ACTUALITATE 28 octombrie 2019

Fundația noii școli din Comandău este în lucru

de Iulia Drăghici - Taraș | 677 vizualizări

Chiar dacă birocrația le-a pus ceva bețe în roate autorităților, locuitorii comunei Comandău pot în sfârșit să răsufle ușurați că visul unei noi școli nu rămâne doar pe hârtie. În curtea unității de învățământ rămase în picioare după incendiul din ianuarie 2017, lucrările la noua fundație sunt în toi. 

A sosit și momentul ăsta, pe care îl așteptăm de mult. Ați văzut că sunt puși pilonii. Urmează să  fie turnată fundația și dacă ne permite vremea continuăm acum, dacă nu la primăvară. Cel mai important lucru este că ne-am apucat”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Comandău, Kocsis Béla. 

Edilul a dat asigurări ferme că nu mai există nimic din ce ar putea stopa lucrarea. „Avem firma care a câștigat licitația, avem aprobări, actele necesare sunt pregătite și sperăm că în doi ani o să fie gata”, a punctat acesta.  

Un termen optimist de finalizare a tuturor lucrărilor este 2022, spune directorul Școlii Gimnaziale „Horn Dávid”, consilierul județean Opra-Béni Béla. 

Acum trei săptămâni au început și vor să finalizeze fundația anul acesta. Peste doi ani vor să termine cu toată construcția. Dup-aia, eu zic că într-un an se și mobilează, că trebuie făcut separat. Eu spun, realist, că vor mai trece încă trei ani până terminăm tot. Dacă în 2022 începem școala, o să fiu foarte mulțumit. (...) Mai e grămadă de treabă aici. După aceea trebuie să demolăm clădirea veche, trebuie să facem amenajare de teren, trebuie să facem locuri pentru lemnul de foc”, ne-a spus Opra-Béni Béla. 

Noua școală, investiția este așteptată cu nerăbdare de întreaga suflare din Comandău, va fi o clădire fără etaj, dezvoltată pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați. Aceasta va avea opt săli de clasă, două săli pentru preșcolari, două săli pentru profesori, o sală de conferințe cu 160 de locuri, o bibliotecă și grupuri sanitare. 

Finanțarea noii școli este asigurată prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Valoarea totală a proiectului este de 4,2 milioane lei. 

Potrivit președintelui Consiliului Județean Covasna, în câțiva ani, în zona Școlii Gimnaziale  „Horn Dávid” din Comandău va exista un complex modern, axat pe educație, cultură și tineret. Afirmațiile vin în contextul în care joi în comună s-a inaugurat cel mai nou centru de agrement din județ, Comandău Camp. Investiția, cifrată în final la 6,2 milioane de lei, și suportată integral din bugetul Consiliului Județean, va putea fi folosită în special de copii și tineri, dar poate fi închiriată și de alte grupuri dornice să petreacă timp în localitatea aflată la cea mai mare altitudine din regiune, „în vârful lumii” – comuna – sat Comandău.

Mobilizare nemaipomenită în sprijinul Școlii din Comandău 

În ianuarie 2017, un incendiu izbucnit din cauza sistemului de încălzire a mistuit mai bine de jumătate din clădirea instituției de învățământ, printre care și două laboratoare de informatică, un depozit cu echipamente sportive, biblioteca și arhiva.

Școala în care astăzi își derulează activitatea elevii și profesorii din Comandău și care a rămas în picioare în urma incendiului a fost construită în 1971. Chiar dacă nu a produs victime, incendiul a fost catalogat de autorități și cetățeni drept unul nemaiîntâlnit în istoria comunei.

Școala, care a ars ca o torță în mijlocul iernii a determinat o mobilizare nemaipomenită în rândul covăsnenilor, dar și a oamenilor de bine din toată țara, cât și din străinătate. Peste cenușa instituției de învățământ zeci, poate sute de oameni au presărat speranță și încurajări prin faptele lor de bine. S-au organizat campanii de strângere de cărți (la care au luat parte Teatrul Andrei Mureșanu, ISU Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și mulți alții), donații în bani, dar și campanii și evenimente în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucția școlii. 

Printre acestea s-a numărat și „Le dăm școala înapoi”, campanie inițiată de Observatorul de Covasna și Asociația Pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe. Inițiativei s-au alăturat imediat oameni extrem de minunați, printre care și renumita Gașcă Zurli, care nu doar că a susținut două spectacole caritabile la Sfântu Gheorghe, din care toate fondurile încasate din biletele de intrare au ajuns în contul asociației școlii din Comandău, ci mai mult, toată echipa Zurli a urcat în toiul iernii la Comandău, unde s-a întâlnit și jucat cu copiii de la școală. Un alt eveniment de seamă a fost organizat cu sprijinul Operei Comice pentru Copii de la București și cu Asociația de Tineret Ecou, când sute de copii și părinți au luat parte la spectacolul „Don Quijote”, jucat la Teatrul Tamási Áron din reședința de județ. 

Campania „Le dăm școala înapoi” a debutat odată cu Raliul Zăpezii derulat în comuna Comandău, la care a luat parte și pilotul Szabó Csongor, partenerul inițiativei, în 13 ianuarie 2017. Aceasta s-a încheiat când Consiliul Județean a anunțat că școala va primi finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. 

Bilanțul tuturor campaniilor umanitare, nu doar în ceea ce privește „Le dăm școala înapoi” a fost unul impresionant: în contul Asociaţiei pentru Comandău s-au strâns în scurt timp 100.843 de lei, 2.650 de euro şi 3.656.939 de forinţi. Donatorii au trimis în localitate echipamente de sport, peste 50 de mii de cărţi, zeci de calculatoare, mese, scaune rotative, tablete inteligente și așa mai departe. Coordonatorii asociației spuneau și că vor utiliza banii strânși din donații să doteze viitoarea școală la standarde moderne.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.