ACTUALITATE 26 octombrie 2014

Gastronomie tradiţională la Ziua Națională a Traiului de Munte [FOTO]

de Székely Emőke | 481 vizualizări

Vremea rece de afară nu i-a împiedicat pe locuitorii din Sfântu Gheorghe să participe la un târg plin cu bunătăți, organizat duminică în parcarea Hotelului Bodoc cu ocazia Zilei Naționale a Traiului de Munte. Organizatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment, la fel și vizitatorii.

Mezeluri, brânzeturi și dulceață

Printre cei în jur de 30 de comercianți prezenți la târg au fost producători de mezeluri, de brânzeturi, apicultori, artizani și mulți alții, iar marfa pe care au expus-o a fost cu adevărat gustoasă. Clienții nu au întârziat să apară, cei cărora le-a fost dor de gusturile copilăriei, al pâinii coapte în cuptor, al brânzei și cașului de casă, au cumpărat din bunătățile expuse. Comercianții au înghețat la standuri pentru că afară nu au fost mai mult de 7 grade, însă au fost bucuroși că marfa lor a fost apreciată. „Produsele noastre sunt făcute numai din ingrediente naturale, fără conservanți, aditivi sau alte ingrediente la modă. Așa se face că gustul este așa cum trebuie să fie. Aven cârnați, slănină, pastramă, costiță, toate din producție proprie după rețetele bunicilor” – ne-a declarat un producător de mezeluri tradiționale.

Clienți pofticioși

Oamenii s-au uitat, au gustat și au cumpărat. Unii au scos din buzunar și câteva sute de lei pentru că au luat de toate. „Am cheltuit în jur de 200 de lei. Am luat brânză, caș și mai multe produse din carne. Vreau de asemenea să cumpăr gemuri și miere, așadar voi mai lăsa ceva bani pe aici. Ideea acestui eveniment mi se pare foarte bună pentru că din câte am văzut, sunt mai multe produse alimentare decât la alte târguri, și până la urmă de asta avem nevoie, nu de covoare țesute în casă sau bibelouri. Carne să fie cât cuprinde, și atunci e bine” – spune un cumpărător.

Programe pentru copii

Pe lângă gusturi, organizatorii s-au gândit și la copii. Așa se face că cei mici au avut ocazia să mângâie iepuri, rațe și găini, iar la standul acestor necuvântătoare a fost multă lume. Unora le-a plăcut atât de mult încât cu greu au putut lăsa în urmă urecheatele sau simpaticele rățuște. „Am venit cu copilul, mi se pare o idee bună ca în afară de expoziția anuală a animalelor mici să mai avem ocazia să vedem animale pe viu. Am adus fiul meu de 4 ani să mângâie rațe și iepuri, să vadă animalele pe viu pentru că nu avem rude la țară, așadar nu prea intră în contact cu animale. I-a plăcut mult, acum vrea să luăm un iepure. Mai vedem, discutăm acasă și sper să ajungem la un consens” – ne-a declarat o mamă.

Se dorește să se creeze o tradiție

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Pacinfo” și are menirea să promoveze agricultura montană și viața în zonele de munte. Responsabilul de proiect la nivelul județului Covasna, Bartha Ibolya, ne-a declarat că evenimente similare au loc în mai multe zone ale țării. „Este vorba de un proiect național, câștigat de APM Harghita, la care noi suntem parteneri. Proiectul include 16 județe, și în fiecare din ele pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, au avut loc târguri de produse tradiționale. Proiectul este unul scurt, de 11 luni, însă toți cei implicați doresc să creeze o tradiție din acest eveniment, iar Ziua Națională a Traiului de Munte să fie organizată în fiecare an în jurul acestei date” – ne-a declarat Bartha Ibolya.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.