ACTUALITATE 10 august 2011

În „Ţinutul Secuiesc” trăiesc şi lucrează cei mai săraci agricultori din ţară

de Monica Vrânceanu | 1167 vizualizări

Conform unui top al salariilor din agricultură, judeţele Covasna şi Harghita sunt de departe pe ultimele 2 locuri

Un top al salariilor din agricultură, realizat de econtext.ro, plasează județul Covasna pe ultimul loc în țară. Mai exact, lucrătorii covăsneni din agricultură au cel mai mic salariu mediu, chiar dacă agricultura reprezintă o ocupație de bază. Mai mult decât atât, același top plasează pe ultimele locuri salariile agricultorilor din întregul Ținut Secuiesc. Astfel, în vreme ce județul Covasna e pe locul 41 (ultimul) cu un salariu mediu de 853 de lei, Harghita e pe locul 40 cu un salariu de 892 de lei, iar Mureș pe locul cinci de la coadă, cu un salariu mediu de 959 de lei. La polul opus se situează județe precum Sibiu, unde agricultorii câștigă cel mai bine din țară – 1.381 lei, Galați - cu salariul mediu de 1.344 și Suceava, cu un venit lunar mediu de 1.329 lei pentru un muncitor în agricultură.

 

Salariile n-au legătură cu producţia

 

Veniturile din agricultură au cuprins toate părțile acestui domeniu - de la activitățile de producție a cerealelor și legumelor până la silvicultură sau creșterea animalelor.

Datele furnizate de către cei de la econtext.ro arată însă că deși există zone agricole cu tradiție, salariile celor care muncesc în acest sector nu au nicio legătură cu producțiile ridicate. Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă cazul Bărăganului, care deși este renumit pentru bazinul său agricol, are salarii situate pe poziția 28 - Ialomița, cu 1.013 lei sau, mai rău, pe poziția 38 - Călărași, cu un salariu mediu de 920 de lei. Un paradox sesizat de către realizatorii topului îl reprezintă și faptul că în județe în care populația este ocupată mai mult în domenii precum serviciile, există totuși salarii mari în agricultură, iar un astfel de caz este cel al județului Vâlcea, clasat pe locul patru, cu un salariu mediu de 1.328 lei.

 

Cifre privite cu suspiciune la nivel local

 

Datele privitoare la județul Covasna sunt privite cu suspiciune la nivel local, prima instituție care nu se arată deloc convinsă de acestea fiind chiar Direcția Agricolă (D.A.) Covasna.  Specialiștii de aici spun că e îndoielnic un astfel de rezultat, mai ales în contextul în care la nivelul județului avem foarte mulți oameni care lucrează în domeniul agriculturii de ani de zile și care își câștigă traiul decent pe această cale.

Inspectorul agricol din cadrul D.A. Covasna, Incze Peter, este de părere că un angajat din agricultură obține un venit lunar mai mare de 853 lei, considerând că în acest sens contribuie inclusiv noua Lege a zilierilor.

”Este discutabil dacă în Covasna se câștigă cel mai puțin în țară din agricultură – referindu-ne aici, desigur, la muncitori propriu-zis. Nu știm pe ce anume se bazează concluziile acestui top care ne clasează pe ultimul loc, dar putem spune că de exemplu un muncitor zilier în agricultură câștigă la fel în Sibiu sau Covasna, el fiind plătit cam la 50 de lei pe ziua de muncă, deci dacă lucrează 20 de zile într-o lună, are deja un venit net de 1.000 de lei”, a declarat Incze Peter.

În aceeași idee, Incze Peter a arătat că cele mai mici salarii din țară nu se justifică în Covasna cu atât mai mult cu cât producția din acest an este una foarte bună, atât la cartofi cât și la cereale precum grâul și orzul. Astfel, din datele oferite de D.A. Covasna, în acest an s-a pus grâu pe mai mult de 19.500 de hectare de teren din județ, producția medie fiind de 3.900 kg/hectar.

”Este o producție foarte bună la grâu, până acum s-a recoltat cam 75% din suprafața plantată, aici fiind vorba de marii producători. Cifrele de care vorbim vor fi completate de micii producători, așa că stăm bine la acest capitol. La fel putem spune și despre orzul de toamnă unde avem o producție medie de 3.429 kilograme/hectar la 335 de hectare cultivate”, a explicat Incze.

 

Cartofii vor mări salariile

 

Potrivit acestuia, salariile agricultorilor covăsneni vor fi mărite inclusiv de producția foarte bună de cartofi, în județul nostru aceste legume fiind cultivate pe 17.284 hectare și așteptându-se o producție finală de peste 20 de tone în toamnă.

”În ideea în care covăsnenii nu abandonează agricultura, cred că putem spune că se câștigă încă bine în acest sector. Un semn în acest sens este și faptul că rapița de toamnă câștigă teren, în acest an fiind cultivate 863 de hectare cu o producție de 2.100 de kilograme la hectar. Rapița se vinde pentru ulei, majoritatea producătorilor având contracte în acest sens cu o fabrică de la Slobozia, deci oamenii își găsesc de lucru și în acest sector al agriculturii”, a mai spus Incze Peter.

 

Nu se poate plăti mai mult

 

Președintele Asociației crescătorilor de bovine din Covasna, Otvos Mozes, se arată la rândul său împărțit între datele publicate de către econtext.ro și unele realități care până la urmă bat spre un venit lunar mediu de 853 de lei.

”Eu nu știu exact cât câștigă un agricultor în Covasna, dar știu că în primul rând depinde de la om la om, de la patron la patron. Depinde și cât muncește omul, depinde de producții, dar mi-e greu să cred că în Covasna avem cele mai mici salarii”, spune Otvos Mozes.

Pe de altă parte, tot el este de părere că un muncitor în agricultura covăsneană are un salariu ”undeva la 700 de lei lunar, plus ce mai primește în plus, adică produse”. Otvos Mozes a mai declarat că, cel puțin în sectorul producției de lapte, salariile oamenilor nu pot fi crescute tocmai pentru că litrul de lapte se vinde la un preț foarte scăzut.

”Dacă micul producător care are doi-trei oameni angajați vinde un litru de lapte de la 80 de bani la 1,2 lei, de unde să plătească salarii mai mari?! E logic, dacă materia primă nu e plătită, nici nu am de unde să le dau muncitorilor mei mai mulți bani”, a mai arătat Otvos Mozes.

 

800 de lei – un salariu real

 

Liviu Merca este proprietarul unei afaceri ce se ocupă cu creșterea animalelor, având o fermă la Hăghig. Omul spune că un salariu de puțin peste 800 de lei pentru un muncitor în agricultură, așa cum arată rezultatul econtext.ro pentru Covasna, este un salariu real. În același timp însă, Liviu Merca nu crede că salariile lucrătorilor din agricultura covăsneană sunt mai mici decât cele din alte județe.

”Noi avem o fermă chiar la Sibiu, județul despre care se spune că are cele mai mari salarii, așa că vă pot spune clar că și acolo se plătesc aceleași salarii de 800 de lei. Sigur, diferența poate proveni de pe alte paliere, dar ideea este că acestea sunt în general salariile din agicultură, asta este economia”, a mai spus Liviu Merca.

Una peste alta, chiar dacă salariile din „Țara cartofului” sunt, potrivit econtext.ro, cele mai mici din ţară, nici salariile din întreaga agricultură românească nu sunt foarte mari, dacă ne comparăm cu salariile din acest sector existente la nivel european. Astfel, cei care aleg să lucreze în agricultură în țări precum Anglia sau Germania pot câștiga de la 1.000 la 1.500 de euro lunar, în vreme ce, în Danemarca, muncile agricole pot ajunge să fie plătite și cu 2.200 de euro lunar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
vasi, 13 august 2011
Draga szekely,o scurta trecere peste istorie ti-ar fi raspuns la intrebarea ta legata de morminte.In timpul celui de al doilea razboi mondial cand cu ajutorul nemtilor ati dat navala peste noi,din citeste integral
"PANORAMIX", 13 august 2011
Sant de acord cu Lazi si Primar_la_Hetea !!!AMIN !!!
Mihai, 12 august 2011
@Lazi:Cum nu crapa asfaltu de prost ce esti?Daca te documentezi bine in legatura cu stirile la zi,o sa vezi cum tara ta draga vrea sa lipeasca REP MOLDOVA DE ROMANIA,chiar sunteti batuti in cap sa citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 12 august 2011
CE TE-AI OPARIT ASA SECUIULE.ESTI BOLNAV INCURABIL SI NU TE FACI BINE VECI.CAPUL ARE UN SINGUR LEAC OBISNUIT LA VOI.
Primar_la_Hetea, 12 august 2011
Uita-te tu la mormintele neamurilor tale salbatice in stepele asiei, Aici multi romani au fost maghiarizati/germanizarii fortat, presupun ca Lakatos, Kosma, Krisan or fi nume pur secuiesti nu citeste integral
szekely, 12 august 2011
Tinutul Secuiesc a exitat, si va EXISTA, numai in mintea-capul vostru nu exista, mai ales cei care ati venit din Moldova,-Bacau Buzau etc aicia. Vezi uitate la mormintele bunicilor-strabunicilor tai, citeste integral
Lazi, 12 august 2011
Dragi gazetari Romani voi alimentati cu buna stiinta visele comunitatii Maghiarilor separatisti din judet, ce tot o dati atat cu tinutul Secuiesc ? Acest tinut nu exista decat in mintea voastra si a citeste integral
Primar_la_Hetea, 11 august 2011
Nu mai folositi denumirea asta "tinutul secuiesc" nici macar in ghilimele !
janos, 11 august 2011
pai mai Incze Peter sigur ca nu iti vine sa crezi ca acesta este salariu in agricultura jud covasna . acesta este salariu brut.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.