ACTUALITATE 20 aprilie 2010

Hoţii de cabluri, inamici publici nr. 1

de Covasna Media | 651 vizualizări
20apr2010-cabluPe timp de criză, hoţii de cabluri au devenit cel mai de temut duşman al operatorilor de telecomunicaţii. Pentru un pumn de bani, ei nu se dau în lături să pună la pământ reţele întregi de telefonie fixă şi să lase fără ton telefoanele a sute de abonaţi. Pagubele create de aceşti infractori sunt de zeci de mii de euro. Aproape niciodată hoţii nu pleacă la furat singuri, ci în grupuri mari. Dau lovituri în locuri izolate

20apr2010-cabluPe timp de criză, hoţii de cabluri au devenit cel mai de temut duşman al operatorilor de telecomunicaţii. Pentru un pumn de bani, ei nu se dau în lături să pună la pământ reţele întregi de telefonie fixă şi să lase fără ton telefoanele a sute de abonaţi.

Pagubele create de aceşti infractori sunt de zeci de mii de euro. Aproape niciodată hoţii nu pleacă la furat singuri, ci în grupuri mari. Dau lovituri în locuri izolate şi pe timpul nopţii, când nu există riscul să fie văzuţi. Uneori sunt prinşi imediat, iar alteori poliţiştii trebuie să stea la pândă săptămâni întregi pentru a pune mâna pe ei. Mai devreme sau mai târziu, hoţii de cabluri tot încap pe mâna oamenilor legii şi se aleg cu dosare penale pentru furt calificat şi distrugere.

Braşovenii vin la furat în Covasna

La sfârşitul anului trecut, poliţiştii din Târgu Secuiesc şi Ghidfalău au reuşit să destructureze două reţele de hoţi de cabluri, ambele din judeţul Braşov.

La Moacşa, 12 bărbaţi din Codlea, cu vârste între 17 şi 43 de ani, au fost prinşi, în zona Dalnic, în timp ce vroiau să fure aproape 500 de metri de cablu telefonic.

Pentru a fi mai operativi, tinerii s-au împărţit în două grupuri. Trei dintre ei au venit până la Dalnic cu o maşină, au tăiat cablurile de pe stâlpi şi au încărcat în portbagaj circa 140 de metri de cablu. Câteva ore mai târziu, alţi 7 tineri, aduşi din Braşov de doi taximetrişti, au venit să ridice restul de „pradă”. Au fost reţinuţi de poliţişti în apropierea unei benzinării de pe D.N. 11, ce leagă Braşovul de Târgu Secuiesc. În urma cercetărilor s-a stabilit că cei 12 erau autorii altor 3 furturi de cabluri care se petrecuseră în zona Dalnic – Moacşa. Prejudiciul cauzat de aceştia a depăşit 17.000 de lei.

La Ghidfalău, în noaptea de 22 spre 23 noiembrie, poliţiştii au reţinut 3 tineri braşoveni care transportau cu o maşină cateva sute de metri de cablu. Îl furaseră de pe stâlpii dintre localităţile Bodoc şi Zoltan, provocând un prejudiciu de circa 12.000 de euro societăţii de telefonie. Cei trei au primit mandate de arestare de la judecători.

Lovitură după lovitură

O situaţie mai deosebită se înregistrează în zona Vâlcele – Araci. Aici, de la începutul lunii februarie, nici un localnic din satul Ariuşd nu mai poate să folosească telefonul fix. Hoţii, patru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 27 de ani, care au fost prinşi de poliţişti după nici o săptămână, au tăiat cablul telefonic dintre Araci şi Ariuşd, pe o lungime de aproximativ 80 de metri. Intenţionau să-l topească, apoi să vândă cuprul unei societăţi care se ocupă de colectarea deşeurilor metalice. Preţul unui kilogram de cupru valorează aici între 15 şi 17 lei. De pe urma acestei „afaceri”, hoţii s-ar fi ales cu cel mult 500 de lei.

Numai în acest an, poliţiştii din Vâlcele au avut de soluţionat 6 cazuri în care infractorii au dat iama în cablurile de telefonie. Oamenii legii au întocmit dosare penale pentru furt şi distrugere pe numele a 13 persoane care au comis astfel de infracţiuni. Pentru a preîntâmpina furturile de cablu, poliţiştii au ajuns să păzească reţelele de telefonie mai ceva ca pe Sfintele Moaşte.

Şi hoţii au „doreii” lor

Doi tineri din Covasna, care intenţionau să fure o ţeavă metalică de doi metri, au deteriorat reţeaua de comunicaţii, magistrala Braşov – Bacău, ce aparţine unei societăţi de telefonie, căreia i-au creat un prejudiciu de circa 2000 de euro. S-a întâmplat în urmă cu câteva luni, când B. Sandor, de 25 de ani, împreună cu B. Nicolae, de 26, au pus ochii pe o ţeavă metalică ce traversa un canal de irigaţii din apropierea oraşului Covasna, la ieşirea spre Zăbala. S-au dus să o fure pentru a o vinde la fier vechi şi au secţionat cu bomfaierul şi cablurile din fibre optice ce erau protejate de ţeavă. Pentru că nu au reuşit să taie decât într-un singur loc, după o zi au revenit la faţa locului pentru a continua treaba. Astfel au fost prinşi de poliţişti, care le-au întocmit dosare penale pentru distrugere. Reţeaua de comunicaţii a fost reparată în aproximativ 5 ore.

Dumitru Ungureanu, Biroul de presă al I.P.J. Covasna

Teme articol: hoti cablu telefon
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.