ACTUALITATE 14 iulie 2016

Finanţare europeană pentru Întorsura Buzăului, prin GAL „Curbura Carpaţilor”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1350 vizualizări

Grupul de Acţiune Locală „Curbura Carpaţilor”, din care face parte şi Întorsura Buzăului, a câştigat finanţare europeană de 1,3 milioane de euro

Lista publicată recent de Autoritatea de Management pentru implementarea Programului Naţional Dezvoltare Locală 2014-2020 arată că Grupul de Acţiune Locală „Curbura Carpaţilor”, din care face parte şi oraşul Întorsura Buzăului, va fi finanţat cu 1,3 milioane de euro, bani proveniţi din fondurile europene. Întorsura Buzăului este singurul oraş covăsnean care face parte din GAL-ul „Curbura Carpaţilor”. Alături de acesta se mai găsesc localităţile braşovene Prejmer, Tărlungeni, Budila, Teliu şi Vama Buzăului.

„În urma cu 2 luni de zile, împreună cu echipa mea, finalizam şi depuneam o strategie pentru finanţare. Astăzi, ca urmare a raportului oficial de evaluare publicat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, strategia Grupului de Acţiune Locală „Curbura Carpaţilor” a fost declarată eligibilă. Asta înseamnă că în următorii ani, peste 1,3 milioane de euro vor produce efecte benefice comunităţilor din Prejmer, Tărlungeni, Budila, Teliu, Vama Buzăului şi Întorsura Buzăului. (...) Un proiect reuşit deocamdată, dar cunoscătorii ştiu că greul abia acum începe”, scria la începutul lunii iulie, preşedintele GAL „Curbura Carpaţilor”, Dorian Lungu, pe o reţea de socializare.

Potrivit acestuia, următorul pas în obţinerea finanţării este semnarea acordului între GAL şi Minister. În plus, cel mai probabil, doar de anul viitor se vor putea depune proiecte care vizează investiţiile la nivel local.

La Întorsura Buzăului se doreşte sprijinirea proiectelor din mediul privat

Potrivit primarului din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, circa 300.000 de euro ar trebui să revină oraşului prin intermediul acestei finanţări europene. „Din banii care ni se cuvin nouă, cu jumătate vreau să mergem către nişte firme, în zona privată. Constat că toate proiectele noastre mari din zonă sunt câştigate de firme din alte oraşe, care vin cu oamenii lor. În momentul de faţă nu ştiu foarte multe date despre finanţare. Ceea ce ştiu despre strategia GAL-ului este că fiecare localitate şi-a identificat nevoile dintr-o perspectivă a dezvoltării durabile, care priveşte fie turismul, agricultura, prelucrarea lemnului sau altele. Eu aşa gândesc: să susţin cu aceşti bani şi mediul privat din zona oraşului. Nu sunt foarte mulţi bani, dar în condiţiile în care eşti sărac, oricâţi ar fi, banii sunt bineveniţi”.

Primarul Leca Băncilă a mai precizat că în ceea ce priveşte investiţia în zona publică, strategia locală îşi propune să revitalizeze centrul oraşului.

Privind colaborarea cu localităţile braşovene, edilul întorsurean a mai precizat: „Strategia noastră are termen lung de implementare, poate să se extindă chiar şi pentru 10 sau 20 de ani”.

GAL „Curbura Carpaţilor”

Teritoriul „Curbura Carpaţilor”, alcătuit din cele cinci comune braşovene şi oraşul Întorsura Buzăului, are în total o suprafaţă de 520,19 kmp şi o populaţie de 35.935 locuitori, respectiv o densitate de 69 locuitori / kmp.

Un document care prezintă „Dezvoltarea locală a teritoriului «Curbura Carpaţilor» prin abordarea Leader 2004 – 2020”, arată că „Strategia de Dezvoltare Locală a Teritoriului „Curbura Carpaţilor” va fi implementată de către un parteneriat public-privat, denumit Grup de Acţiune Locală (GAL), având în componenţă 7 parteneri publici (6 unităţi administrativ-teritoriale care alcătuiesc teritoriul + 1 regie autonomă), reprezentând 22% din totalul membrilor şi 25 de parteneri privaţi (13 agenţi economici + 12 reprezentanţi ai societăţii civile), reprezentând 78% din totalul membrilor”.

Mai mult, aceeaşi sursă notează: „pentru a beneficia de finanţarea din acest buget, proiectele care se vor implementa până în anul 2020 în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală a teritoriului „Curbura Carpaţilor” trebuie să se încadreze în următoarele măsuri: Acţiuni de informare, demonstrative şi de formare profesională; Scheme de calitate; Înfiinţarea activităţilor non-agricole; Investiţii pentru dezvoltarea activităţilor non-agricole; Investiţii pentru progresul satelor; Infrastructură socială pentru integrarea grupurilor defavorizate”.

Hăghig şi Vâlcele, parte din alt GAL majoritar braşovean

Potrivit Autorităţii de Management pentru implementarea Programului Naţional Dezvoltare Locală 2014-2020, „Curbura Carpaţilor” nu este singurul GAL care implică atât localităţi braşovene, cât şi covăsnene, care a câştigat finanţare. GAL Ţinutul Bârsei (ce acoperă localităţile braşovene Hărman, Sânpetru, Bod, Hălchiu, Crizbav, Feldioara, Dumbrăviţa, Şinca, Vulcan, Poiana Mărului, Cristian, Ghimbav şi pe cele covăsnene Hăghig şi Vâlcele) va primi o finanţare de peste două milioane de euro.

O sursă din Primăria Hăghig a precizat că fondurile care vor reveni comunei vor fi investite în proiecte mai mici, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea trotuarelor sau dotarea grădiniţei din localitate sau a diverselor instituţii publice.

Programul LEADER 2014 – 2020

„GAL-urile reprezintă soluția concretă, transformarea în realitate a potențialului pe care comunitățile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în această nouă abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea și/sau stabilirea tinerilor în teritoriul LEADER și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunoștințe și implementarea inițiativelor inovative”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România, www.fngal.ro.

Potrivit aceluiaşi comunicat, „în perioada de programare 2014-2020, se urmărește acoperirea de către Grupurile de Acțiune Locală a întregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune și orașe mici cu o populație de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publică totală alocată fiind de 563.516.557 Euro”.

Printre obiectivele pe care programul LEADER şi le propune la nivelul ţării noastre se numără: contribuția la diversificarea activităţilor economice non-agricole și încurajarea micilor întreprinzători; crearea, îmbunătăţirea și diversificarea facilităţilor de dezvoltare economică, infrastructura fizică locală la scară mică, inclusiv broadband și a serviciilor de bază; creșterea atractivităţii zonelor LEADER și diminuarea migraţiei populaţiei, în special a tinerilor; îmbunătăţirea incluziunii sociale inclusiv în ce privește grupurile minoritare/ etnice, protejarea și conservarea patrimoniului natural și cultural rural; diversificarea ofertei turistice, încurajarea iniţiativelor de dezvoltare locală cu un grad ridicat de integrare socio-economică teritorială.

GAL-ul covăsnean „Progressio”, investiţii de peste 2,5 milioane de euro

Anul trecut, Grupul de Acţiune Locală „Progressio”, din care fac parte 12 comune covăsnene, a adus în judeţ peste 2,5 milioane de euro din finanţările europene, bani care au vizat mai bine de 54 de proiecte implementate la nivel local. Din acest GAL fac parte localităţile Barcani, Brateș, Chichiș, Comandău, Dalnic, Ilieni, Moacșa, Boroșneu Mare, Reci, Sita Buzăului, Ozun și Zagon.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.