Grupul Indigo vrea consultare la nivel de județ pe tema investiției de la Reci
Grupul Indigo din Sfântu Gheorghe dorește o consultare a întregii populații a județului Covasna în chestiunea investiției pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer dorește să o facă la Reci, într-o fabrică de debitare și prelucrare a lemnului. Reprezentantul Grupului, Toro Attila, ne-a declarat că au fost depuse mai multe cereri în acest sens, inclusiv la Consiliul Județean, arătându-se că este imperios necesară promovarea și discutarea acestui subiect la nivel județean, din moment ce investiția se va face pe o suprafață de 70 de hectare, ceea ce ar urma să aibă „repercusiuni majore asupra populației, economiei și mediului nu doar din comună ci din întregul județ”.
Inițiativa a venit după ce, în urmă cu câteva zile, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna a aprobat acordul de mediu necesar autorizației de construcție, în urma solicitării celor de la Holzindustrie Schweighofer.
„Pe baza adresei oficiale datată în luna aprilie de către administraţia publică din Reci, Grupul Indigo cere consultarea populaţiei la nivel judeţean. În urma corespondenţelor oficiale efectuate pentru obţinerea acordului de construire la Reci a fabricii austriece de cherestea, au ieşit la lumină o serie de noi documente din care reiese clar că sunt adevărate argumentele organizaţiilor civile şi ale persoanelor particulare care sunt contra acestor investiţii, că în cazul activităţii fabricii, aceasta va avea efecte negative asupra mediului, economiei şi societăţii, care vor influenţa întreg judeţul”, a declarat Toro Attila, care susține că administrația locală de la Reci a vorbit despre impactul dăunător al investiției, însă acesta a fost omis apoi în discuții.
Acuzele lui Toro s-au îndreptat și spre APM, despre care spune că a obligat investitorul la efectuarea unei evaluări de impact asupra mediului „nu neapărat de bună voie, ci pentru că aceasta este obligaţie legală şi a fost pretenţia civililor”. Toro susține însă că investitorul și-a urmărit doar interesele, iar dezbaterea publică de la Reci, din luna august, nu a fost destul pentru întreaga chestiune, ci ar fi necesară o dezbatere și consultare la nivel de județ.
„Pe 11 noiembrie, Consiliul Local Reci a aprobat planul de organizare teritorială al investitorului, în ciuda faptului că la ședința Comisiei Urbanisitice a Consiliului Judeţean (unde de asemenea au aprobat planul) s-a amintit că există ameninţarea în cazul unei ploi moderate, ca de pe teritoriul de 700.000 mp betonaţi ai investiției, apa să se reverse iar satul Reci să fie ameninţat de inudaţii dezastruoase. Prin urmare, revendicăm și impunem tuturor membrilor Consiliului Judeţean Covasna, indiferent de apartenenţă politică, să ia măsurile care sunt necesare pentru împiedicarea aprobării investiţiei fără o consultare la nivel județean”, a mai spus Toro.
În cursul acestui an, 12 organizaţii civile au iniţiat strângerea unor semnături de protest împotriva investiţiei, iar lista a fost semnată de 7.400 de persoane.