ACTUALITATE 8 iulie 2015

Guvernul majorează salariile demnitarilor

de Covasna Media | 565 vizualizări

Noile indemnizaţii ale demnitarilor: preşedinte şi premier 21.540 lei, vicepremier 20.000 lei, ministru 19.055 lei

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, în cadrul unei declaraţii de presă, miercuri, că indemnizaţiile a 48 de oameni cu funcţii importante în statul român vor fi majorate.

„Guvernul României a adoptat miercuri o ordonanţă prin care indemnizaţiile lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică din România se majorează începând din august. Este vorba despre preşedintele României, premierul şi miniştrii, preşedinţii celor două Camere, directorii serviciilor, SRI, SIE, SPP, STS. În total, sunt 48 de funcţii vizate de această ordonanţă”, a explicat Oprea.

Potrivit unor surse guvernamentale, preşedintele, premierul şi şefii celor două camere din Parlament vor avea salariu brut lunar de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei, începând cu 1 august 2015.

Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei.

Miniştrii şi şefii de servicii secrete vor fi plătiţi lunar cu câte 19.055 lei brut, salariul net urmând să fie de 13.365 lei. În prezent, salariile preşedintelui şi premierului sunt de aproximativ 6.500 lei net, iar al unui ministru de circa 5.300 lei net.

Salariile tuturor bugetarilor vor fi mărite

Premierul interimar a anunţat, pe această cale, că salariile tuturor bugetarilor din România vor fi mărite.

„Sunt două motive pentru care am făcut acest anunţ personal. În primul rând, vreau să fac cunoscut oficial faptul că, până la finalul acestui an, vom avea creşteri de salarii în tot sistemul public. Există un proiect pregătit de Ministerul Muncii, care în cel mai scurt timp va deveni lege. Astfel, fiecare anagajat la stat va primi un salariu corect în raport cu munca şi responsabilităţile sale”, a mai spus Oprea.

Pe de altă parte, Oprea a explicat că nu este normal ca un preşedinte de stat european să câştige 1.500 de euro pe lună, în timp ce „funcţionari de rang secund din alte instituţii” încasează mult mai mult.

„În al doilea rând, din raţiuni de transparenţă, pentru a nu exista nicio suspiciune în legătură cu acordarea acestor indemnizaţii, îmi asum atât corectitudinea cât şi oportunitatea acestei măsuri. Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este în regulă ca un preşedinte de stat european să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. După cum ştiţi, ani de zile, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Mai mult, am avut foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai mici decât subalternii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit şi asta face ordonanţa în discuţie”, a declarat Gabriel Oprea.

Preşedintele Iohannis: O intenție înțeleaptă și cu bătaie lungă

Președintele Klaus Iohannis a declarat că intenția Guvernului de a crește salariile miniștrilor este una „înțeleaptă și cu bătaie lungă” și care poate fi încadrată în categoria „prevenirea corupției”.

„Am înțeles că există o intenție a Guvernului de a crește salariile miniștrilor. Mi se pare o intenție înțeleaptă și cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției. Până la urmă este un lucru destul de evident că remunerația unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziția în stat”, a afirmat șeful statului.

„Știu că miniștrii sunt de multe ori în situația ca în propriul minister un număr mare de funcționari să aibă o remunerație considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluție. De asemenea, cred că din rațiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situație”, a mai spus Klaus Iohannis.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.