ACTUALITATE 1 iunie 2020

Grija pentru sănătatea copiilor, în noul context mondial

de Iulia Drăghici - Taraș | 4998 vizualizări

Cum ar trebui să comunice părinții despre infecția cu noul tip de coronavirus, potrivit dr. pediatru Dallos-Fejér Katalin

Dr. Dallos-Fejér Katalin este medic pediatru, femeie, soție și mamă a trei băieți. La doar cei 36 de ani are grijă de sănătatea copiilor din județul Covasna. Cu studii în Ungaria și Irlanda, unde a lucrat la un centru pediatric specializat pentru cazurile grave și deosebite, a absolvit examenul de intrare ca membru în Colegiul  Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului (MRCPCH) Marea Britanie, a ales să se întoarcă acasă, la Sfântu Gheorghe unde are rădăcinile și unde vrea să-și ajute semenii. De mai bine de 3 ani se dedică micilor ei pacienți, oricând aceștia au nevoie de ea la Centrul de Diagnostic și Tratament Pro-Vitam. Doamna doctor este în contract cu Casa de Asigurări și oferă investigații complete gratuite: consultații, ecografii abdominale și transfontanelare, examinări de laborator pentru micii pacienți. De asemenea, dacă un părinte sună la clinică în afara orelor de program doamna doctor vine la cabinet la orice oră.

Astăzi doamna doctor ne vorbește despre sănătatea copiilor în contextul actual privind boala cauzată de noul coronavirus.

Ce spunem copilului despre boala COVID-19, cauzată de noul coronavirus?

Copii sunt foarte atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor, primesc informații fragmentate de la televizor, din conversațiile adulților, și dacă nu le explicăm clar pe limba lor ce se întâmplă atunci o să tragă ei concluzia lor.

Viața noastră se schimbă, probabil lucrurile nu vor mai fi la fel încă o vreme bună și copiii trebuie să înțeleagă de ce. E bine să întrebăm prima dată ce știu ei și de acolo putem să pornim. Eu când l-am întrebat pe copilul meu în vârstă de 5 ani dacă a auzit despre coronavirus și ce știe, când am crezut că încă nici nu a auzit cuvântul, el pur și simplu mi-a spus, că dacă te infectezi mori. De aici a început o conversație mai lungă. Chiar și la copii mici de 4 ani putem să spunem că este o infecție cu simptoame de tuse, febră, dureri de gât. Copiii mici sunt egocentrici încă (își fac griji pentru ei însuși) și trebuie să-i reasigurăm că nu trebuie să-și facă griji pentru că chiar dacă devin infectați trec peste boala asta foarte ușor, dar trebuie să avem grijă, mai ales pentru sănătatea populației mai bătrâne. Trebuie să le prezentăm și soluții, ce trebuie să facă să evite infecția – spălarea mâinilor, cum să tușim și momentan să purtăm mască în spațiile închise, că nu vizităm bunicii, rudele dacă cineva din familie are simptoame de răceală. Sunt și filmulețe animate care se pot arăta copiilor mai mici.

Cu adolescenții cred că este mai greu, ei sunt la vârsta când interacțiunea cu ceilalți este foarte dorită și petrec mult timp cu prietenii, dar acum cu distanțarea socială cu autoizolare, nivelul lor de anxietate este mult peste bază. La asta se adaugă că ei își fac griji mai mult pentru cei din jur și de obicei sunt foarte bine informați de pe internet de unde au informații adevărate, dar și neadevărate. Trebuie să îi ajutăm cu sortarea informațiilor și trebuie să le oferim posibilitatea de a vorbi despre sentimentele lor.

Copiii fac parte din grupa vulnerabilă? Ce trebuie să știe părinții și cum ne protejăm copiii?

Mai puțin de 5% dintre cei testați pozitiv sunt copii și 95% dintre acești copii au o simptomatologie ușoară, moderată sau în mare parte chiar sunt asimptomatici. 

În ultima lună, în ariile geografice unde a fost un outbreak masiv cu SARS Cov2 au fost raportate creșteri ale cazurilor de sindrom inflamator multisistemic la copii– o boală gravă, ce necesită tratament de terapie intensivă și are trăsături similare cu boala Kawasaki, sindromul șocului toxic. Acești copii ori au avut rezultate pozitive la RT-PCR pentru COVID19, ori au avut anticorpi care arătau că au fost expuși la virus. Dar și așa cazurile raportate sunt în jur de 250, ceea ce este un număr mic raportat la cazurile totale, și putem să spunem că majoritatea copiilor nu sunt afectați grav de noul coronavirus. Despre cât de infecțioși pot ei să fie sunt studii controversate – unii spun că infectivitatea copiilor asimptomatici sau ușor simptomatici este foarte mică, alți cercetători spun că tocmai ei pot să distribuie virusul pentru că rămân nedetectați.

Ce recomandați părinților?

Până nu avem vaccin sau un tratament specific trebuie să facem tot posibilul să-i protejăm pe cei vulnerabili. Dacă cineva se simte puțin rău (durere de gât, tuse, subfebrilitate sau febră) mai bine să stea acasă, să autoizoleze, să nu meargă la muncă, în colectivitate. Așa putem să fim responsabili pentru cei din jur.

Un mesaj pentru copii, astăzi de ziua lor, 1 iunie.

Sper din tot sufletul că o să aibă parte de o zi plină de multă bucurie, veselie împreună cu familiile lor.

La mulți ani, cu sănătate tuturor copiilor!

(Articol realizat în parteneriat cu Pro-Vitam). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.