ACTUALITATE 22 martie 2016

În prag de pensionare, conducătorii poliției covăsnene vă prezintă „raportul“

de Sever Ioan Miu | 1434 vizualizări

Aflând că au ieșit la pensie la jumătatea lunii martie, am încercat să stau de vorbă cu șeful poliției covăsnene, comisarul șef Ion Popa și unul dintre adjuncții săi, comisarul Jakab Albert-Toth, despre realizările lor și eventualele regrete pe care le au în prag de pensionare. Dacă Ion Popa e la conducerea IJP Covasna din iunie 2013, Albert-Toth este din decembrie 2005 adjunctul şefului I.P.J. Covasna pe linia investigării criminalităţii. Foarte diplomați, cei doi au evitat să se laude direct și au pus accent pe aspectele pozitive ale muncii lor și subalternilor. De asemenea, mi-au evidențiat unele aspecte inedite despre ce reclamă la poliție unii locuitori ai județului nostru, unul dintre cele mai liniștite din țară, după cum spun conducătorii poliției.

Muzica vecinilor, o „amenințare“ la domiciliu

„O arată rezultatele, județul Covasna e unul dintre cele mai sigure, dacă nu cel mai sigur județ din țară. A scăzut infracționalitatea sesizată, infracționalitatea stradală, avem cele mai puține infracțiuni săvârșite cu violență, foarte puține infracțiuni de omor, tâlhărie“, spune Ion Popa. La infracționalitatea judiciară, cele comise cu mare violență, suntem pe ultimul loc din țară, zice și Albert-Toth, adăugând că e vorba atât de cifre absolute, cât și la suta de locuitori.

Caracterul liniștit al județului ține de caracterul locuitorilor săi, sau, cum spune Albert-Toth, de „gradul de suportabilitate“ al acestora. El povestește că, în niște chestionare distribuite de poliția română și traduse în maghiară pentru zonele din țară cu etnici maghiari, mai mulți covăsneni au răspuns da la întrebarea „Vă simțiți amenințat la domiciliu?“. Printre motivele pentru care covăsenii de limbă maghiară se simt amenințați se numără, spune, Albert-Toth, și „vecinul dă muzica tare“. Tot Albert-Toth spune că în județ nu poți vedea scandaluri de proporții sau încăierări pe stradă și adaugă: „E sanatoriu județul Covasna față de alte județe“.

„Marea majoritate a infracțiunilor comise cu violență sunt ca urmare a unor conflicte spontane, intrafamiliale, ca urmare a consumului exagerat de alcool. Lucru pe care polițiștii nu l-au putut preveni, pentru că, indiferent de metodele noastre, noi nu avem cum să știm ce se întâmplă în interiorul unei familii“, spune Popa.

Jumătate de căpățână de varză

„Avem furtișaguri mărunte, de subzistență, cum e cu romii la periferii. Fură lemne, cartofi", spune Albert-Toth și îmi povestește un caz petrecut în apropierea municipiului Târgu Secuiesc: „Într-o comună a venit un cetățean și a reclamat că i s-a furat o jumătate de căpățână de varză. Cerea ca făptașul să fie tras la răspundere. Nu pentru prejudiciu, pentru 1 leu 50. Ci pentru simplul fapt că i s-a furat din curte, ceva de neimaginat pentru el“.

Birocrația și furtișagurile, regretele comisarilor

„În alte județe acestea sunt lucruri care nu se reclamă. E foarte bine că s-au reclamat, regret că nu în toate cazurile am reușit să prindem făptașul sau, dacă l-am prins, legea fiind blândă, nu a putut fi pedepsit“, spune Popa. Tot la capitolul regrete, Albert-Toth spune că nu a reușit să reducă „hârțogăreala“, în ciuda eforturilor sale și ale colegilor.

Furturile din Simeria

Îl întreb pe Popa despre cazul furturilor din cartierul Simeria, înregistrate pe camera de supraveghere a unei vile. „În cazul din Simeria, din Strada Fânului, avem un cerc de bănuiți. Ca în toate cazurile așa-zis mai sensibile, administrarea probatoriului e mai dificilă, și mai de durată. De aici, unii cetățeni și-au mai exprimat nemulțumire. Îi anunț că nu au fost abandonate aceste cazuri și chiar dacă nu voi mai fi acum la conducere sunt convins că, prin profesionalismul dovedit, colegii mei vor continua activitățile“. Despre cazul spargerilor din Semeria, și Albert-Toth spune că deocamdată se fac cercetări. „E o metodă nouă de a pătrunde în locuințe, prin geamurile termopan și fără zgomot“.

Accidente tot mai puține

„An de an, numărul accidentelor, numărul morților și al răniților grav din accidente rutiere a scăzut“, spune Ion Popa, apreciind munca polițiștilor rutieri, prezenți pe teren șapte zile din șapte și 24 din 24. „În domeniul infracțiunilor economico-financiare, poliția a acordat atenție „operațiunilor cu lemn și material lemnos, astfel încât în acest moment putem afirma că la nivelul județului Covasna nu există suprafețe de cinci hectare în plus defrișate“, adaugă Popa

Șeful poliției are aprecieri și despre evoluția  combaterii criminalității transfrontaliere, ca și despre activitățile preventive ale poliției Covasna.

„Stare de echilibru între etniile conlocuitoare“

„Având în vedere specificul județului Covasna, am încercat și reușit în mare măsură să creem o stare de normalitate și echilibru între etniile conlocuitoare, fără să ținem vreodată cont de afinități politice, religie, etnie“, spune Popa, în timp ce Albert-Toth precizează că nu există tensiuni interetnice, doar politicienii fiind cei care încearcă să le provoace, pentru voturi.

„Am reușit cu ocazia numeroaselor manifestări culturale, sportive sau cele de revendicare a unor drepturi să nu înregistrăm niciun incident deosebit. Și aici mulțumesc populației și organizatorilor pentru educația și înțelegerea de care au dat dovadă cu ocazia tuturor acestor acțiuni“, mai spune Popa.

Microscop vechi de 40 de ani

„S-au făcut eforturi pentru dotarea cu autoturisme, tehnică de calcul, nicicând nu au fost sincope la aprovizionarea cu carburant. Polițiștii și-au primit absolut toate drepturile legale. Dacă ați văzut construcția noului sediu, era doar o placă de beton, la nivelul 0. Acum se poate vedea în stadiu este, pentru a crea condiții optime colegilor mei“, subliniază comisarul-șef.

Un aspect care poate fi îmbunătățit la IJP Covasna pare să fie dotarea tehnică a serviciului de criminalistică. Trag această concluzie ascultându-l pe Albert-Toth: „Avem un microscop Zeiss de acum 40 de ani și acum e de o calitate excelentă. La alte poliții există tehnică ultramodernă. Ai noștri compensează acest handicap prin cunoștințe. Avem specialiști care fac expertize și în alte județe“, subliniază Albert-Toth. „De exemplu, fostul șef serviciu la criminalistică a prins după urma la ureche. Trăsese cu urechea pe ușa metalică și a rămas amprenta. După ce l-am identificat, era o probă suficientă, pentru că urechea e unică, la fel ca amprenta. A fost dat ca exemplu de bune practici la Institutul de Criminalistică de la București“, adăugă comisarul.

„Sunt mândru că am fost sculer-matrițer“

CV-ul lui Ion Popa arată, de la început până la final, o carieră în domeniul poliției și al internelor, cu excepția unei perioade de doi ani ca manager al unei companii. Pe de altă parte, parcursul profesional al lui Albert-Toth începe cu slujba de sculer-matrițer la IAME Sfântu Gheorghe, unde ulterior a fost inginer. Debutul profesional ca sculer-matrițer a primit comentarii negative pe unele pagini de internet, inclusiv forumul site-ului politisti.ro.

Am menționat acest aspect cu ocazia interviului și mi-a răspuns că, într-adevăr, a fost la început sculer-matrițer, executând lucrări la care o diferență de câțiva microni era decisivă pentru calitate. După care a făcut șapte ani inginerie, specializându-se în tehnologia construcțiilor de mașini și a lucra ca inginer proiectant. A fi inginer „te învață să fii ordonat, să lucrezi pe căprării, să știi unde să cauți și ce trebuie să faci“, spune Albert-Toth. El amintește că a urmat și un curs postuniversitar la Universitatea Politehnică din București. Între 2004 și 2009, Albert-Toth  a studiat Dreptul la Universitatea particulară Georghe Barițiu din Brașov. „Deși sunt de formație reală, nu pot învăța pe de rost, dacă nu are o logică. Am luat licența la Drept cu 9.20. Dacă îmi pun ceva în cap, fac“, spune Albert-Toth. Printre cursurile absolvite de fostul oficial al IPJ se numără și unul de relații internaționale, precum unul de management.

Din iulie 1994 Albert-Toth a fost ofițer în cadrul Poliției Economico-Financiare, până în 2001. De atunci a lucrat la serviciul de investigare a fraudelor, mai întâi ca ofițer specialist II, apoi din octombrie 2004, ca șef Birou I. Din Octombrie 2005 până în 30 decembrie 2005 a fost împuternicit la comanda Serviciului de Investigarea a Fraudelor, iar pe 30 decembrie 2005 a devenit adjunctul șefului IJP Covasna pe linia combaterii criminalității. „Sunt mândru că am fost sculer-matrițer, că am putut face și asta, nimeni nu se naște manager de top“, a mai spus Albert-Toth.

Dacă nu ai oameni buni, nu reușești nimic

„Ca realizări, mi-am propus să pot face o echipă ca lumea. Eu am lucrat 11 ani la poliția economică, după aia au fost „mișcări de trupe“, de personal și s-a reușit la fiecare serviu și birou să promovăm, prin concurs sau examen, niște oameni competenți și din punct de vedere profesional și moral. Dacă nu ai oameni buni sub tine, nu reușești să faci nimic“, spune Albert-Toth, iar Popa își laudă, la rândul său, subordonații.

18 ofițeri, din care 11 cu funcții de conducere și-au depus recent dosarul de pensionare. De ce atât de mulți? „Nu cunosc motivele lor personale, le cunosc doar pe ale mele. Profesional pot cere colegilor să rezolve o anumită situație, problemele personale rămân probleme personale“, spune Popa. „Legea 223, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie, stabilește clar condițiile de pensionare. Ieșitul la pensie este un act de voință unilaterală“, spune Gil Bălănică, președintele biroului IPJ Covasna din cadrul Sindicatului Național al Polițiștilor.

De ce s-au pensionat?

„Având în vedere că îndeplinesc toate condițiile legale, de bunăvoie și nesilit de nimeni am hotărât, împreună cu familia mea, să mă pensionez“, spune Popa. „Pe 24 martie împlinesc 50 de ani. După 32 de ani de muncă, din care 22 ani în condiții speciale la poliție am considerat că e mai bine să îmi văd de sănătatea mea și de familie. Stresul instituțional nu face bine la nimic“, spune și Albert-Toth.

„Regretul meu personal este că sunt plecat de foarte multă vreme de acasă. Familia a fost pe locul 2, prioritatea a fost serviciul și cetățeanul. Niciodată nu mi-am putut planifica în cei 30 de ani de carieră un concediu, o sărbătoare“, spune Popa. Popa este sibian și, de câte ori a trebuit să se mute cu serviciul, de exemplu ca Șef Serviciu Investigare fraude la IPJ Alba sau la IPJ Covasna, familia nu l-a putut urma. O excepție au fost cei șase ani petrecuți ca Atașat de Afaceri Interne la Milano.

Diamantul de pe coroană

„De aproape 4 ani am fost aici, m-am trezit, fără să îmi dau seama, că în curând voi fi socru mare“, spune Popa, adăugând că are un băiat de 26 de ani și o fată de 21 de ani și o „nevastă superbă, diamantul de pe coroană. „Cred că îmi trebuie un pic mai mult timp cu familia“, spune și Toth, care are doi copii, un băiat și o fată, ambii de 27 de ani.

Teme articol: poliţie Covasna pensionare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.