Buzăului. În acelaşi timp, potrivit autorităţilor locale, numărul animalelor din proprietatea întorsurenilor a început să crească. Soluţia, care va permite întorsurenilor să beneficieze conform legii de dreptul de păşune, adoptată în şedinţa ordinară de marţi, 28 februarie a.c. a Consiliului Local, presupune ca în anul în 2017 circa 600 de metri steri de lemn să fie exploataţi din aceste spaţii.
„Noi avem două feluri de păşuni: curate, dar şi împădurite, unde ici şi colo se mai găsesc arbori. Problema este de felul următor: am constatat că în ultimii 25 de ani din cele 2.300 de hectare de păşune pe care le-a avut Primăria Întorsura Buzăului, am pierdut, prin împădurire 920 de hectare. După părerea mea este rău că ni s-a restrâns suprafaţa de păşune, în condiţiile în care numărul animalelor din comunitate a crescut: la oi de la 7.000 la 11.000 şi la bovine de la 2.000 la 4.000. Şi regimul APIA ne obligă să intervenim. În consecinţă, considerăm de cuviinţă că trebuie să curăţăm această păşune. Lemnul nu este lemn de lucru, dar este lemn de foc, astfel că putem să rezolvăm două probleme: să salvăm păşunea şi să asigurăm combustibil pentru centrală. (...) Când se duce zăpada ne vom duce să identificăm tot ceea ce este de tăiat, în primul rând pentru interesul gospodarilor de a avea păşunea curăţită”, a spus primarul Leca Băncilă în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local de marţi.
Lemnul exploatat va fi scos la licitaţie publică, iar informaţia legată de acest procedeu va fi transmisă public şi prin site-ul Primăriei, dar, potrivit consilierilor locali, vor putea participa doar firmele care îndeplinesc anumite condiţii prevăzute de lege.