ACTUALITATE 30 aprilie 2020

Garda Forestieră: peste 14.790 de hectare de pădure din Covasna, doborâte de furtunile din februarie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1797 vizualizări

La nivel regional, se vor recolta cca. 1,41 milioane mc în peste 46.000 de camioane pentru lemn 

Vântul și furtunile din lunile trecute au doborât și/ sau rupt peste 14.790 de hectare de pădure în județul Covasna, dintre care aproape 79 de hectare de doborâturi masive, arată o estimare a Gărzii Forestiere Brașov. La nivelul regiunii, adică în județele Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita și Covasna, estimarea se ridică la 64.663 hectare de pădure afectate (adică echivalentul suprafeței însumate a peste 107.000 de terenuri de fotbal), din care 1.547 hectare sunt doborâturi masive (adică terenul a fost dezgolit complet). 

Aceeași sursă punctează că este importantă recoltarea cât mai rapidă a masei lemnoase prin intermediul firmelor atestate, „în scopul îndeplinirii în continuare a funcțiilor de protecție atribuite pădurii, al evitării  apariției focarelor de infecție ca urmare a atacurilor speciilor de Ipidae, precum și al prevenirii deprecierii suplimentare a lemnului”. 

De fapt, informarea vine în ideea de a pregăti populația în eventualitatea în care vor vedea „pe drumuri camioane încărcate cu lemn (în situația de față vorbim de cca. 1,41 milioane mc, adică peste 46.000 de camioane)”. 

Până la începutul lunii aprilie, instituția noastră a primit solicitări și a emis aprobări privind recoltarea masei lemnoase afectate pentru un volum de aproximativ 50.000 mc.  

Garda Forestieră Brașov va acorda și în continuare o atenție deosebită tuturor acțiunilor de verificare în teren și de emitere a deciziilor și avizelor necesare recoltării masei lemnoase afectate, precum și acțiunilor specifice monitorizării și controlului trasabilității materialelor lemnoase, urmărind în același timp adoptarea de către ocoalele silvice a măsurilor de protecție împotriva dăunătorilor și reîmpădurire a tuturor suprafețelor afectate în termenul legal.

Dacă în perioada următoare veți vedea pe drumuri camioane încărcate cu lemn (în situația de față vorbim de cca. 1,41 milioane mc, adică peste 46000 de camioane), precum și știri sau postări alarmiste pe acest subiect, vă rugăm să aveți în vedere și conținutul prezentei informări!”, transmite Garda Forestieră. 

Garda Forestieră Brașov informează și că, după recoltare, vor urma acțiuni de împădurire. 

Ulterior, în decursul a maxim două sezoane de vegetație, silvicultorii trebuie să intervină cu lucrări de împădurire în suprafețele afectate de acest fenomen nedorit. Numai pentru împădurirea suprafeței dezgolite complet de vegetație forestieră se estimează că vor fi necesari peste 7,7 milioane de puieți.

Toate aceste operațiuni presupun eforturi organizatorice, logistice și financiare însemnate, din partea tuturor factorilor implicați - proprietari, administratori, instituții de control.  

Facem precizarea că sumele necesare reîmpăduririi sunt acoperite din fondul de conservare și regenerare, fond constituit la nivelul fiecărui ocol silvic și alimentat cu un procent cuprins între 10% și 25% din valoarea lemnului exploatat și vândut legal, conform prevederilor art. 33, din Legea 46/2008 - Codul Silvic, cu completările și modificările ulterioare”, arată informarea de presă.

Sursa foto: Captură comunicat de presă și News.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.