Ignorat de localnici, apreciat de brașoveni
Centrul de recreere de la Vâlcele oferă terapie, distracție și odihnă
Centrul de recreere de la Vâlcele este unul dintre amplasamentele realizate prin proiectul „Drumul Apelor Minerale”. Aflat într-un loc strategic, accesibil ușor atât celor din Brașov, cât și celor din Sfântu Gheorghe, centrul are și una dintre comorile naturii, uitată sau ignorată deseori de localnici: apa minerală terapeutică.
Administratorul centrului, Kovács László, ne-a declarat că de la deschiderea oficială care a avut loc în luna februarie a acestui an, Centrul s-a bucurat de un număr mare de vizitatori. „Am crescut constant până la începerea anului școlar. În vacanță am avut zile în care era chiar aglomerat, și cu toate acestea nimeni nu s-a plâns, toată lumea era relaxată, iar asta ne-a făcut să credem că oamenii sunt mulțumiți de serviciile oferite. Încercăm să răspundem cerințelor, să îmbunătățim ceea ce poate fi îmbunătățit. La început veneau cam 25 de persoane pe zi, apoi începând din iunie numărul vizitatorilor a crescut la 45-50 de persoane pe zi. În cele mai bune zile veneau 70-80 de vizitatori. Apoi de când a început școala numărul vizitatorilor a scăzut drastic, dar sperăm să revină” – ne-a declarat administratorul Kovács László.
Generații diferite
În ceea ce privește vârsta vizitatorilor, Kovács spune că vin atât vârstnici, care folosesc în general centrul pentru scopuri terapeutice, cât și familii, dar și tineri. „Persoanele în vârstă vin la începutul programului, la ora 13, ei fac în general terapii în apele din căzi. Apoi pe la ora 16-17 vine o altă categorie, cea a familiilor cu copii, iar seara vin în general tinerii. Aceștia din urmă folosesc în general sauna, fac o baie și folosesc aparatele de fitness. E mai bine așa că diferitele generații nu vin același timp, pentru că există câteodată diferențe de puncte de vedere între generații” – explică Kovács.
Nu mai este nevoie de programare
În toiul verii, când numărul vizitatorilor a fost mare, cei de la centru au introdus un sistem de programare pentru băile terapeutice. Acesta i-a speriat pe unii vârstnici, spune administratorul, adăugând că sistemul nu mai este valabil, iar cei interesați pot veni oricând. „Am fost nevoiți să introducem un sistem de programare pentru băile din cadă. Poate că unii s-au speriat de acest lucru, dar nu trebuie, pot veni liniștiți, sistemul a fost valabil doar în acea perioadă în care aveam efectiv atât de mulți clienți încât nu puteam face față altfel cerinței. Este vorba de 4 căzi cu apă minerală, folosite în special de persoanele mai în vârstă pentru că apa minerală terapeutică are efecte benefice pentru problemele reumatice atât de frecvente în cazul acestei generații” – a spus Kovács László.
Apreciat de brașoveni
Centrul de la Vâlcele are două nivele. La parter există un bazin cu apă încălzită, saună, 4 căzi cu apă minerală terapeutică, iar la etaj oaspeții se pot distra jucând jocuri de societate, tenis de masă sau biliard, sau pot folosi aparatele fitness. Locația este apreciată și vizitată în special de brașoveni, și nu de localnici.
„Localnicii nu vin, majoritatea clienților noștri sunt din Brașov și din jurul Brașovului. Ei sunt cei care apreciază într-adevăr acest centru, precum și prețurile practicate de noi. Covăsnenii vin mai puțin, deși proprietățile apei minerale terapeutice de la Vâlcele sunt cunoscute și apreciate de mai bine de 100 de ani” – este de părere Kovács, adăugând că mulți brașoveni apreciază și aerul curat de la Vâlcele.
Masaj de relaxare, dar nu numai
Centrul de la Vâlcele poate fi și unul de înfrumusețare. Se știe că doamnele și domnișoarele sunt deseori stresate de celulită. Ei bine, pot scăpa de această grăsime inestetică tot la Vâlcele, unde ședințele de masaj se fac după saună, când porii sunt deschiși, iar musculatura relaxată. „În materie de masaj oferim masaj relaxant, tonifiant, terapeutic, de recuperare, dar și anticelulitic, reflexoterapie. Cerere există, însă va trebui să mai lucrăm la promovare, pentru că deocamdată puțini sunt cei care știu că oferim și masaj. Procedurile se leagă, omul intră în saună, se relaxează musculatura, se deschid porii, face un duș, după care urmează masajul de relaxare, ceea ce este divin. Avem oferte și doar local, unde îl doare pe pacient” – ne-a declarat maseurul Lenuța Sas.
Grătar și zile de naștere
În curtea Centrului de Recreere de la Vâlcele sunt trei locuri pentru grătar, unde oaspeții pot prepara o friptură sau niște mici, pe care îi pot servi atât la mesele din curte, cât și în incinta centrului. Administratorul spune că pe timpul verii aceste locuri au fost apreciate de vizitatori mai ales că după o bălăceală sau o partidă lungă de tenis de masă stomacul cere ceva de mâncare. De asemenea, cei care s-au gândit că ar fi excelent dacă și-ar putea serba ziua de naștere la centru, pot beneficia de acest lucru, însă numai în afara programului de funcționare. „Suntem deschiși, putem discuta orice fel de cerere, însă o regulă este clară. Nu închiriem centrul în timpul orelor de program. Nu ne permitem să facem acest lucru cu vizitatorii fideli, nu ar fi corect” – spune Kovács. Acesta a mai menționat că amplasamentul are o pagină de facebook, Vâlcele Băi, actualizată zilnic cu noutăți, program, dar și temperatura apei din bazin.
Clienți mulțumiți
Cu ocazia vizitei pe care am avut-o la Vâlcele am întâlnit un cuplu trecut de prima tinerețe care a făcut o terapie de două săptămâni. Cei doi pensionari au spus că s-au simțit excelent, și că se vor întoarce cu siguranță la Vâlcele pentru o nouă serie de băi. „Simțim efectele benefice ale apei minerale, iar condițiile de aici sunt excelente, și personalul drăguț și atent atât la detalii, cât și la noi, cei care venim aici. Nu pot decât să recomand centrul și apa minerală de la Vâlcele pentru toți cei care suferă de reumatism sau probleme cardiovasculare. Nouă ne-a folosit, și pentru că e de la natură, le va folosi și altora” – ne-a spus pensionarul.
Proiectul centrului a fost început în 2007 și terminat în 2012, dar inaugurarea a întârziat pentru că de la început a fost nevoie de diferite reparații. La Vâlcele investiția este în valoare de 729.000 de euro, din care 375.000 de euro bani europeni, 125.000 de euro bani guvernamentali, restul fiind contribuția Consiliului Județean Covasna și a Consiliului Local Vâlcele. Centrul este deschis publicului larg de miercuri până duminică, programul fiind între orele 13-20 (luni și marți este închis). Biletul de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii și pensionari.