ACTUALITATE 3 iunie 2013

În ciuda protestelor, un pui de vulpe a fost eutanasiat

de Székely Emőke | 805 vizualizări

Autoritățile sanitar-veterinare spun că siguranța locuitorilor este pe primul plan

În urmă cu câteva zile am scris despre faptul că numărul vulpilor din Sfântu Gheorghe a crescut în ultima perioadă. Animalele au fost văzute în zona Simeria, la stadion, la Grădinița „Albă ca Zăpada” și pe străzile din împrejurimi.

Un pui de vulpe a fost prins vineri de Poliția Locală și dus la laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor. Directorul instituției, Sikó-Barabási Sándor, a declarat că medicii veterinari urmează să eutanasieze animalul pentru a preleva probe în vederea determinării eventualei rabii de care suferă vulpea.

Odată ce au aflat vestea, iubitorii de animale din Sfântu Gheorghe au pornit o campanie pe Facebook prin care cereau ca animalul să fie examinat în carantină, iar dacă se dovedește că nu are nicio boală, să fie lăsat liber în pădure. Inițiatorul campaniei a fost președintele Camerei de Comerț și industrie Covasna, Édler András, care le-a cerut oamenilor să îi scrie e-mailuri directorului DSVSA, prin care să îi ceară salvarea puiului de vulpe.

Campania nu a avut însă succes, astfel că Sikó-Barabási Sándor ne-a declarat că vulpea a fost eutanasiată. „Până acum oamenii se plângeau că nu sunt în siguranță, iar acum militează pentru salvarea puiului de vulpe. În oraș avem cunoștințe despre existența a cinci vulpi, dar cu siguranță că sunt mai multe. Am văzut un exemplar mai în vârstă, un altul mai tânăr, și știm că sunt trei pui în curtea Grădiniței „Albă ca Zăpada”, aceștia își au culcușul într-un loc foarte strâmt, unde nu putem ajunge. Vineri am reușit împreună cu Poliția Locală să prindem un pui pe care l-am dus la laborator și conform procedurilor care se impun, l-am eutanasiat pentru a preleva probe în vederea determinării faptului dacă a avut sau nu rabie. Dacă analizele vor ieși negative, probabil că nici celelalte exemplare nu au nimic, așadar le vom aduna și le vom duce într-un loc cât mai departe de oraș. Dacă însă rezultatele vor fi pozitive, vom vedea care vor fi următorii pași de urmat în acest caz” – ne-a declarat Sikó-Barabási Sándor.

Acesta a precizat că iubește vulpile, însă siguranța cetățenilor, a copiilor este mai presus de iubirea de animale. Printr-o scrisoare trimisă mai multor oficiali locali, dar și presei, a menționat că în deciziile pe care le ia pe plan profesional nimeni nu îl poate influența, nici măcar cu amenințări.

Édler András a protestat vehement și la sfârșitul săptămânii a avut mai multe postări pe Facebook prin care cerea ca puiul de vulpe să fie supravegheat în carantină. Când a aflat că vulpea a fost eutanasiată, Édler a declarat: „Condamn acțiunea DSVSA și nu înțeleg de ce a trebuit să omoare această vulpe și de ce nu a supravegheat-o în carantină. Voi cere și explicații legale pentru acest fapt celor de la DSVSA” – ne-a declarat Édler, menționând că dacă ar mai fi fost deputat, ar fi luat măsuri pentru stoparea acestui lucru.

Citeşte şi Carantină antirabică în Sfântu Gheorghe – câinii şi pisicile fără stăpân vor fi eutanasiate

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.