ACTUALITATE 6 decembrie 2011

Furturile de subzistenţă s-au înmulţit

de Agerpres | 432 vizualizări

Cele mai multe au fost comise în mediul rural.

Furturile de subzistenţă s-au înmulţit în ultimul an în judeţul Covasna, iar cele mai multe au avut loc în mediul rural, relevă o statistică prezentată marţi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Andrea Buzsi, afirmă că majoritatea furturilor din locuinţe, peste 61%, au fost comise în mediul rural, iar în mediul urban ţinta hoţilor au fost cu predilecţie locuinţele plasate la parterul blocurilor. Se fură orice, de la lucruri mărunte, cum ar fi o napolitană sau un săpun, până la lucruri de valoare.

Potrivit acesteia, 65% dintre furturile sesizate au fost comise prin efracţie, respectiv prin forţarea sistemelor de închidere a uşilor sau ferestrelor, iar în aproape un sfert din cazuri hoţii au profitat de neglijenţa victimelor care fie locuiau în zone izolate, fie au lăsat locuinţele deschise.

Statisticile mai arată că peste 50% din furturi au avut loc în timpul nopţii, în intervalul orar 22,00 - 6,00, iar în general hoţii au furat bani, produse alimentare, băuturi alcoolice, obiecte electrocasnice ori diverse unelte găsite prin gospodării.

Andrea Buzsi a menţionat că pentru a preveni furturile, Inspectoratul General al Poliţiei Române în colaborare cu Groupama Asigurări va derula la nivel naţional campania 'Fii precaut! Hoţii nu dorm'. Pe parcursul lunilor decembrie 2011 şi ianuarie 2012 organizatorii vor distribui 300.000 de pliante şi 5.000 de afişe care vor fi expuse la avizierele asociaţiilor de proprietari şi la sediile unităţilor de poliţie.

De asemenea, pentru diseminarea mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinţe se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: pensionari, elevi, asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale, etc.

Cu acest prilej se va promova o grilă realizată de specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General de Poliţie prin intermediul căreia fiecare persoană poate evalua gradul de vulnerabilitate al locuinţei prin prisma propriei atitudini şi comportamentului celorlalte persoane care locuiesc în acel imobil.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.