Fostul primar din Belin, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare
Fostul primar al comunei Belin, Siko Imre, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, printr-o sentinţă definitivă pronunţată recent de Curtea de Apel Braşov, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene pentru agricultură.
Instanţa a respins, ca nefondat, apelul formulat de inculpat împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Covasna în data de 17.02.2021 şi l-a obligat la plata sumelor încasate şi accesoriilor fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal de peste 180.000 de lei.
Siko Imre a fost trimis în judecată în noiembrie 2018 de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor unice de plată pentru campaniile agricole din perioada 2010 - 2013, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).
Potrivit DNA, fostul primar ar fi obţinut sumele în calitate de fermier şi persoană fizică autorizată în baza unor acte „false şi inexacte”.
„În perioada 2010 - 2013, inculpatul Siko Imre, primar al comunei Belin, judeţul Covasna, a depus cu rea-credinţă, în calitate de fermier şi persoană fizică autorizată, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false şi inexacte, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafaţă de teren, de 40 ha (păşune), pe care nu o utiliza în realitate. În acest sens, la data de 12 mai 2010, între Primăria comunei Belin, reprezentată de viceprimar, în calitate de arendator şi Siko Imre, primarul comunei Belin, în calitate de arendaş, a fost încheiat, cu încălcarea prevederilor legale, un contract de arendare având ca obiect suprafaţa totală de 40 ha (formată din trei parcele diferite, cu suprafeţe de 20 ha, 15 ha şi respectiv 5 ha), pe care l-a depus la APIA, în contextul menţionat mai sus”, au constatat procurorii DNA.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului, precum şi instituirea popririi asupra conturilor bancare ale acestuia.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, iar în luna februarie 2021, instanţa l-a condamnat pe Siko Imre la doi ani de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pe o perioadă de 1 an, menţinând, totodată, măsura asiguratorie a popririi dispusă de DNA.
Foto arhivă