În ultimii 11 ani, judeţul Covasna a atras doar 33 de milioane de euro din bani europeni
Potrivit unei statistici realizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, sumele atrase de judeţul nostru din fonduri europene, începând cu anul 1998 şi până în prezent, totalizează aproape 33 de milioane de euro. Preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner, a declarat ieri că este vorba despre gradul de absorbţie pe care judeţul Covasna l-a avut la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, din care mai fac parte judeţele Alba, Braşov, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Astfel, în cadrul Programelor PHARE (care au început din 1998), judeţul Covasna a atras 14,4
milioane euro, din cele 126,6 milioane euro atrase la nivelul ADR Centru, ceea ce reprezintăă un procent de 11,4%.
Prin Programe guvernamen - tale, judeţul Covasna a atras 0,6 milioane euro din cele 21,8 milioane euro atrase la nivelul ADR Centru, ceea ce se traduce într-un procentaj de numai 2,6%. Referindu-se la Programul Operaţional Regional „Regio”, ce se derulează între 2007-2013, Herman Rosner a arătat că, de la iniţierea programului şi până în luna iunie a acestui an au fost semnate şapte contracte în valoare de 10,6 milioane euro, din cele 55 contracte în valoare totală de 83 milioane euro la nivelul Regiunii.
În cadrul proiectelor Regio - Axa 2 - infrastructură de transport, judeţul Covasna nu a înregistrat niciun proiect, la fel cum s-a întâmplat şi la cele de pe Axa 3, referitoare la infrastructură socială. La proiectele contractate prin acelaşi Program Operaţional „Regio”, Axa 4 – dezvoltarea mediului de afaceri şi dezvoltarea microintreprinderilor, au contractat din judeţul Covasna patru firme, valoarea sumelor solicitate fiind de aproximativ 0,3 milioane euro, în vreme ce, la proiectele de pe Axa 5, referitoare la dezvoltarea şi promovarea turismului, judeţul Covasna are zero contracte.
În cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) – creşterea competitivităţii economice (2007-2013) şi gestionat de către Ministerul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, al cărui domeniu îl reprezintă investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a IMM-urilor, din judeţul Covasna au aplicat 11 firme, solicitând o finanţare de aproape 1,8 milioane euro, proiectele aflându-se încă în faza de evaluare.
Potrivit lui Herman Rosner, gradul de absorbţie al fondurilor europene este unul nesatisfăcător, mai ales în condiţiile în care, la nivelul întregii lumi există o reală şi acută criză economică.
Rosner consideră că oamenii de afaceri şi administraţiile locale ar trebui să se implice mai mult în elaborarea de proiecte pentru bani europeni, fără a mai insista pe faptul că acest process este unul destul de anevoios. Preşedintele CCI Covasna este de părere că absorbirea fondurilor europene a fost oarecum îngreunată din cauza procedurilor complicate, ale birocraţiei şi controalelor pe care le implică primirea unor finanţări europene, dar şi din cauză că încă nu există destui specialişti capabili să elaboreze proiecte europene câştigătoare.
Monica Rizea