Fondul de carte veche al Parohiei Ortodoxe I Sfântu Gheorghe, digitalizat de muzeografi
Fondul de carte veche al Parohiei Ortodoxe I din municipiul Sfântu Gheorghe va fi digitalizat de un grup de specialişti din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, printr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Muzeograful Cristina Ioana Felea a precizat că proiectul se înscrie în noile tendinţe europene care încurajează iniţiativele ce pun în valoare digitizarea patrimoniului cultural mobil. Aceasta a menţionat că fondul de carte veche românească al Parohiei este foarte vast, cuprinzând peste 700 de volume ce acoperă o paletă cronologică şi culturală largă din secolele XVII-XVIII.
Echipa îşi propune să contribuie la inventarierea, fotografierea şi digitalizarea celor mai valoroase şi reprezentative cărţi liturgice vechi, unele aflate într-o stare de conservare destul de precară.
„Digitizarea cărţilor vechi româneşti, în general, şi a celor liturgice, în special, reprezintă o prioritate în cadrul activităţilor de valorificare a patrimoniului din colecţia Parohiei Ortodoxe Sfântu Gheorghe I, în primul rând datorită bogăţiei culturale pe care o reprezintă (...) Valoarea acestui proiect este subliniată prin faptul că lotul de piese este aproape necunoscut şi excepţional din punctul de vedere al vechimii fondului de carte veche. Acestea suscită o importanţă deosebită şi pentru istoria ecleziastică din sud-estului Transilvaniei. Analiza pe care o propunem este una de tip sistematic, statistic şi bibliografic, cu analogii în cazurile în care se pot determina, precum şi cu identificarea centrelor tipografice. O parte din acest lot de obiecte de cult nu a fost expusa niciodată datorită rarităţii şi valorii lor deosebite, însă prin introducerea lor in mediul online ne dorim să le facem accesibile publicului larg, dar şi specialiştilor din ţară şi străinătate”, a spus Cristina Felea.
Proiectul îşi propune să aibă şi un caracter didactic, prin implicarea în unele activităţi a unor grupuri de elevi voluntari. În acest scop, muzeografii au avut deja o primă întâlnire cu elevi de la Grupul Şcolar 'Constantin Brâncuşi' din Sfântu Gheorghe, care au asistat la o prezentare a proiectului şi au aflat ce înseamnă studiul cărţilor vechi, procedura de studiu, metodele de protecţie şi procedurile de conservare.
Din echipa de proiect fac parte, printre alţii, muzeografii Adela Kovacs şi Cristina Felea, preotul Sebastian Pârvu, cercetătorul Ana Dobreanu, conservatorul Eugenia Filip, fotograful Florin Herţeg şi informaticianul Marius Dănilă.