ACTUALITATE 2 septembrie 2018

Filtru preventiv împotriva pestei porcine, la intrarea în Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 5661 vizualizări

Măsura a fost activată pe fondul unor suspiciuni ale apariției bolii în județul Buzău

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul Covasna a instalat la sfârșitul acestei săptămâni un filtru rutier, activ 24 de ore din 24, în localitatea Crasna din comuna Sita Buzăului, granița cu județul Buzău, ca măsură preventivă împotriva pestei porcine. În județul Covasna nu există încă suspiciuni în legătură cu apariția bolii, spun autoritățile.

„În județul Buzău, în jurul localității Pătârlagele, în două sau trei localități sunt suspiciuni, încă nu avem confirmarea. Noi preventiv am instalat filtrul rutier 24 de ore din 24 la intrarea în județul Covasna dinspre Buzău. (...) Mâine dimineață ne întâlnim la Prefectură cei care suntem responsabili și în funcție de evoluția situației luăm măsurile ulterioare”, a declarat duminică, pentru Observatorul de Covasna, directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

În ceea ce privește recomandările pentru populație, acesta a precizat: „Să închidă toți porcii pe care îi au, în sensul să nu îi lase în curte, pe pășune, adică să fie ținuți în grajd, în coteț. De asemenea, să nu cumpere nici furaje, nici porci vii, nici carne din altă parte decât din locuri autorizate pentru că din păcate se pare că există un comerț ilicit cu carne provenită din localitățile cu pestă, din alte județe, că nu mă refer acum la Buzău. Prin carnea respectivă se transmite foarte, foarte ușor. Una dintre suspiciuni este că boala a apărut în Buzău din cauza acestei cărni”.

Pesta porcină africană evoluează în 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 123.411 porci afectați de boală, informează cel mai recent bilanț al ANSVSA.

Virusul a fost confirmat în România prima dată anul trecut, în 31 iulie, în judeţul Satu-Mare.

Sursa foto: Arhivă/www.cugetliber.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.