ACTUALITATE 14 octombrie 2014

Haideți la teatru!

de Székely Emőke | 121 vizualizări

Azi începe o nouă stagiune a Teatrului „Andrei Mureşanu”, cu multe spectacole noi

Probabil unul dintre cele mai reușite spectacole din ultima vreme, „Sfântul din Sfântu Gheorghe” va deschide stagiunea 2014-2015 a Teatrului „Andrei Mureșanu”. Acesta va avea loc azi, iar joi şi vineri, TAM şi Teatrul de Păpuşi şi Marionete „Peter Pann” vor prezenta spectacolul pentru copii „Frumoasa din pădurea adormită”, însă Teatrul are multe alte planuri frumoase pentru acest sezon teatral.

Vreau ca stagiunea 2014-2015 să însemne ceva pentru TAM

Managerul TAM, regizorul Dan Țopa, ne-a spus că își dorește ca stagiunea teatrală 2014-2015 să fie una frumoasă, în ciuda faptului că teatrul are greutăți. „Cred că va fi o stagiune destul de dinamică și destul de complicată, dar sigur publicul o să ne fie alături. Ce îmi doresc foarte tare de la noua stagiune este să reușesc să termin cu niște datorii mai vechi ale unor colaboratori, să găsim o alternativă, un plan B la sală pentru perioada de 2-3 ani până când se termină proiectul Arta, să reușim să aducem și actori și regizori noi, tineri și nu numai, să monteze și să joace alături de noi, să putem să ducem la capăt toate proiectele, cum ar fi Festivalul Atelier, Întâlnirea Tinerilor Teatrologi. Ne dorim și ne așteptăm așadar la multe lucruri frumoase și bune și pentru noi, dar și pentru spectatorii noștri. Vreau ca stagiunea 2014-2015 să însemne ceva pentru TAM” – a declarat managerul Dan Țopa.

Dan-Topa-3

Cinci producții noi

Prin contractul managerial, TAM este obligat să monteze cinci spectacole noi în această stagiune. Chiar dacă situația nu ajută teatrul, fiind vorba de lipsă de spațiu, Dan Țopa spune că planul va fi realizat. „Sunt colegi, Mirela Bucur, Sebastian Marina, Cristian Ban, Radu Afrim, eu, care am monta, care vom lucra spectacole în stagiunea ce urmează, și probabil vom simți mai prezentă comunitatea românească și cei cu dare de mână, și spectatorii. Sunt câțiva care insistă și ne ceartă că nu am ieșit încă, sunt alții care nici nu știu că am început, și tot așa. Mirela Bucur lucrează la spectacolul „Împreună”, al cărui text este scris de Petronela Rotar, în decembrie publicul va putea vedea spectacolul „Etajul 7”, regizat de Sebastian Marina, și tot în decembrie Dan Țopa va regiza „Seara de Ajun”. De asemenea, vor continua celelalte proiecte ale TAM, „Să ne cunoaștem prin teatru”, întâlnirea teatrologilor, Salonul Național de Artă Plastică și Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”. În afară de spectacolele destinate adulților, vor fi cel puțin 3 spectacole noi pentru copii” – a declarat Dan Țopa.

Se va juca la sediul TTA

Nimic nou sub soare, ar spune unii, cel puțin în materie de sală. Practic TAM se află în aceeași situație în care se afla și în urmă cu un an, și anume fără sediu. E adevărat, anul trecut spectacolele au fost jucate în sala fostului cinematograf „Arta”, care va fi sediul TAM, însă din cauza lucrărilor teatrul a trebuit să elibereze sala. Dan Țopa a spus în mai multe rânduri că un proiect bun are nevoie de timp, așa și lucrările de renovare, însă până când se va găsi o soluție, spectacolele TAM se vor juca la sediul Teatrului „Tamási Áron”. „În continuare vom juca în sala mare a Teatrului, eventual în foaier, unde avem amenajat un studio pentru spectacole de copii, sau în celelalte săli, în funcție de programul teatrului. Este foarte frumos să îți faci un program, dar e greu pentru că partenerul nostru este foarte ocupat și atunci nu planificăm, ci ni se dau sălile când sunt libere. Nu vreau să schimb cu nimic relația pe care o am cu Bocsárdi László, pentru că e foarte bună. E o situație grea, în fond e o realitate, și el are foarte multe spectacole de montat. Încercăm să ne strecurăm, nu ne plângem, dar nefiind acasă, e mai greu” – spune managerul TAM. Acesta a adăugat că are o relație bună și cu Primăria Sfântu Gheorghe, și că a primit promisiuni de la primarul Antal Árpád ca în cazul în care se va elibera un spațiu potrivit, acesta să fie amenajat pentru TAM.

Trupa a rămas aceeași

Colectivul a rămas, formula e aceeași, iar Țopa spune că îi pare rău că nu a reușit să aducă un aer de noutate, oameni noi care implicit ar fi schimbat și trupa. „Avem trei colaboratori maghiari în spectacolul „Sfântul din Sfântu Gheorghe” și se simple prezența lor nouă în trupă. Regizorul se mai schimbă, dar acesta pleacă și lasă producția în urmă, dar trupa, membrii acesteia sunt aceiași. E o parte psihologică a managerului de care el trebuie să se ocupe, să îi determine pe actori să participe la proiecte noi, să participe la castinguri, să facă filme. E ca o familie, trebuie să ai grijă de copii, pentru că în situația în care ani la rând trupa este aceeași, membrii se cunosc atât de bine încât știu și ce tricouri are celălalt, riști să te plafonezi” – a declarat Dan Țopa. Managerul TAM a spus că își dorește ca pentru perioada următoare să atragă atât tineri actori, cât și tineri regizori.

Turneu național

Brașov, Târgu Mureș, Sighișoara și alte orașe din Transilvania vor găzdui spectacolul „Sfântul din Sfântu Gheorghe” în cadrul unui turneu național. Piesa a fost scrisă special pentru oraşul nostru, și fiind vorba despre o mixtură româno-maghiară, Dan Țopa spune că o vor duce cu precădere în zone în care există și populație de etnie maghiară pentru a fi înțeleasă mai bine. Turneul este necesar pentru a mai strânge ceva bani, dar greutăți sunt, mai ales pentru că TAM nu are o mașină cu care să se poată deplasa. „Încercăm un turneu național cu acest spectacol pentru că, în afară de faptul că vrem să îl promovăm, vrem să facem reclamă teatrului, orașului Sfântu Gheorghe, iar încasările trebuie să ne rezolve problema drepturilor de autor. Sunt și aici o serie de probleme, teatrul nu are mașină, dar Țopa speră că se va găsi un sponsor care îi va ajuta în acest sens. Acesta a spus că teatrul are nevoie de susținerea comunității pentru că numai așa poate supraviețui. Iar susținere nu înseamnă doar sponsorizări consistente, ci și mersul la spectacole. Biletele de la Sfântu Gheorghe sunt ieftine, iar cei 5-10-15 lei scoși din buzunar de fiecare dintre noi sunt de fapt contribuții la următoarele proiecte și spectacole.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.