Iarna norocoasă a unui om fără adăpost
După un an de stat pe străzi, Bedő Sándor din Târgu Secuiesc are parte de un adăpost curat și încălzit, însă numai până în primăvară
În România, există printre oameni un obicei format în ultimii ani de a face fapte bune mai ales în preajma unor sărbători religioase de referință cum este Crăciunul sau Paştele. A devenit deja celebru sloganul „de Crăciun fii mai bun!” care îndeamnă oamenii la milostenie și generozitate în preajma celui mai important eveniment spiritual al iernii. Decembrie este de câțiva ani luna în care instituțiile, ONG-urile și organele de presă se concentrează pe oferirea de ajutor și bucurie bătrânilor din cămine, familiilor neajutorate, copiilor abandonați și așa mai departe.
Oameni dedicați binelui de zi cu zi
Astfel de gesturi sunt binevenite, firește, însă ele ar trebui să se facă în mod constant pe parcursul întregului an, nu doar în apropierea unor sărbători considerate sfinte. În valul acesta de oameni care își regăsesc bunătatea în preajma Crăciunului, există și persoane care înțeleg să ajute indiferent de momentul din an în care se află. Este și cazul lui Forró Béla, cel care a fondat și Asociația de Protecție a Animalelor Székely Kutya Klub din Târgu Secuiesc, cu scopul nobil de a le veni în ajutor animalelor aflate la nevoie sau tratate necorespunzător de proprietari.
De la animale, la oameni
Cu toate că scopul Asociației vizează animalele, câțiva membri ai acesteia, în frunte cu Forró Béla, s-au implicat de curând într-un caz social, în care nefericitul protagonist a fost un om rămas fără adăpost, pe nume Bedő Sándor.
Cum viața stă sub semnul necunoscutului și al surprizelor mai mult sau mai puțin plăcute, pentru Bedő Sándor lucrurile au început să meargă într-o direcție descendentă încă de acum cinci ani când i-a murit tatăl. „Pe omul acesta îl cunosc de 25 de ani. Printr-o întâmplare nefericită a ajuns, săracul, pe străzi. El stătea într-un apartament social. Maică-sa a avut și ea un apartament și a ajuns să facă acte unei nepoate, în urma unor certuri sau așa ceva, cu înțelegerea ca fiul ei să rămână în apartamentul respectiv până moare. După moartea tatălui, mama lui Sándor i-a propus să renunțe la apartamentul social și să se mute cu ea. Acesta l-a predat la Primărie și s-a mutat cu mama, care a murit în octombrie anul trecut. La scurt timp, a apărut nepoata și l-a dat afară din casă”, ne-a relatat Forró Béla povestea tristă a lui Bedő Sándor.
Strada, singura casă posibilă
Pus în fața faptului împlinit și neavând alternative, Bedő Sándor a continuat mai bine de un an să-și ducă viața pe străzi. Într-o zi, spre norocul său, întâmplarea l-a adus însă față în față cu Béla, care nu a putut să asiste indiferent la drama pe care o trăia un om pe care îl cunoștea de ani. „Eu n-am știut ce i s-a întâmplat până acum trei, patru luni când m-am întâlnit cu el pe stradă și l-am văzut așa amărât. Mi-a povestit ce a pățit și i-am promis că îl ajut. Acum două luni, am avut o discuție cu primarul din Târgu Secuiesc și am pomenit de ce i s-a întâmplat acestui om, propunându-i să-l ajutăm. El a vorbit cu șeful Biroului Social de la Primărie și astfel am reușit să-l ajutăm”, a spus Béla.
Șansa unui adăpost cald
De îndată ce Primăria a decis că îl va ajuta pe cel care a devenit un om al străzii când se aștepta mai puțin, nemaiavând timp nici să-și plângă mama dispărută, povestea a început să fie mai frumoasă. „Îngerilor” lui Sándor li s-a dat o încăpere pentru prietenul pe care doreau să îl salveze de la înghețul de pe străzi într-un imobil în care, la un moment dat, a mai locuit un om aflat într-o situație similară. „Primarul Bokor Tibor ne-a pus la dispoziție camera asta în care l-am amplasat acum. Dar, la un moment dat, a fost a unui alt om fără adăpost, care nu știu din ce motiv i-a dat foc și acum arăta groaznic. Șeful Biroului Social ne-a zis că această cameră ar putea fi o variantă de sprijin numai că arată cum arată și trebuie renovată. Așa că am mobilizat membrii asociației și împreună am zugrăvit pereții, am reparat geamurile, și am transformat spațiul într-o casă locuibilă”, ne-a relatat în continuare salvatorul lui Bedő Sándor, subliniind că acesta a lucrat cot la cot cu ei în vederea amenajării camerei.
Problemele nu se opresc aici
Deși Crăciunul din acest an îl va găsi pe Bedő Sándor într-o încăpere în care se poate bucura de liniște și căldură, problemele lui nu se încheie aici. Neavând nicio sursă de venit, omul nu-și poate asigura hrana de zi cu zi. „Mulți oameni cu suflet mare s-au implicat cu diferite ajutoare. Prima a fost Bakk Vitalis Kinga. Dar noi în continuare strângem ajutoare, mai ales alimente de la oamenii care ne-au promis ajutor, cu o înțelegere că din trei în trei zile îi ducem alimente până când ajungem să îl înscriem în sistemul social. Omul are 61 de ani și nu își va mai găsi de lucru pentru că nu prea cred că îl mai angajează cineva”, a mai punctat Béla.
Fericirea nu durează decât o iarnă
Din păcate, noua viață a lui Bedő Sándor va dura numai până în primăvară, căci atât poate Primăria din Târgu Secuiesc să îi pună la dispoziție camera. De îndată ce se va sfârși iarna, viitorul lui va fi la fel de nesigur cum i-a fost fiecare zi petrecută pe stradă în ultimul an. „Noi i-am oferit acest adăpost până în primăvară, cu posibilitatea de prelungire. Vom face tot posibilul să îl ajutăm și în privința hranei. Ar putea primi ajutor social, dar fiind o singură persoană nu va beneficia de prea mulţi bani. În acest caz, mai bine ar fi să intre în evidențe drept caz social și să beneficieze de acces la cantina socială unde poate mânca zilnic un prânz și o cină”, a precizat Mátyus Kálmán, consilier superior în cadrul Serviciului Administraţie Publică Locală al Primăriei Târgu Secuiesc.