Generația absolvenților cu mască, din nou pe băncile școlii
Cum s-au adaptat noilor condiții elevii covăsneni din anii terminali
Majoritatea absolvenților claselor terminale s-au întors marți pe băncile școlii pentru a se pregăti de susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Unii elevi spun că așteptau cu nerăbdare să vină din nou la școală, chiar dacă orele se țin aproape „în condiții de laborator”, iar măsurile de protecție nu le fac viața mai ușoară. Totuși, pentru că nu au de ales, aceștia s-au conformat, doar că în unele cazuri distanțarea socială se termină odată cu părăsirea curții școlii.
Marți, elevii claselor terminale au revenit la ore după ce, mai bine de două luni, unitățile de învățământ și-au suspendat activitatea din cauza restricțiilor impuse de răspândirea noului tip de coronavirus. În unele cazuri, entuziasmul absolvenților s-a preschimbat rapid cu nemulțumirea pentru că le este greu să țină pasul cu noile condiții în care se desfășoară cursurile.
„Ne bucurăm că am venit la pregătire, nu numai pentru că ne-am revăzut, dar și pentru că putem să învățăm ceva înainte de examene. Nu ne putem baza doar pe orele online. Nu e același lucru în niciun caz. Acum stăm câte unul în bancă, purtăm măști. E destul de greu să respiri cu ele și nici nu prea se aude când vorbim, dar nu avem încotro. În curtea școlii nu suntem obligați să o purtăm”, ne-a spus miercuri o elevă de clasa a VIII-a de Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.
În județul Covasna procentajul celor care au ales să participe la aceste cursuri, opționale de altfel, este destul de mare. Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Covasna, peste 90% dintre elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a și a XIII-a și-au exprimat dorința de a participa la pregătirile programate în perioada 2-12 iunie.
Rămâne de văzut dacă, între timp, unii elevi nu s-au răzgândit.
„Față de celelalte județe în care cel puțin intenția manifestată de a participa la aceste pregătiri a fost mai redusă, mai modestă, la noi cam toți au vrut să vină. Poate unii au decis să rămână acasă între timp. Consider totuși că în jur de 80% tot au venit, dar vom face o analiză a prezenței ca să avem cifrele exacte”, ne-a spus inspectorului școlar general Kiss Imre.
Un singur elev din județ a fost trimis acasă din cauza febrei
Conform acestuia, reprezentanți ai inspectoratului școlar, dar și ai altor instituții, au mers prin unitățile de învățământ ca să vadă dacă s-au respectat toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirii. Kiss Imre precizează că doar o elevă din județ a fost depistată cu o temperatură mai mare decât cea normală.
„Nu am avut situații speciale în aceste două zile. Totul a decurs conform procedurilor elaborate. Colegii mei au fost pe teren. Știu că și din partea DSP-ului au fost controale, dar greșeli mari nu s-au făcut. Peste tot a fost foarte operativă intrarea în școli, pentru că acolo e riscul cel mai mare să se aglomereze. Ieri a fost o elevă cu febră, depistată după ce i-a fost măsurată temperatura cu termometrul digital de vreo două ori, iar apoi și cu termometrul tradițional. A fost contactat medicul de familie. Este o răceală și a fost trimisă acasă”, a precizat inspectorul școlar general.
„Eu cred că cel mai mic risc este de fapt în școală”
Dacă în incinta unităților de învățământ măsurile de siguranță sunt litere de lege, în afara școlii lucrurile nu stau tocmai așa. Kiss Imre apreciază că după ore este la latitudinea fiecărui elev dacă alege sau nu să se ferească în vreun fel de riscurile bolii care încă n-a dispărut nicăieri.
„Elevilor li s-a explicat despre necesitatea distanțării, dar este foarte greu să stai să observi fiecare în parte ce face. În școală se respectă acele proceduri, dar e altceva când au ieșit din școală, am văzut și eu. Sunt elevi, sunt tineri, nu s-au văzut de multă vreme și s-au bucurat de revedere, deci e clar că nu se discută cu doi metri distanță de la unul la altul. Dar până la urmă fiecare își asumă acest risc. Eu cred că cel mai mic risc este de fapt în școală. În afara școlii riscul este mai mare. Au trecut aproape trei luni de zile, deci trebuie să știm cu toții că suntem responsabili pentru ceea ce facem. Să sperăm că totul va fi în regulă”, a mai precizat Kiss Imre.
Cadrele didactice, deși încearcă să îi povățuiască și să îi îndrume, nu își pot asuma responsabilitatea pentru elevii care aleg să ignore aceste sfaturi.
„În afara școlii noi nu avem cum să avem grijă de toți. Atunci când ies din clădirea școlii, le dăm o mască nouă, se dezinfectează pe mâini și pleacă acasă, dar văd și eu că se întâlnesc. Cred că și părinții, dar și noi le-am explicat cât de mult contează să păstreze distanța și să poarte masca. În curtea școlii dacă ies în pauză, atunci este un profesor care supraveghează, iar după ce au ieșit din școală, nu avem cum să verificăm unde se duce elevul și ce face când ajunge acasă”, ne-a spus directoarea de la Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, Kondor Ágota.
Elevii au început, încet, încet să se adapteze
Directoarea ne-a spus că în prima zi elevii au fost derutați și confuzi pentru că sălile de clasă arătau altfel față de cum au fost obișnuiți să le vadă în ultimii ani.
„Astăzi a mers mai bine intrarea în săli. Deja copiii știu ce se întâmplă. La noi au venit numai clasele a VIII-a, deci clasa a XII-a a rămas la pregătiri online. De la 8:00 până la 9:00 s-a făcut intrarea, cu decalaj de 15 minute. Cu mască e mai greu. Asta zic și profesorii. Nu este nimic la fel cum a fost până acum. Am vorbit cu profesorul de matematică și cu profesoara de română și au zis că a fost binevenită această pregătire, numai că timpul este scurt, până se ocupă locul, până se pregătesc. Dintre cei care s-au înscris, au venit toți, deci prezența a fost sută la sută. E clar că e mai greu și nici nu se compară cu pregătirea în sala de clasă când toți sunt împreună și când participă regulat. Și pe copii îi deranjează situația, deși se bucură că s-au reîntâlnit”, a punctat directoarea de la Colegiului Național „Székely Mikó”.
Cele două licee întorsurene și-au așteptat și ele elevii din anii terminali
Și cele două licee de la Întorsura Buzăului, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” și Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, au fost pregătite să își primească, pentru ultimele dăți, elevii din anii terminali.
Chiar dacă momentul a fost mult așteptat pentru unii dintre elevi, aceștia spun totuși că este destul de dificilă viața de licean după noile reglementări impuse, masca și distanțarea socială le dau mari bătăi de cap absolvenților de liceu.
„Nu știu, mi se pare că e bine că ne-am întors la școală, dar este foarte dificil cu distanțarea socială, mai ales că nu ești obișnuit să faci asta, dar nu ai decât. E frumos, dar e așa greu să fii atent la toate măsurile, să fii atent să nu încalci vreo regulă, ceva”, ne-a împărtăși eleva Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Denisa Dragomir.
Un elev la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Adrian Boricean, spune că aștepta momentul întoarcerii la școală, deoarece prin școala online era mai dificil să înțelegi anumite lucruri.
„Momentul întoarcerii la școală îl așteptam demult. Prin susținerea orelor online ne era mai greu să înțelegem ceva și să putem învăța, plus că aveam și stresul bacalaureatului. Urmează să susținem acest examen și pregătirea este mult mai benefică dacă nu stăm în fața unui telefon sau calculator, plus că îmi era dor de colegi și profesori”, ne-a spus Adrian Boricean.
Alții spun că nu și-au imaginat că vor trece vreodată prin astfel de perioade.
„Mi se pare oribilă toată perioada prin care trecem, nu mă gândeam că o să trăim vreodată asemenea vremuri. Nu așteptam momentul ăsta, fiind a XII-a, îmi doream să fim în formulă completă, nu împărțiți”, ne-a spus Mihaela Sporea, elevă la același liceu.
„Parcă suntem într-o altă realitate”
Din spusele elevilor, regulile sunt respectate, iar atunci când cineva nu se conformează, i se atrage rapid atenția.
„Suntem împărțiți în două sau trei grupe, depinde. Parcă suntem într-o altă realitate. Mi se pare o altă lume, e diferit, dar mă bucur că se respectă normele, că suntem în siguranță, chiar dacă unii nu le respectă li se atrage atenția, nu face nimeni ce vrea el. E diferit, e foarte diferit, e ciudat, e obositor. E chiar obositor să porți masca, să fii atent. De asemenea, stăm trei ore la școală, facem variante de BAC, pauzele se respectă, ieși în curtea școlii și stai la un metru jumătate distanță ca să poți să mănânci, să îți dai masca jos. E ciudat, e foarte ciudat”, a mai spus Denisa Dragomir.
În același timp, regulile sunt respectate și la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, spune Adrian Boricean.
„Din câte am observat distanța socială se respectă cu o mare seriozitate, iar în bănci suntem așezați la o distanță de 1,5 metri, câte unul în bancă și suntem împărțiți în grupe de câte zece persoane pentru a se evita aglomerația. Distanța socială chiar este respectată. La intrarea în școală ne este măsurată temperatura, ne oferă (n. red. conducerea liceului) mască și dezinfectant. După părerea mea, condițiile actuale ne sunt chiar benefice nouă, ca și elevi, atât cât și profesorilor, fiindcă suntem protejați pentru a nu fi infectați cu Covid-19”, a precizat tânărul.
Chiar dacă finalul unei etape din viață nu este ca în poveștile colegilor mai mari, elevii găsesc și aspecte pozitive la această nouă realitate la care trebuie să se adapteze. Aceștia se bucură de posibilitatea de a fi împreună și de a învăța ceva în plus față de ce au însușit de la orele online.
Daniela Luca
David Leonard Bularca
Sursă foto: Alexandra_Koch/Pixabay, Observatorul de Covasna.