ACTUALITATE 8 iulie 2015

EDITORIAL. Salarii mari, corupţie mică? Aiurea!

de Dumitru Manolăchescu | 768 vizualizări

Merituosul general de armată-premier interimar-vicepremier-ministru-preşedinte de partid Gabriel Oprea s-a gândit ce s-a gândit şi-a semnat cu mânuţa lui o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care va stârpi corupţia printre demnitarii de nivel înalt: preşedintele României, premierul, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, miniştrii, şefii serviciilor secrete. Vreo 48 de funcţii importante în stat vor fi păzite de corupţie cu lefuri mai mari. Vedeţi ce simplu e şi noi, proşti ca noaptea polară, nu ne-am prins: ca să nu mai fie corupţie în ţara asta e nevoie de lefuri cât Casa Poporului! Şi când să faci cadoul ăsta marilor oameni ai ţării dacă nu în prag de sezon estival, să mănâncă şi gura lor o icră neagră pe plajă la Mamaia... Eventual în momentul intrării victorioase, pe picioarele lui ajutate de cârje, a premierului Victor Viorel Ponta în Palatul Victoria?!

Zis-a şi făcut-a generalul Oprea minunea. Abia păşi premierul victorios pragul cabinetului că şi fu anunţat la urechea stângă: domnul premier, să trăiţi, am rezolvat problema corupţiei în România. V-am mărit salariul. Dumneavoastră şi altor 47 de oameni coruptibili. Restul... să mai aştepte.

Adevărul e că trebuia schimbat ceva, pe undeva, în grila de salarizare. De pildă, un ministru câştigă acum indecentul salariu de 4.800 de lei în mână. Preşedintele Republicii, ditamai omul nr. 1 în statul român, stă la coadă să ridice de la Casieria Cotrocenilor suma de 6.700 de lei. E ruşinos, oameni buni, zice vicepremierul-premier interimar etc. Gabriel Oprea. Cei 48 de aleşi între aleşii soartei trebuie să aibă lefuri de 3-4 ori mai mari. De la 5-6 mii de lei în mână, vor primi de la statul român, adică de la noi toţi, 15-16 mii de lei pe lună. Asta în vreme ce salariul minim la români e de 1.050 de lei, vreo 900 în mână. Noul raport minim-maxim în materie de salarii este de 1 la 18. Adică 18 români normali muncesc pentru a plăti o leafă de om politic important. Nu-i cam mult, generale? Şi încă ceva: ce vor face aceşti discriminaţi pozitiv pentru a-şi merita aceste lefuri uriaşe? Nu vor mai fura? Hai că oameni ne-am făcut!

Dar ce ziceţi, domnilor, de salariul unui medic? Dar de leafa profesorului sau funcţionarului public din sistemul coruptibil pe care îl patronaţi cu entuziasm tineresc? Îmi stă pe limbă o întrebare: trebuia să începeţi de undeva şi-aţi început de la cei mai corupţi, adică de la preşedinte, premier, Parlament, miniştri?! Mărind lefurile acestor 48 de funcţii importante în stat, aţi rezolvat şi corupţia din administraţie, din instituţiile care colcăie de funcţionărime flămândă?

Acelaşi premier interimar ne spunea că lefurile mari din Justiţie au eradicat corupţia din sistem. N-aş prea crede, doar dacă n-o fi citit dl. Oprea nişte ştiri proaspete despre procurori şi judecători cu lefuri foarte mari, acuzaţi totuşi de corupţie şi trafic de influenţă. Cum să ne explicăm fenomenul ăsta paranormal?! Simplu: corupţia nu ţine cont doar de mărimea salariului. Zeci de procurori şi judecători care câştigau 3-4.000 de euro pe lună au fost prinşi cu mita-n sac şi condamnaţi la închisoare. Zeci de generali şi ofiţeri ai Armatei române şi serviciilor secrete, oameni cu salarii foarte mari, sunt judecaţi şi condamnaţi pentru corupţie în fiecare an. Doar că arestările şi condamnările astea trec neobservate, nu sunt spectaculoase, au ajuns loc comun.

Aşa că nu e cazul să punem pe seama corupţiei mărirea asta de lefuri ale demnitarilor, zău că nu se face! Spuneţi cinstit că vreţi o mărire nesimţită de leafă şi gata, vom vedea noi cum vă vom judeca, dacă o vom face vreodată. Corupţia nu se va diminua datorită lefurilor triplate nesimţit la 48 de favoriţi. Unui demnitar pus pe afaceri ilicite nu-i ajunge nici o leafă, oricât de mare ar fi ea. Cu ocazia asta, însă, instauraţi un sistem de salarizare discriminatoriu în administraţie fără nici un argument valabil, real. Chestia cu eradicarea corupţiei e o gogoriţă, râd şi curcile auzind-o... Legea salarizării unitare, pe care o tot promite guvernul Ponta, nu va rezolva nici pe departe foamea de bani a funcţionarului român, lefurile bugetarilor amărâţi vor creşte abia cât să suporte măririle de preţuri, taxe şi impozite.

Cel mai mult îmi place cât de înţelegător faţă de mărirea asta de leafă este preşedintele Iohannis. Ca orice neamţ zgârcit şi strângător de bani albi pentru zile negre, preşedintele nostru a apreciat iniţiativa premierului interimar drept una necesară şi „cu bătaie lungă”. Păi cam aşa şi e, cine-a mai văzut ca un premier pesedist să majoreze leafa unui preşedinte liberal?! Noroc cu interimatul generalului uneperist Oprea, el a făcut asta în interes naţional, ceea ce îl aşează în afara oricăror bănuieli şi mânăreli politice.

Nu-i în regulă, d-le general! Corupţie e peste tot, nu doar la marile palate politice. Până la urmă, observ că aţi preluat din mers sistemul grecesc, ăştia dădeau lefuri mari fără nici o bază. Noi triplăm lefurile demnitarilor pe baza unei creşteri economice amărâte de nici 3%. Atenţie mare, totuşi: grecii tocmai au intrat în faliment...

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Maria, 10 iulie 2015
Aveti perfecta dreptate.Ce putem face ca cei care stau linga foc se incalzesc mai bine.Pina cind putem rabda aceasta nedreptate? Asa cred ca si Dumnezeu nea uitat pe cei saraci si tine numai cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.