ACTUALITATE 19 februarie 2017

Folosirea limbii minorităţilor în unităţile sanitare, aviz pozitiv în Comisia pentru drepturile omului

de Agerpres | 1923 vizualizări

Deputatul UDMR Covasna, Benkő Erika, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că propunerea Uniunii privind folosirea limbii minorităţilor naţionale în unităţile sanitare a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Potrivit acesteia, amendamentul la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede „încadrarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5000”.

„În Comisia pentru drepturile omului, minorităţi şi culte, în care lucrez, a trecut o iniţiativă importantă a UDMR în legătură cu folosirea limbii materne în instituţiile de sănătate şi anumite instituţii de asistenţă socială. Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi şi minorităţile naţionale, de asemenea”, a declarat Benkő Erika.

Ea a mai menţionat că face parte din echipa care pregăteşte amendamente la Legea Administraţiei Locale, care va face o serie de propuneri menite să asigure „o mai bună practică folosirii limbii materne în situaţii oficiale”.

„Înseamnă mult că fac parte din această echipă, pentru că garantarea drepturilor lingvistice pentru minorităţi este o componentă foarte importantă în munca mea profesională”, a mai spus aceasta.

Parlamentarul covăsnean a precizat, totodată, că îşi doreşte să facă parte şi din echipa care va începe în curând să lucreze la amendamentele legate de folosirea simbolurilor naţionale, regionale şi ale comunităţilor locale, considerând că este foarte important să existe o legislaţie clară în acest sens, iar comunitatea maghiară să-şi poată folosi în mod legal simbolurile proprii.

Printre altele, a mai amintit că, săptămâna aceasta, a fost desemnată membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, considerând că acest lucru reprezintă o oportunitate pentru a putea deschide pe plan european dezbateri legate de problemele comunităţii maghiare.

Benkő Erika a informat, totodată, că Legea parteneriatului civil a obţinut zilele trecute aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, datorită votului UDMR şi USR, şi a apreciat că această lege va fi şi în avantajul femeilor care trăiesc în concubinaj.

„Eu am considerat ca acest demers este un lucru foarte bun pentru femeile din România, pentru că un contract de parteneriat civil ar însemna o protecţie financiară pentru femeile care nu sunt căsătorite şi care trăiesc în concubinaj. (…) Însă aş dori să subliniez că, în viitorul apropiat, UDMR va veni cu propuneri şi iniţiative legislative care să întărească şi să sprijine instituţia căsătoriei”, a mai spus aceasta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Un ostas al lui Horea, 13 aprilie 2017
De ce nu au aceleasi drepturi si romanii din Ungaria? Drepturile excesive a minoritatiilor din tara ar trebui sa fie detinute si de romanii din afara granitilor! Ungaria extermina comunitatea de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.