ACTUALITATE 17 august 2015

Ideile pentru proiectul „Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii 2021” pot fi propuse până la data de 24 august 2015

de Covasna Media | 689 vizualizări

i2021 a6 2015-08-16-13-14 ro-01

Festivalul filmelor bilingve, couchsurfing cultural, piste pentru biciclişti legate între ele prin creaţii landart, amenajarea şurelor în case de oaspeţi – sunt doar câteva din cele aproape 100 de idei trimise pentru proiectul capitalei culturale, iar numărul acestora poate fi înmulţit până la data de 24 august 2015, de oricine doreşte sau are idei. Orice instituţie, asociaţie civilă, dar şi persoanele fizice pot veni cu propuneri concrete de programe.

Numărul evenimentelor care compun programul anual şi care constituie miezul proiectului, nu este prestabilit. Scopul acestui proiect este acela ca – utilizând tema centrală ca „fir roşu” de legătură – să reunească seria de evenimente. Programele cuprinse sunt complementare și se întăresc reciproc, asigurând o viziune europeană şi o largă participare socială. În evaluarea programelor este luat în considerare criteriul calității înalte, ceea ce nu presupune încadrarea acestora în cultură „înaltă”. Prin acest pachet de programe, trebuie să se aducă la suprafaţă tema identităţii, trebuie să se demonteze barierele ce decurg din neînţelegerea diferenţelor, respectiv trebuie să se promoveze şi să se evidenţieze diversitatea şi valorile care decurg, de asemenea, din diferenţele existente.

Tinerii constructori din Sfântu Gheorghe, care au propus pentru proiectul i2021 expoziţia intitulată „Aici locuieşti, vezi?”, declară că identitatea este parte inclusă a mediului nostru construit şi a culturii locuinţelor. „Puţini sunt cei care se gândesc la faptul că, în timpul comunismului, am crescut în medii foarte asemănătoare. Nu doar locuinţele, dar şi amenajarea acestora se realiza în baza unor planuri tipizate, şi totuşi, în ciuda acestor fapte, în fiecare familie exista unicitatea ei, a fiecăreia.” – mai spun aceştia, în legătură cu propunerea lor. Această expoziţie deschide porţile spre o mai bună înţelegere a mediului nostru înconjurător, iar prin asta, o mai bună cunoaştere proprie.

Pentru cei care vizitează Ţinutul Secuiesc, în legătură cu obiectivele de vizitat din regiune, inventatorul platformei „Csillagösvény” (Calea Lactee) a propus un serviciu asemănător sistemelor de navigaţie de baza GPS-ului. Scopul proiectului este acela de a asigura online, offline și la fața locului materiale informaţionale despre locaţii atât localnicilor, cât şi turiştilor.

Aplicaţia, pe lângă traseele pentru autoturisme, ar fi utilizabilă şi pentru pistele de biciclişti, de echitaţie şi de schi. Platforma „Csillagösvény” conţine şi creaţii artistice care, prezentate prin legarea de locaţiile specifice, oferă o punte între vizual, creator şi spaţiu.

Propunerea doreşte să completeze lipsurile din sistemele informatice create pentru tablete şi smartphone-uri, cu privire la hărţile turistice, trasee.

„Puncte de vedere despre diferenţe” – este proiectul propus de un participant la tabăra de la Tusványos, care a atras atenţia asupra condiţiilor de viaţă ale celor cu dizabilităţi. „Ca şi indivizi sănătoşi, şi noi ne căutăm propria identitate, dar cei cu dizabilităţi se află în cea mai grea situaţie. Ei sunt o enigmă pentru societate, deşi trăiesc printre noi, şi dorinţa lor este aceea de a putea trăi o viaţă plină de valori” – a explicat gazda ideii. Scopul planului este acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii celor cu dizabilităţi.

Este important de ştiut că puterea proiectului este cu atât mai mare, cu cât conţinutul acestuia este realizat în comun, motiv pentru care echipa de iniţiativă adresează tuturor rugămintea de a participa toată lumea, cu ştiinţa, creativitatea, experienţa proprie, sau doar prin simple idei, pentru a putea câştiga, împreună, acest titlu, şi totodată să se implice şi în realizarea propunerilor.Ideile de proiect pot fi trimise până la data de 24 august, pe site-ul www.i2021.ro.

Coordonatorii proiectului sunt de părere că întâlnirile şi consultările au contribuit cel mai mult la naşterea ideilor. Seria de consultări publice din Transilvania, demarată în 24 iunie, a avut ca şi scop cartografierea ideilor şi imaginii asupra i2021 a celor din regiune şi a celor care se leagă de această regiune, iar prin aceasta, să ia naştere o diversificată propunere de program, construită de jos în sus. Organizatorii s-au întâlnit cu cei interesaţi de acest proiect în Sfântu Gheorghe, şi în cele patru oraşe partenere – Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Târgu Secuiesc, precum şi în Cluj Napoca. S-au ţinut colocvii şi prezentări ale proiectului, având loc şi consultări pentru culegerea de idei.

Pe parcursul verii, acţiunea de promovare a proiectului i2021, „Împreună pentru 2021”, a fost prezentă la marea majoritate a evenimentelor organizate în zonă – la Ziua celor 1000 de Fete Secuience, la Galopiada Secuiască, la cea de-a 26-a ediţie a Universităţii de Vară de la Bálványos, la Zilele Oraşului Miercurea Ciuc, la Festivalul pentru Copii „Székölykök”, şi la Universitatea de Vară Sic Fest, iar prin discuţiile individuale, a reuşit să aducă această iniţiativă mai aproape de public, mişcând câteva mii de persoane, în acelaşi timp lărgind în permanenţă tolba cu idei de proiecte.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.