ACTUALITATE 26 mai 2023

Grădina cu struți din Întorsura Buzăului. Din pură pasiune, într-o afacere

de Diana Pantelimon | 3006 vizualizări

În primăvara acestui an, a fost deschisă pentru publicul larg, în orașul Întorsura Buzăului, „Grădina cu struți”. Deși a pornit inițial dintr-o simplă pasiune a lui Bogdan Platon, proprietarul fermei, cu timpul, totul s-a transformat într-o afacere. Dar, pe lângă partea de bussiness, și-a dorit ca și alte persoane, și mai ales copiii, să se bucure de uriașele păsări. Împreună cu soția lui, Teodora, s-au gândit să deschidă ferma vizitatorilor, organizând și o activitate inedită pentru copii, pictură pe ou de struț.

Totul a început în 2021, când Bogdan și Teodora aveau niște bani puși deoparte și suficient teren. Au cumpărat trei familii de struți, adică nouă păsări. Deoarece, un lucru interesant, o familie de struți e formată dintr-un mascul și două femele.

„Soțul meu, Bogdan, a avut dintotdeauna o pasiune pentru aceste păsări. Și aveam și bani, aveam și terenuri și am zis să le valorificăm cumva, să facem ceva al nostru. N-am pornit cu gândul de afacere, dar încet-încet s-a dezvoltat și acum sunt și beneficii. Am început cu trei familii, nouă struți. Două femele la un mascul. Se poate și cu trei femele la un mascul, dar probabilitatea de fertilitate, adică să fie și productivi, este mai mică. I-am luat din Sebeș, de la „Ograda cu struți”. Cei de acolo ne-au ajutat foarte mult. Aveam multe nelămuriri, nu prea știam ce să facem. Primul nostru incubator a fost o improvizație a soțului meu, dintr-o ladă frigorifică de băuturi. Deoarece era mult prea scump, nu ne permiteam altceva la început. A făcut el tot mecanismul și din 20 de ouă ne-au ieșit 18 pui, adică foarte bine. Îmi aduc aminte, cu prima serie de pui, nu știam ce să facem. Trebuia să-i învățăm să mănânce. În recipientele în care le puneam apă și mâncare le tot ciocăneam, să audă sunete, să vină, căci ei nu știu să mănânce. Și îi învățam să se hrănească, apoi am oprit din prima serie un pui pe care l-am tot rotit, să-i învețe și pe ceilalți”, ne-a povestit Teodora într-o vizită la ferma lor.

Cu masivul Ciucaș la orizont, într-un cadru pitoresc, de munte, frumoasele păsări păreau a fi curioase de prezența mea, dar mai ales de camera foto. Unele pozau parcă special pentru o ședință foto.

Ideea de a fi deschisă ferma pentru vizitatori i-a venit Teodorei. Pentru ca turiștii să aibă o experiență cât mai plăcută și memorabilă, au amenajat un spațiu primitor, cu mese și scaune, unde copiii pot fi antrenați într-o activitate ce le pune creativitatea și imaginația la treabă, pictură pe coji de ouă de struți.

De la deschiderea din martie și până în prezent le-au trecut „pragul” peste 400 de copii. Grădina cu struți se umple de culoare și veselie la toate vizitele celor mici, aceștia fiind entuziasmați mai ales de mărimea păsărilor. Multe clase de elevi au organizat aici „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Este un prilej de bucurie de fiecare dată.

„Am amenajat acest spațiu și facem activități cu coji de ouă. Majoritatea le și cumpără, să aibă amintire. Ideea mea a fost să fie copilul ocupat, iar pentru părinți, cafeaua e din partea casei. Scopul nostru este să se simtă copiii bine, să fie un mediu relaxant, să poți face o plimbare în acest cadru natural frumos și liniștit”, a adăugat Teodora.

Originare din Africa, păsările adoră să lenevească la soare, să aibă lumină şi căldură. Cresc foarte repede, la naştere, cântăresc 1 kg. Struții sunt foarte iuţi, ating şi 70 de km/h. La maturitate, pot cântări 150 de kg şi ajung până la 275 de cm înălţime. În medie, au viaţă lungă ajungând şi la 70 de ani. Contrar celor crezute de majoritatea oamenilor, struţii nu îşi bagă capul în nisip.

Am aflat de la Teodora că masculul are ciocul roșu, iar femela, gri. Că mâncarea lor de bază este iarba, în general, și lucerna, în special. Lucerna e cea mai nutritivă și reprezintă 70% din hrana lor. În rest, au un amestec de furaje, de cereale, grâu, porumb, orz, soia, floarea soarelui, toate tocate.

Este cel mai rapid alergător cu două picioare și, deși are aripi enorme, sunt prea mici pentru a putea ridica greutatea corpului de pe pământ, astfel că nu poate zbura. Cea mai mare pasăre din lume depune, evident, cele mai mari ouă. Un singur ou de struț poate cântări până la 1,8 kg și echivalează cu 25-30 de ouă de găină. Nu prea îmi pot imagina cât de uriașă poate fi omleta dintr-un singur ou, dar am aflat de pe internet că se pot hrăni dintr-un ou până la 15 persoane.

Carnea lor este benefică organismului. Produsele din carne de struţ au un conţinut scăzut de grăsimi şi colesterol, iar pielea de struţ este mai scumpă decât pielea de crocodil sau de şarpe. Dintr-un singur struț se pot face trei perechi de cizme. Iar prețul unei singure perechi poate ajunge la câteva mii de euro.

Familia de struți din Întorsura Buzăului se mărește cu noi membri

„Avem ouă la incubator și la sfârșitul lunii iunie vor ieși puișorii. Le amenajăm un spațiu accesibil vizitatorilor. Mai ales copiii sunt încântați. Îi așteptăm la joacă”, a mai spus Teodora.

„Grădina cu struți” din orașul de la poalele Ciucașului a fost recent promovată și pe platforma Visit Covasna, devenind deja o atracție turistică spectaculoasă, care oferă o experiență educativă și distractivă pentru toată familia. Se poate vizita zilnic între orele 10:00 și 19:00, pe strada Fabricii nr. 26.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.