ACTUALITATE 9 mai 2017

Grevă generală pe termen nedeterminat la Garda de Mediu

de Iulia Drăghici - Taraș | 1073 vizualizări

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Covasna intră de miercuri, 10 mai, în grevă generală, alături de angajații Gărzii de Mediu din toată țara. Activitatea este suspendată pe termen nelimitat, iar motivul principal al acțiunii de protest este nivelul foarte mic de salarizare, respectiv inechitățile din acest punct de vedere de la nivelul Ministerului Mediului.

„Sindicatul nostru a cerut mai multe lucruri către ministrul Mediului, iar una dintre cerințe viza mărirea salariilor, pentru că la noi nu au mai crescut din 2009. Toate Gărzile județene din țară, inclusiv Comisariatul general de la București, s-au alăturat acțiunii. (...) Nu știm cât va dura greva. Depinde de negocierile de la Minister. Așteptăm și noi mai departe. (...) Sperăm să aibă rezultat, pentru că noi am rămas cu salariile cele mai mici din tot Ministerul Mediului. Cerem să ne aliniem la salariile din întreg Ministerul”, ne-a declarat directorul Comisariatului județean al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

Doar șapte angajați la Garda de Mediu Covasna

Dacă problema salarizării este una resimțită la nivel național, Comisariatul județean al Gărzii de Mediu Covasna, care controlează și aplică sancțiuni contravenționale pentru faptele care țin de protecția mediului în tot județul Covasna, se mai confruntă cu o lipsă importantă: aceea a personalului. Aici sunt angajate în prezent doar șapte persoane.

„Noi nu stăm în birouri, ci facem toată ziua controale. Sancțiunile aplicate de noi sunt de ordinul sutelor de mii de lei, dar salariile nu sunt pe măsură. Din păcate suntem doar șapte angajați, cu mine și cu secretara. Așteptăm să se mai deblocheze cât mai repede niște posturi pentru să suntem foarte puțini pentru responsabilitățile pe care le avem. Cred că suntem printre cele mai mici comisariate din țară”, ne-a mai spus directorul Lucian Cândea.

Nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat din țară

În comunicatul de presă transmis de Sindicatul Național al Gărzii de Mediu se notează că pe întreaga durată a grevei generale nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat din țară.

Aceiași sursă mai subliniază că „este de neînțeles discrepanța dintre importanța care se acordă la nivel global problemelor legate de protecția mediului și modul în care sunt tratați în țara noastră cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos. Cu toate că protecția mediului este un domeniu de o importanță strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc și o prioritate, conform Strategiei Naționale de Apărare a țării, angajații Gărzii Naționale de Mediu nu au mai beneficiat de o creștere salarială din anul 2009, fiind remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar”.

Angajații Gărzii de Mediu au mai luat parte la o acțiune de protest, în 26 aprilie a.c., când au întrerupt programul de lucru timp de două ore. „Faptul că, de la acea dată și până în prezent, reprezentanții Guvernului nu și-au manifestat dorința de a rezolva problemele grave din cadrul sistemului nostru instituțional a dus la această stare de fapt”, arată același comunicat de presă, semnat de președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Au dreptate!, 10 mai 2017
Dragnea si Tariceanu inainte de alegeri (Olguta dupa), v-au promis verzi si uscate. Acuma sa plateasca!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.