FOTO Pompier stins prea devreme, omagiat în vârf de munte de colegii militari
În amintirea plutonierul major Berchiu Dumitru s-a arborat un drapel pe Vârful Moldoveanu
Militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” au adus un omagiu deosebit unui pompier covăsnean care s-a stins din viață la vârsta de 40 de ani. În cadrul unei expediții în munții Făgăraș, militarii au arborat în Vârful Moldoveanu un drapel și un tricou cu chipul lui Berchiu Dumitru, angajat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ,,Mihai Viteazul” din Covasna. Militarii promit că gestul lor va fi repetat anual de acum încolo.
„Prin expediţia din acest s-a adus un ultim omagiu celui care a fost plutonierul major BERCHIU DUMITRU, angajat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ,,Mihai Viteazul” din Covasna. Acesta a fost unul dintre pasionaţii drumeţiilor montane, care în anii anteriori a participat alături de noi la cucerirea măreţului vârf. Din păcate, în floare vârstei, la numai 40 de ani, un stop cardio-respirator a pus capăt unei vieţi ce nu anunţa cu nimic tragicul eveniment. În memoria acestuia, militarii au arborat, alături de drapelul sfânt al patriei şi un tricou cu chipul acestuia, acţiune ce se va repeta în fiecare an de acum înainte. Prin aceasta, vânătorii de munte vor omagia memoria unui prieten, un adevărat om al muntelui, un iubitor al naturii. ODIHNEASCĂ-SE ÎN PACE!”, au transmis militarii prin intermediul unui comunicat de presă.
Expediția în munţii Făgăraş, pentru arborarea drapelului României pe cel mai înalt vârf din ţară – vârful Moldoveanu (2544 m), a devenit tradiţie pentru militarii batalionului, care din 1996, an de an, ajung acolo pe trasee diferite pentru a aduce un omagiu gloriei vânătorilor de munte.
„Anul acesta, în preajma aniversării a 102 ani de la înfiinţarea vânătorilor de munte (03.11.1916 – 03.11.2018), „cavalerii florii de colţ” din Sfântu Gheorghe au abordat un traseu dinspre culmile de sud ale măreţului masiv. Astfel că, în perioada 29-30.10.2018, o echipă de alpinişti din cadrul batalionului, a înfruntat greutăţile aferente unei astfel de ascensiuni şi urmare a unui efort fizic şi psihic deosebit a reuşit să arboreze drapelul sfânt al patriei pe „reduta Moldoveanu””, mai arată comunicatul de presă transmis de militari.
Maiorul Gaiţă Mihai Liviu (unul dintre iniţiatorii expediţiei devenită tradiţie) a fost însoţit anul acesta în dificila misiune de căpitanul Stan Mihai, locotenent Nicoară Florin, locotenent Negrea Silviu, plutonier major Cazacu Crinu, plutonier Bularca Teofil, plutonier Matyas Csaba, sergent major Pavel Sergiu, sergent major Calcea Adrian, sergent Vartolomei Octavian şi soldaţii şi gradaţii profesionişti Farcaş-Hulubaru Mihai, Nagy Szilard, Marin Alexandru, Pastor Adrian, Şorban Alexandru, Vlădărean Cătălin, Imreh Laszlo.
Militarii au executat deplasarea pe autovehicule pe itinerarul Sfântu Gheorghe – Braşov – Bran - Câmpulung Muscel - Curtea de Argeş - Arefu – Cabana Valea cu Peşti – Stâna din Podul Giurgiului..
„Datorită vântului puternic dinspre sud, cu rafale ce depăşeau 40 km/h, am ales un itinerar de deplasare cât mai puţin expus efectelor acestuia, traseu care să presupună prezenţa pentru o perioadă cât mai scurtă pe linia de creastă. Ascensiunea s-a executat pe itinerarul: Stâna din Podul Giurgiului – Stâna Moldoveanului – Izvorul Moldoveanului – Culmea Scărişoara – Curmătura Moldoveanului – Vf. Piscul Roşu – Vf. Moldoveanu. Coborârea s-a executat pe itinerarul Vf. Moldoveanu – Spintecătura Viştei – Vf. Viştea Mare – Şaua Orzănelei – Valea Orzăneua Mare – Intersecţia văilor Orzăneaua Mare şi Orzăneaua Mică – Stâna din Podul Giurgiului”, mai transmit militarii.