ACTUALITATE 8 ianuarie 2015

Filmul atacului terorist la Charlie Hebdo, pas cu pas

de Covasna Media | 84 vizualizări

Sute de mii de oameni au ieșit, miercuri, pe străzile orașelor franceze într-o mișcare agregată spontan, de sfidare a terorii și de apărare a libertății de exprimare.

Președintele Francois Hollande a numit atacul, care a răpus 12 oameni, „o crimă comisă cu laşitate” şi a declarat joi zi de doliu naţional.

„Cea mai bună armă a noastră este unitatea”, a spus el într-o declaraţie televizată, miercuri seara. Măsurile de securitate au fost sporite în ţară după atentatul de la redacţia Charlie Hebdo, doar în Paris fiind desfăşuraţi, suplimentar, mii de soldaţi.

Poliţia a anunţat, joi dimineaţă, la primele ore, că face apel la populaţie pentru informaţii privind principalii suspecţi, fraţii Said şi Cherif Kouachi, doi franco-algerieni care, potrivit unor informaţii din presă, ar fi luptat în Siria. Un al treilea suspect, Hamid Murad, s-a predat poliţiştilor.

Filmul atacului terorist la Charlie Hebdo, pas cu pas

Mascaţi şi îmbrăcaţi în negru din cap până în picioare, doi bărbaţi se dau jos dintr-un mic Citroen pe strada Nicolas-Appert din Paris. Este miercuri, 7 ianuarie, ora 11.20 iar ziua a fost până acum rece şi uscată, dar asta se va schimba în curând, şi nu cauze meteo. Maşina rămâne în mijlocul străzii, cu un al treilea bărbat la volan.

Unul dintre cei doi poartă un lansator de grenade. Şi acesta, şi companionul său au puşti de asalt Kalaşnikov. Ţinta lor iniţială: imobilul cu numărul 6.

„Aici e Charlie Hebdo?”, au ţipat ei la doi lucrători de întreţinere, care nu aveau cum să bănuiască ce va urma.

Bărbaţii în negru primesc răspuns: sediul revistei este la numărul 10, două uşi mai încolo.

Cei doi pleacă, nu înainte de a-l împuşca mortal pe unul dintre lucrători. Avea să fie prima dintre cele 12 victime ale raidului terorist.

La numărul 10, atacatorii dau peste Corinne Rey (foto dreapta), o angajată Charlie Hebdo care venea la muncă însoţită de fiica ei, pe care tocmai o luase de la grădiniţă.

Bărbaţii profită de ocazie şi o ameninţă pe Rey, forţând-o să tasteze codul de securitate al intrării.

Femeia a fost împinsă pe scări în sus, împreună cu fiica, pe traseul ce duce în redacţia Charlie Hebdo. Cele două şi-au căutat scăparea sub un birou în haosul ce a urmat. Era ora 11.25.

„I-au împuşcat pe Wolinski, pe Cabu…Vorbeau perfect franţuzeşte. Spuneau că sunt din Al Qaida„, avea să declare ea ulterior.

În interiorul imobilului modern, la etajul al doilea, reporterii şi redactorii erau în şedinţa de sumar.

Ora 11.35. Agresorii pătrund în biroul unde avea loc şedinţa şi încep să strige numele celor din echipa editorială. Cine e identificat astfel este împuşcat pe loc.

Sunt ucişi 10 oameni. Între ei, redactorul şef Stephane Charbonnier; ofiţerul de poliţie însărcinat cu paza sa; caricaturistul veteran Geroges Wolinski; Bernard ‘Tignous’ Verlhac; Jean Cabut, un alt veteran al publicaţiei; Bernard Maris, economist şi editorialist.

Redactorul Laurent Leger a reuşit să dea alarma la 11.40 şi – conform presei internaţionale – nu a sunat poliţia, ci un prieten: „Dă telefon la poliţie. E un carnagiu, o baie de sânge. Toţi sunt morţi.” Apoi apelul s-a întrerupt.

Un alt jurnalist aflat în clădire la momentul crimelor a reuşit să trimită un sms, tot către un prieten:”Sunt viu. Sunt toţi morţi în jurul meu. Jihadiştii m-au cruţat.”

Alţii au reuşit să scape refugiindu-se pe acoperiş. Printre ei, Benoit Bringer. „Erau mulţi oameni în clădire şi am fugit pe acoperiş, chiar pe lângă birou” (e vorba despre camera unde au fost ucişi jurnaliştii, n.r.)

După crimele din interior, cei doi bărbaţi înarmaţi au ieşit din sediul Charlie Hebdo strigând, conform martorilor, „L-am răzbunat pe profet!” şi „Allahu Akbar”.

Ora 11.50. Benoit Bringer îi vede de pe acoperiş pe cei doi cum se îndreaptă, aparent calmi, spre maşina cu care au venit. Însă drama avea să continue.

„Trei poliţişti au sosit pe biciclete. Dar s-au retras când i-au văzut pe cei doi înarmaţi”, a declarat jurnalistul.

Agresorii urcă în Citroen însă alți poliţişti, de astă dată în maşini, ajung, în sfârşit, la locul crimelor.

Cei doi deschid focul asupra unei maşini de poliţie. Imagini dramatice, cu geamul maşinii ciuruit de gloanţe trase de aproape, aveau să facă înconjurul lumii în scurt timp.

Şoferul rănit a încercat să dea înapoi dar a lovit o altă maşină parcată. Poliţistul s-a dat jos clătinându-se şi apoi s-a prăbuşit pe trotuar; avea să mai trăiască preţ de câteva secunde, până când unul dintre atacatori s-a apropiat şi l-a executat cu un glonţ de Kalaşnikov tras în cap de la distanţă mică.

Ucigaşul a strigat apoi, în timp ce s-a îndreptat spre Citroen-ul negru: „L-am răzbunat pe profetul Mohammed, i-am ucis pe cei de la Charlie Hebdo!”

O ultimă imagine bulversantă evocată de martori: unul dintre cei doi s-a aplecat să îşi recupereze pantoful înainte de a se urca în maşină, care a demarat şi a dispărut din zonă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.