ACTUALITATE 17 februarie 2016

Primarul Antal Árpád, dus la audieri la DNA Bucureşti

de Agerpres | 1490 vizualizări

DNA a efectuat ieri percheziţii la Primăria Sfântu Gheorghe şi la mai multe societăţi comerciale privind fapte legate de atribuirea unor contracte

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a fost dus miercuri la amiază la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti pentru audieri într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului, potrivit unor surse.

La finalul percheziţiilor efectuate la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a fost urcat într-o dubă staţionată la ieşirea secundară a instituţiei, care a plecat spre Capitală.

Cercetările DNA vizează fapte legate de atribuirea unor contracte privind modernizarea unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, susţin surse judiciare. Conform acestora, prejudiciul s-ar ridica la aproximativ un milion de euro.

Biroul primarului Antal Árpád a fost sigilat miercuri dimineaţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care efectuează percheziţii la această instituţie.

DNA a anunţat că procurorii efectuează, miercuri, mai multe percheziţii în Bucureşti Covasna şi Braşov, într-un dosar care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2010-2014.

„În cursul zilei de 17 februarie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, se precizează într-un comunicat al DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Percheziţiile DNA vizează un contract finanţat de BERD

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat miercuri că percheziţiile efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la sediul instituţiei pe care o conduce vizează un contract finanţat prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit acestuia, ancheta a demarat în urma unei sesizări făcute de Curtea de Conturi.

„Este vorba despre o sesizare a Curţii de Conturi în legătură cu un contract încheiat între Primăria Sfântu Gheorghe şi BERD. A fost primul contract de acest fel semnat cu o municipalitate din România. Eu sunt extrem de relaxat, iar dacă anchetatorii sunt interesaţi de dreptate, atunci nu va fi nici o problemă, dacă altele sunt intenţiile, atunci vom vedea”, a declarat Antal Árpád. El a mai spus că în cursul după-amiezii urmează să fie dus la sediul DNA din Bucureşti pentru audieri.

Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că are încredere în nevinovăţia primarului Antal Árpád, că este solidar cu acesta şi că îl va însoţi la audieri, la Bucureşti.

Conform unor surse judiciare, cercetările DNA vizează fapte legate de atribuirea unor contracte privind modernizarea unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ un milion de euro.

Primarul Antal Árpád a declarat în cursul dimineţii că ancheta DNA vizează un contract finanţat prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în urma unei sesizări făcute de Curtea de Conturi.

„Este o percheziție a DNA București în municipiul Sfântu Gheorghe, datorită unei sesizări venite din partea Curții de Conturi, pe baza unui contract între municipiul Sfântu Gheorghe și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), verificat acum doi ani de Curtea de Conturi. Fiind un contract nou, practic primul contract în România care s-a semnat cu BERD-ul pe aceste principii de managementul performanței, nu a fost înțeles de către cei de la Curtea de Conturi, asta este opinia mea. Atât cei de la BERD, cât și noi susținem că totul s-a desfășurat regulamentar și conform legislației care guvernează acest contract, pentru că o parte din contract este guvernată de legislația românească și o parte, de legislația internațională. Eu consider că totul e perfect legal. Și BERD-ul spune că a monitorizat tot și practic noi nu putem cheltui niciun procent fără acord BERD. Sper că în momentul în care voi ajunge la București în fața procurorilor o să lămurim problema.

Pe biroul meu a fost pus sigiliu care a fost desfăcut în momentul în care am intrat, urmează să ne deplasăm la București pentru audieri.

Eu sunt extrem de relaxat, este un contract utilizat în toată lumea civilizată, e un contract în care se economisesc bani publici, pe managementul performanței, dacă ne uităm la infrastructură și vedem că e proastă, este din cauza faptului că până acum nu s-au utilizat acest tip de contracte. Acest tip de contract este parte a unui acord semnat între România și Banca Europeană de Reconstrucție. BERD-ul a dat o sumă pentru România pentru aceste tipuri de contracte, deci pur și simplu eu cred că sunt unii care nu înțeleg și nu vor să mergem înainte și să facem lucrări de calitate, că e bine așa cum este. Este primul contract de BERD în România, la vremea aia am dat și comunicat de presă, primul contract semnat de BERD în România, cu Municipiul Sfântu Gheorghe. După noi cred că au mai semnat și alții dar nu vreau să trag după noi alte municipalități”, a declarat Antal Árpád pentru „Observatorul de Covasna”.

UDMR, solidară cu primarul Antal Árpád

Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) se declară solidară cu primarul Antal Árpád, anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului.

Conducerea Uniunii menţionează într-un comunicat de presă că „a aflat cu stupoare” despre faptul că DNA a efectuat percheziţii la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv la domiciliul primarului Antal Árpád, vizând un contract finanţat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în cazul căruia instituţia de finanţare a remis „un document prin care se stabileşte îndeplinirea tuturor criteriilor de reglementare, respectiv legalitatea tuturor aspectelor”.

„Considerăm că, într-un stat de drept, este cel puţin de aşteptat ca, în astfel de cazuri, în spaţiul public să nu apară diferite ipoteze prezentate drept realităţi confirmate. O asemenea practică încalcă principiile de bază ale democraţiei. Uniunea Democrată Maghiară din România îşi exprimă solidaritatea cu primarul Antal Árpád, avem încredere deplină că audierile ce vor avea loc pe parcursul acestei zile vor clarifica, cu siguranţă, acuzaţiile aduse şi vor dovedi că acestea sunt nefondate”, se menţionează în documentul citat.

La finalul percheziţiilor, primarul Antal Antal Árpád a fost dus, miercuri după-amiază, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti pentru audieri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Gigel Amotostivuitoresei., 18 februarie 2016
Arpi va înfunda bulăul, dacă e vinovat. Dacă nu, îi urez succes și pe viitor. Treabă a făcut, asta-i clar. Că tot veni vorba, cine se cuibărește în spatele numelui de ProCovasna? Un nume citeste integral
bufonii de la proCovasna, 18 februarie 2016
...tonul arogant al organizatiei extremiste, dovedeste ca este o adunatura de indivizi a carui singura menire este de a crea o tensiune interetnica. Niste indivizi neica nimeni, care traiesc ca niste citeste integral
ASociatia ProCovasna, 18 februarie 2016
Vai, dom' primar, ți-au ieșit postacii și aplaudacii la interval..O fi pauza de masă pe la magazinele de haine second-hand de e așa îmbulzeală pe net ??
eu, 18 februarie 2016
Asociatia nici nu avea habar de prod ax tin minte cum se ruga pt niste informatii in plus pe forum. Nu stiu voi cum sunteti dar si eu mi-as ajuta familia, mqi ales daca au firme care prestează citeste integral
Pus sub control judiciar, 18 februarie 2016
....Antal Arpad nu a fost arestat (!), a fost pus sub control judiciar. Daca DNA era convins ca este vinovat, astazi era in spatele gratiilor. Interesant ca cei care fac cea mai mare propaganda anti citeste integral
Asociatia ProCovasna, 18 februarie 2016
Lili, faptul că a asfaltat străzi și a făcut locuri de parcare și spații de joacă (cu firma lui Zakarias) nu înseamnă că a făcut ceva deosebit. Sunt proiecte de bun simț în raport cu citeste integral
lili, 18 februarie 2016
Ieri am trecut prin fata Primariei unde erau masinile DNA si unde lume multa era in asteptare.... Comentau cei care asteptau, comentau in limba maghiara: "macar asta a facut ceva pentru citeste integral
Asociatia ProCovasna, 18 februarie 2016
Un primar incompetent care și-a ascuns neputința ani de zile, la fel ca și predecesorul său, în spatele unui eșafodaj de scuze și argumente construit cu râvnă pe așa-pretinse discriminări citeste integral
stelian, 18 februarie 2016
UDMR-ul este mereu solidar, solidaritatea este un atribut nobil, atunci cand "lupti" pentru o cauza dreapta, si ei lupta!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.