ACTUALITATE 9 decembrie 2009

Fostul Cinema Arta, din proces în proces

de Covasna Media | 736 vizualizări
Cinematograful din Sfântu-Gheorghe – disputat prin tribunale de chiriaş şi municipalitate [singlepic=694,250,250,,left]Situaţia fostului Cinema Arta din Sfântu-Gheorghe, care în baza Legii 303/ 2008 a trecut în proprietatea Primăriei este încă neclară, iar administraţia locală nu a reuşit încă săşi extercite drepturile de folosinţă asupra obiectivului. Din cauză că trecerea fostului cinematograf în proprietatea municipalităţii a fost contestată de către actuala chiriaşă, ILG Discret, a omului

Cinematograful din Sfântu-Gheorghe – disputat prin tribunale de chiriaş şi municipalitate

Situaţia fostului Cinema Arta din Sfântu-Gheorghe, care în baza Legii 303/ 2008 a trecut în proprietatea Primăriei este încă neclară, iar administraţia locală nu a reuşit încă săşi extercite drepturile de folosinţă asupra obiectivului.

Din cauză că trecerea fostului cinematograf în proprietatea municipalităţii a fost contestată de către actuala chiriaşă, ILG Discret, a omului de afaceri Gheorghe Iliescu, există în prezent două procese pe rol în această cauză.

Potrivit juristului Primăriei Sfântu Gheorghe, Morar Edit, primul proces a fost intentat de chiriaşă, în baza unei sentinţe date de Tribunalul Bucureşti în anul 2007 şi prin care se arată că ILG Discret a obţinut dreptul de a cumpăra fostul cinematograf de la Regia Autonomă de Filme (RADEF). “Este vorba despre o sentinţă care a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, apelul RADEF fiind respins. Asta a fost legea la vremea aceea - RADEF făcuse o ofertă, după care s-a răzgândit. Administraţia Sfântu-Gheorghe nu a fost însă parte în respectivul proces, deci nu a avut cum să-şi facă apărările, nu ne sunt opozabile, de aceea contestăm acum pretenţia de a vinde către chiriaşă cinematograful”, explică Morar Edit.

Vor să inventarieze

La acţiunea introdusă de către ILG Discret, municipalitatea a introdus cerere reconvenţională şi a formulat o întâmpinare, cerând, printre altele, respingerea cererii reclamantei, constatarea efectului Legii 303/ 2008- trecerea în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe a fostului cinematograf Arta.

Juristul Primăriei spune că, după acel moment din 2007, a venit Legea 303/ 2008, iar pentru a se definitiva întreaga situaţie, autorităţile locale ar fi trebuit să fie lăsate să inventarieze fostul cinematograf. “Legea spune că bunurile mobile trec în proprietatea privată a municipalitpăţii, iar construcţia în domeniul public. Ştim că s-au făcut investiţii, dar nimeni nu spune că am avea pretenţii la acestea. Trebuia însă să ne permită să intrăm, pentru a şti ce anume este acolo”, mai spune juristul.

Ordonanţă preşedenţială

În această situaţie, Primăria a decis acţionarea în judecată a chiriaşei, printr-o Ordonanţă preşedenţială cerându-se obţinerea posibilităţii de pătrundere în clădirea fostului cinema. “Este vorba despre o procedură mai rapidă, prin care nu se discută fondul cauzei ci măsurile vremelnice care trebuiesc luate, pentru a nu se prejudicia mai mult în cauză. Prin această cerere, admisă, chiriaşa este obligată permită pătrunderea reprezentanţilor Primăriei în imobilul fostului cinematograf şi dispune obligarea RADEF la predarea activului şi pasivului, pe baza balanţei de verificare. Ei bine, la această sentinţă sa făcut recurs atât de către ILG Discret cât şi de RADEF, deşi acesta din urmă fusese de acord, iniţial”, arată Morar Edit, adăugând că în recursul, care se judecă de către Tribunalul Covasna, s-a cerut suspendarea executării silite şi oprirea oricărui act de executare. În urma recursului, care a fost împărţit, cererea de suspendare a fost respinsă, urmând cererea de încuviinţare a executării silite.

Pierderi pentru municipalitate

Juristul Primăriei Sfântu Gheorghe a subliniat că, dincolo de energia pe care o necesită aceste procese, municipalitatea are şi pierderi, deoarece clădirea fostului cinematograf, fiind trecută în proprietatea administraţiei locale şi existând deja din luna martie 2009 protocolul de preluare a acestuia, nu se primesc banii de chirie din partea ILG Discret. Astfel, spune juristul, bugetul Primăriei este prejudiciat lunar cu 784 de euro, suma pe care o reprezintă chiria. “De la data apariţiei Legii 303/ 2008, municipiul Sfântu Gheorghe este prejudiciat prin neplata acestei sume. Noi am preluat activul şi pasivul, inclusiv contractul de închiriere existent la acea dată între ILG Discret şi RADEF”, mai spune Morar Edit.

Primăria a solicitat strămutarea procesului de la Bucureşti la Sfântu-Gheorghe, arătând că judecata trebuie să aibă loc acolo unde se află situat subiectul procesului.

Protocolul de predare a clădirii fostului Cinema Arta din Sfântu-Gheorghe a fost semnat în primăvara acestui an, la Bucureşti, între administraţia locală din Sfântu Gheorghe şi RADEF, dar omul de afaceri Gheorghe Iliescu a contestat întreaga acţiune şi documentul, susţinând că el are drept şi prioritate în achiziţionarea clădirii.

Omul de afaceri susţine că, în cei 13 ani de când este chiriaş al clădirii fostului Cinema Arta, a investit în modernizarea, reabilitarea şi întreţinerea acesteia peste 600.000 de dolari. Chiar dacă recunoaşte că, la un moment dat, a încetat rularea de filme în fostul Cinema, Iliescu spune că este oricând dispus să se implice în activităţi culturale destinate cetăţenilor din Sfântu Gheorghe. Cu toate acestea, chiar dacă municipalitatea susţine că în clădirea fostului Cinema va fi mutat Teatrul Andrei Mureşanu, actualul chiriaş spune că acest lucru nu se va întâmpla, acuzând eventuale interese în toată această chestiune a clădirii.

Monica Rizea

Teme articol: Arta RADEF Club Cinema proces
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.