ACTUALITATE 14 ianuarie 2016

În 2016, Primăria Sfântu Gheorghe nu va beneficia de fonduri europene

de Mirela Cara | 498 vizualizări

Municipalitatea a economisit anul trecut peste opt milioane de lei care vor fi redistribuite pentru anul acesta

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a făcut joi o analiză succintă a anului 2015 din perspectiva proiectelor europene. Cu acest prilej, el a arătat că acestea au fost finalizate într-un procent mulțumitor și că municipalitatea a reușit să economisească peste opt milioane de lei care vor fi redistribuiți în 2016. „Eu sunt foarte fericit că am reușit să finalizăm în proporție covârșitoare proiectele europene pe care ni le-am propus și mai ales că am reușit să alocăm sumele necesare pentru aportul propriu la aceste proiecte, mai mult decât atât, am alocat o sumă de 8.585.000 lei. Deci am plătit în locul Uniunii Europene între 15 noiembrie și 31 decembrie. Practic, această sumă ne va fi returnată la începutul acestui an, deci putem spune că am economisit de anul trecut această sumă și vom avea la dispoziție în acest an această sumă pentru diferite proiecte de dezvoltare”, a spus primarul.

Edilul a mai arătat totodată că în ultimii ani veniturile municipalității au crescut simțitor datorită impozitării pe venit. „Veniturile proprii ale municipalității au crescut în fiecare an față de anii anteriori și ceea ce este și mai important este faptul că motorul acestei creșteri îl reprezintă cota de impozit pe venit, deci cota pe impozitele pe salarii. Dacă în 2014, din total venituri proprii cota din impozitul pe venit a fost de 52,9%, anul trecut a fost de 57%, și eu sper că anul acesta va fi de 60%”, a spus Antal Árpád, adăugând că acest lucru înseamnă fie că cetățenii câștigă mai mulți bani, fie că sunt mai mulți salariați sau și una, și alta.

Cât privește bugetul pe acest an, Antal Árpád a informat că cetățenii sunt așteptați cu propuneri de alocări bugetare până la sfârșitul lunii ianuarie. „Bugetul a fost afișat, așteptăm observațiile și propunerile cetățenilor la propunerea de buget și sper că la sfârșitul lunii ianuarie, la începutul lunii februarie, vom putea adopta bugetul pe acest an”, a precizat primarul care a adăugat că bugetul pentru 2016 a fost conceput ca și în anii precedenți prudent și pesimist. „Practic în ultimii șapte ani de fiecare dată bugetul la sfârșitul anului a fost mai mare decât bugetul aprobat. Și anul acesta aprobăm un buget care cu siguranță va fi mai mare la sfârșitul anului decât bugetul aprobat la începutul anului”, au fost cuvintele primarului.

El a punctat totodată că anul 2016 va fi un an fără fonduri europene, care într-un scenariu optimist vor mai putea fi atrase abia din 2018. „Per ansamblu, bugetul va fi mai mic decât anul trecut pentru că, în anul 2016, practic nu vom mai primi bani europeni. Din exercițiul financiar 2007-2013 toate proiectele municipalității au fost închise în ceea ce privește atragerea banilor europeni, iar pentru exercițiul 2014-2020 încă nu s-au lansat proiectele deci practic 2016 și 2017 vor fi ani fără bani europeni în administrația locală. Trebuie să fim foarte optimiști să credem că deja în 2017 vom putea atrage bani. Realist asta va fi posibil undeva după 2018”, a spus primarul, precizând că bugetul de pornire pentru anul în curs este de 133 de milioane de lei și că speră ca până la sfârşitul anului acesta să ajungă la aproximativ 150 de milioane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.