Fonduri europene pentru romii din Sfântu Gheorghe
Primăria intenţionează accesarea fondurilor UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale membrilor comunităţii rome din municipiu
Primăria din Sfântu Gheorghe va elabora anul acesta un proiect integrat, cu finanţare din fondurile UE, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale membrilor comunităţii rome din municipiu, ce va viza atât infrastructura, cât şi crearea de servicii sociale.
Primarul Antal Árpád a declarat că acest proiect va avea ca punct de plecare un studiu realizat anul trecut în comunitatea de romi din cartierul Örkö, din care a reieşit că membrii acesteia trăiesc în condiţii extrem de precare.
„Vom încerca să-i ajutăm pe aceşti cetăţeni care trăiesc într-o sărăcie adâncă. (...) Ne-am gândit la un proiect integrat care să cuprindă infrastructura, situaţia locativă, sănătatea publică, educaţia şi crearea de locuri de muncă. Ideea a pornit de la faptul că această comunitate reprezintă o bombă cu ceas din punct de vedere social şi trebuie ajutată”, a spus primarul Antal Árpád.
Autorităţile intenţionează să acceseze programele pentru sprijinirea comunităţilor defavorizate finanţate de Comisia Europeană în perioada 2014-2020.
Potrivit studiului realizat anul trecut de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca, romii din municipiul Sfântu Gheorghe au un venit mediu lunar de 124 de lei pe membru de familie, iar numai 9% dintre aceştia au oficial un loc de muncă.
În cartierul Örkö, unde trăieşte o comunitate compactă de romi, au fost identificate 432 de gospodării, în care locuiesc aproape 1.830 de persoane. Condiţiile de trai sunt foarte precare faţă de standardele obişnuite, spre exemplu majoritatea locuinţelor au o suprafaţă mai mică de 30 metri pătraţi, iar într-un astfel de spaţiu trăiesc în medie patru persoane. 78% dintre locuinţe sunt conectate la reţeaua electrică, însă doar 5% au apă curentă în case şi doar 2,5% dispun de toaletă în incinta clădirii.
Cât priveşte nivelul de educaţie, 58% din locuitorii cartierului Örkö nu ştiu să scrie şi nici să citească, gradul de şcolarizare la vârsta de 6-15 ani este de 65%, dar după 15 ani ajunge la 17%. Cercetarea a mai evidenţiat că natalitatea este foarte ridicată în cadrul acestei comunităţi.