ACTUALITATE 16 februarie 2023

Firma care vinde excremente de urs, amendată cu 40.000 de lei

de David Leonard Bularca | 1705 vizualizări

Firma S.C. Xindex Eco SRL, din Harghita, cea care oferea spre comercializare „conservă cu excremente de urs”, a fost amendată cu 40.000 de lei, după ce pe parcursul anului trecut produsul s-a găsit aflat în vânzare în Târgu Secuiesc și în Turia, a anunțat, pe un grup de Facebook, comisarul-șef adjunct al CJPC Covasna, Mircea Diacon.

„S. C. Xindex Eco SRL, din com. Sânmartin, jud. Harghita, a fost sancționată contravențional cu suma de 40.000 lei și propunerea pentru emiterea Deciziei de încetare a practicii comerciale înșelătoare/ incorecte”, a anunțat Mircea Diacon.

Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a încercat să ia legătura cu reprezentanții firmei pentru a obține un punct de vedere pe marginea acestui subiect, însă până la ora redactării acestui material nu am primit nici un răspuns. 

Motivele pentru care firma a fost sancționată sunt multiple, iar printre ele se numără și riscul de infecție a organismului uman.

„În cursul anului 2022, s-au găsit la comercializare în mun. Târgu Secuiesc și com. Turia, județul Covasna, produsul: „conservă cu excremente de urs". 

- pe eticheta produsului scris în limba maghiară se precizează următoarele: fără gluten, fără conservanți, fără organisme modificate genetic, produs vegan, marfă proaspătă, original secuiesc, își păstrează calitatea la nesfârșit fără deschiderea conservei, pentru deschidere se recomandă utilizarea briceagului secuiesc, caracteristici ce sunt atribuite produselor alimentare, cu toate că se precizează că nu este recomandat pentru consum, dar este recomandat pentru alte scopuri neprecizate.

- materia primă utilizată proaspătă și caldă pentru fabricarea produsului „conservă cu excremente de urs" este excrementul de urs brun, o materie fecală care poate conține paraziți, floră microbiană patogenă care poate prezenta o sursă de infecție organismului uman la deschiderea ambalajului și la contactul fizic cu acest produs”, se mai arată în aceeași sursă. 

În luna decembrie a anului trecut, și unul dintre reporterii CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a achiziționat conserva cu excremente de urs, de la localul din Târgu Secuiesc, pentru a vedea, din proprie experiență, pentru a testa dacă se poate cumpăra produsul așa ușor, cum s-a vehiculat în presa națională. 

Deși am încercat să aflăm mai multe informații despre conservă de la persoana care ne-a vândut-o, simplu, de parcă am fi cumpărat o pâine sau ceva la fel de banal, nu am reușit. Vânzătoarea nu a știut să ne spună nici măcar a cui a fost ideea de a pune spre comercializare un astfel de produs.

Despre acest subiect am mai scris și în luna noiembrie a anului trecut, când reprezentantul CJPC Covasna, Mircea Diacon, declara că nu i-a venit să creadă ce vede atunci când a descoperit că un astfel de produs este pus în vânzare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.