HYDROKOV: Irigațiile excesive afectează alimentarea cu apă potabilă
Operatorul regional HYDROKOV (fosta Gospodărie Comunală SA), atrage atenția de ani de zile că apa potabilă NU este destinată irigațiilor sau utilizării în scopuri agricole.
Bazându-se pe statisticile anilor precedenți, directorul general al companiei, Kozsokár Attila, identifică utilizarea apei potabile în agricultură drept principala cauză a problemelor de presiune sau debit cu care se confruntă anumite localități din județ.
„Ne aflăm într-o situație paradoxală. Din punct de vedere comercial, am putea spune că e bine că oamenii irigă, deoarece astfel vindem mai multă apă. Dar, în realitate, noi suntem un furnizor public, iar misiunea noastră este să asigurăm apă pentru populație, nu pentru câmpuri. Oamenii trebuie să aibă apă pentru igiena personală, spălat și gătit. Sunt conștient și de faptul că indiferent cât de politicos le-am cere agricultorilor să nu irige terenurile, ei vor continua această activitate, deoarece de ea depinde traiul lor. O soluție clară la aceste probleme va apărea doar atunci când irigațiile vor putea fi realizate din ape de suprafață. Este un proces birocratic și lent, dar este singura variantă sustenabilă: apa potabilă este o apă tratată, care necesită o calitate superioară față de apa industrială folosită pentru irigații. Cele mai multe sesizări le primim dimineața și seara. Dacă nu se poate evita complet irigarea, cel puțin în aceste intervale ar trebui evitată - și aceasta este rugămintea noastră către fermieri”, a transmis directorul companiei.
Semnalele de alarmă trase de HYDROKOV sunt susținute și de datele statistice. Furnizorul a comparat consumul de apă din luna mai, când a plouat abundent, cu cel din iunie - lună secetoasă, iar în trei comune diferențele sunt considerabile. Toate cele trei comune sunt alimentate cu apă din rețeaua municipiului Sfântu Gheorghe. La Ilieni, consumul a crescut în iunie cu 38% față de luna mai, la Coșeni cu 66%, iar la Arcuș a fost înregistrată cea mai mare creștere: 78% într-o singură lună.
„Să lăsăm deoparte toate celelalte aspecte și să vorbim doar despre motivul pentru care un astfel de consum de apă creează probleme: conductele de apă au un diametru care permite un anumit debit. Dacă acest debit este depășit, în special în zonele mai înalte ale rețelei, apare scăderea presiunii sau lipsa completă a apei. Din păcate, este atât de simplu”, a explicat Kozsokár Attila.
Spre deosebire de anii precedenți, în comuna Ozun nu au fost semnalate probleme. Aici, a fost construită recent o nouă stație de pompare, care asigură debitul necesar atât pentru Ozun, cât și pentru Sântionlunca.
HYDROKOV
Biroul de Presă