ACTUALITATE 13 septembrie 2021

Gospodărie Comunală SA: Sunt necesare investiții pe termen lung

de Covasna Media | 835 vizualizări

Defecțiunile reprezintă întotdeauna o problemă serioasă pentru populație, iar conducerea Gospodărie Comunală SA este conștientă că lipsa apei reprezintă o problemă majoră.

Un exemplu poate fi cazul comunei Ghidfalău unde, așa cum a fost relatat și în presă, locuitorii s-au plâns în urmă cu câteva săptămâni că a avut loc o avarie gravă la sistemul de aprovizionare cu apă. 

Care este cauza acestor probleme?

Sunt două aspecte importante: în primul rând, sistemele mici - cum este și cel din comuna Ghidfalău - sunt concepute, în principiu, pentru a alimenta mult mai puțini clienți, lucru care se resimte, de exemplu, în Angheluș, la capătul rețelei, cauzând probleme de presiune.

Mátyás Ferenc, directorul tehnic Gospodărie Comunală SA, atrage atenția și asupra  problemelor care se ascund în subteran. În opinia sa, problema pornește chiar de la construcția rețelelor de apă, deoarece sumele disponibile pentru licitații obligă, de obicei, atât ofertantul, cât și antreprenorul să cumpere țevi foarte ieftine, cu pereți foarte subțiri.

Potrivit specialistului, trebuie conștientizat faptul că utilizarea unor materiale inferioare, în special pentru sudură, poate provoca probleme, aceasta fiind și cauza care a dus la pierderi masive de apă în localitatea Ghidfalău. 

Fisurile din țevi sunt adesea greu de detectat, mai ales atunci când plouă și nu este clar dacă apa curge sub asfalt sau în altă parte.

În cazul localității Angheluș, Gospodărie Comunală SA a propus ca alimentarea cu apă să fie făcută de la Sfântu Gheorghe, prin Câmpul Frumos, ceea ce presupune instalarea unei conducte în lungime de circa 5 km. Directorul tehnic consideră că lucrarea ar putea să fie finanțată fie prin fonduri nerambursabile, fie din bugetul pe care îl au la dispoziție autoritățile locale, cu sprijinul Gospodărie Comunală SA.

Directorul societății, Kozsokár Attila, a declarat că este puțin probabil ca rețeaua să funcționeze fără probleme pe termen lung în majoritatea localităților din mediul rural, fără a fi necesare investiții suplimentare, având în vedere și faptul că numărul consumatorilor este în creștere.

Gospodărie Comunală SA operează rețeaua existentă, face îmbunătățiri minore și majore, iar situația din municipiul Sfântu Gheorghe evidențiază cel mai bine faptul că autoritățile locale pot promova investiții mai substanțiale. În anii următori vor fi necesare mai multe schimbări, dar acestea vor trebui puse în aplicare împreună cu autoritățile locale, care sunt cele mai în măsură să evalueze nevoile locale.

Gospodărie Comunală SA

Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.