ACTUALITATE 6 septembrie 2016

Fiți foarte atenți atunci când cumpărați bunuri oferite spre vânzare pe internet

de Covasna Media | 1439 vizualizări

La data de 5 septembrie 2016, Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizată de către un bărbat despre faptul că ar fi fost victima unei înșelăciuni.

Din primele verificări s-a stabilit că în luna august a.c., bărbatul ar fi intenționat să achiziționeze un autoturism oferit spre vânzare printr-un anunț postat pe internet. În urma discuțiilor purtate prin intermediul unei adrese de e-mail și sub pretextul că presupusul vânzător s-ar afla în străinătate, acesta i-a solicitat victimei să facă dovada deținerii unei sume de bani în contul personal. Astfel, soția bărbatului a depus în contul său suma de 2.000 de euro prin intermediul unui serviciu de transfer de bani, iar acesta a pus la dispoziția vânzătorului fotocopia formularului de trimitere. Ulterior a constatat că banii dispăruseră din cont, fiind ridicați de către o persoană necunoscută.

Polițiștii fac acum cercetări pentru identificarea făptașului și tragerea acestuia la răspundere sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Polițiștii recomandă:

Nu vă lăsați ademeniţi de ofertele de vânzare de bunuri în schimbul unor prețuri nereale, în comparație cu preţurile pieței. De multe ori aceste bunuri provin din furturi sau în spatele acestor anunțuri se află rău-voitori care urmăresc comiterea unor înşelăciuni. Dacă intenționați achiziționarea unor bunuri oferite spre vânzare prin anunțuri online, încercați să aflați cât mai multe date despre cel care vinde, despre existenţa reală a bunului, starea şi provenienţa acestuia.

În cazul prezentat mai sus, modul de operare folosit pentru înşelarea potenţialilor cumpărători presupune oferirea de autoturisme spre vânzare la preţuri foarte atractive. Ulterior, sub pretextul că vânzătorul se află în străinătate, iar pentru efectuarea vânzării se impune deplasarea în România, escrocii solicită a li se pune la dispoziție dovezi ale deținerii unor sume de bani, pentru a se asigura că „merită” să facă acest drum și că victima într-adevăr intenționează să cumpere.

Nu faceți greșeala să puneți la dispoziția necunoscuților sau persoanelor neautorizate date cu caracter personal, informaţii personale şi confidenţiale de uz bancar sau alte documente şi informaţii similare. Persoanele de rea-credinţă care intră în posesia acestor documente sau informaţii le pot utiliza în modalităţi şi scopuri ce vă pot crea prejudicii.

Dacă sunteți victima unei infracțiuni sesizați de îndată cea mai apropiată unitate de poliție sau apelați numărul de urgență 112.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

 

Teme articol: poliţie internet inselaciune
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.