ACTUALITATE 20 iunie 2016

Generozitate, solidaritate și dăruire

de Observatorul de Covasna | 1025 vizualizări

Se spune că dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să începi prin a-i învăța pe copii ce înseamnă generozitatea. Și nici că se putea un mod mai bun de a o face.

În ultima săptămână de şcoală, cu doar câteva zile înainte de a intra în vacanţa de vară, un grup de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, coordonaţi de profesoarele Cristina Vișan, Liliana Grosar şi Maria Băilă, derulează în cadrul proiectului „Punte între generaţii” campania „Generozitate, solidaritate şi dăruire” în colaborare cu Asociaţia pentru Comunitate.

Miercuri, 22 iunie, de la ora 10, elevi ai Colegiului vor fi prezenți la Centrul de îngrijire și asistență din Hăghig, pentru a le oferi persoanelor vârstnice de acolo daruri, dar cel mai important, o bucățică din timpul și energia lor.

La această inițiativă au răspuns pozitiv numeroși elevi, dar și o serie de sponsori.

„Ne-am orientat în cadrul campaniei noastre «Generozitate, solidaritate şi dăruire» spre Centrul de îngrijire şi asistenţă de la Hăghig din mai multe motive. În primul rând ştim că acolo sunt multe suflete care ar putea fi bucurate prin gesturile noastre mărunte. Ştim, în urma discuţiilor cu doamna directoare, că astfel de acţiuni sunt bine venite şi apreciate de gazdele noastre. În acelaşi timp, acest centru este destul de aproape de şcoala noastră şi putem facilita transportul reprezentanţilor elevilor implicaţi în demersurile noastre”, ne declară Liliana Grosar, unul dintre profesorii coordonatori ai campaniei.

Un alt cadru didactic implicat în proiect, Maria Băilă, ne-a mărturisit că nu a fost nevoie de vreun efort pentru a-i motiva pe elevi să se implice. „Ideea a venit pe fondul discuţiilor avute în legătură cu alte activităţi derulate de noi sub aceeaşi egidă – Punte între generaţii – precum şi din nevoia exprimată de aceşti copii de a face ceva util, plăcut şi cu impact la nivelul existenţei lor. A nu-i uita pe cei de lângă noi şi a fi atenţi cu semenii noştri este mai degrabă un gest de normalitate, dăruire şi solidaritate. Este absolut normal ca în activităţile noastre extracurriculare să implicăm elevii şi în activităţi de acest gen deoarece le dezvoltă spiritul civic şi îi responsabilizează în raporturile directe cu comunitatea. Am pornit pe acest drum împreună cu Asociaţia pentru Comunitate şi am stabilit că vom continua împreună. Avem un grup de elevi foarte implicat şi activ din clasele a VII-a, a IX-a şi a X-a care abia aşteaptă să contribuie la derularea unor astfel de activităţi”, a spus Maria Băilă.

Președintele Asociației pentru Comunitate, Daniel Santa, completează cu privire la campanie: „Atunci când am început proiectul «Punte între generații» ne-am gândit în primul rând la ce le pot oferi adulții și seniorii celor tineri, primele evenimente fiind un soi de conferințe în care oameni cu experiență în anumite domenii le-au prezentat celor tineri plusurile și minusurile unor meserii, în dorința de a îi sprijini în orientarea lor profesională. Iată că această inițiativă a partenerilor noștri de la CNMV ne arată că se poate circula în ambele direcții pe această punte între generații. De această dată cei tineri le oferă celor mai în vârstă, o parte din timpul și energia lor și asta nu poate decât să ne bucure.”

Am întrebat-o pe prof. Cristina Vișan ce se va întâmpla pe 22 iunie, în cadrul acestei campanii. „Pentru miercuri am stabilit că este important să ajungem la Centrul de îngrijire şi asistenţă de la Hăghig, unde vom putea avea discuţii cu persoanele aflate acolo în îngrijire. Aceste discuţii dorim să le cuprindem într-un jurnal de activitate care va fi făcut public la începutul anului şcolar. În al doilea rând, dorim să dăruim acestui centru lucruri mărunte, dar importante pentru existenţa de zi cu zi. Vom dărui produse alimentare – ulei, făină, mălai, zahăr, cozonaci etc. La acestea vom adăuga pentru fiecare persoană câte o carte şi un mesaj din partea elevilor. Ne-am gândit că poate, pentru aceia care sunt în putere, o carte le poate face plăcută trecerea timpului... Tot în cadrul activităţii vom avea ocazia să le dăruim şi gânduri frumoase exprimate prin cântec şi poezie, momente artistice pregătite de elevii noştri”, ne-a explicat Cristina Vişan.

Detalii despre impactul acestei întâlniri și experienţele generate, într-unul din numerele noastre viitoare.

 

 

Teme articol: CNMV
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.