ACTUALITATE 6 noiembrie 2014

Fiecare pe mustaţa lui

de Székely Emőke | 270 vizualizări

Movember – mișcarea mondială de conștientizare a pericolului cancerului de prostată a ajuns și în Sfântu Gheorghe

A pornit din Australia în 1999 și s-a extins încet, dar sigur pe întreaga planetă. Este vorba de mișcarea „Movember” (cuvânt format din combinația dintre moustache – mustață în limba engleză și november – luna noiembrie), menită să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru bărbați cancerul de prostată. Anul acesta câțiva tineri din Sfântu Gheorghe s-au alăturat acestei acțiuni care constă în faptul că timp de o lună nu se bărbieresc.

Decizie spontană

Unul dintre inițiatorii „Movember” în Sfântu Gheorghe, realizatorul de emisiuni radio Kiss Bence, spune că a aflat despre această mișcare de pe internet și s-a gândit să fie un deschizător de drum și să pună deoparte lama de ras pe tot parcursul lunii noiembrie. „La mine a fost un lucru spontan, nu m-am gândit prea mult asupra acestui subiect. Ideea vine din străinătate, unde foarte mulți bărbați își lasă mustață sau barbă în această lună pentru a atrage atenția asupra cancerului de prostată. Am impresia că bărbaților în general le este rușine să meargă la un urolog, în comparație cu femeile care vizitează mai des medicul ginecolog. Noi dacă nu e neapărat necesar, nu ne ducem, și astfel nu prea știm dacă există vreo problemă. De asemenea, mulți spun că problemele pot apărea doar după o anumită vârstă” – ne-a declarat Kiss Bence. Acesta a adăugat că a avea barbă și mustață e și un pic macho, și un pic hipster.

Tânărul a ținut să precizeze că „Movember” în Sfântu Gheorghe nu este ceva organizat, dar se răspândește. Este vorba doar despre conștientizare, iar mesajul este acela ca bărbații să aibă grijă de sănătatea lor. „Considerăm că vizita la un medic urolog ar fi obligatorie pentru toți bărbații, doar pentru a ne asigura că nu avem nicio problemă. Și asta cu toate că unii consideră că este neplăcut, ar fi un lucru benefic pentru toți bărbații” – a concluzionat Kiss Bence.

O clasă întreagă de bărboși

Ideea „Movember” a prins și la o clasă de la Liceul Tehnologic „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, unde băieții dintr-o clasă își lasă barbă și mustață timp de o lună. Tinerii spun că astfel se alătură și ei acestei mișcări de conștientizare, dar în același timp au improvizat și un joc. Astfel cei care „nu rezistă” fără lama de ras timp de o lună, vor cumpăra ciocolată colegilor lor mai perseverenți. Tinerii nu uită însă de adevăratul scop al mișcării și spun că până la urmă cel mai important e ca bărbații să aibă grijă de sănătatea lor. „Cred că inițiatorii au inventat o metodă foarte interesantă, care prinde atât la tineri, cât și la cei mai în vârstă. Este distractiv să nu te bărbierești o lună, dar desigur, dincolo de joacă, știm că scopul este conștientizarea populației asupra pericolului cancerului de prostată. Pentru noi este important jocul, dar și atragerea atenției” – spune unul dintre elevi.

Una dintre cele mai frecvente forme de cancer

Medicul urolog dr. Mihnea Mureșan a declarat pentru un portal de știri că una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați este cancerul de prostată, așadar nu este deloc de neglijat. Statisticile arată că cele mai multe cazuri la nivel mondial se înregistrează în Europa de Vest și America, și cu toate că este în primul rând o boală a bărbaților mai în vârstă, poate apărea și la cei mai tineri, în jurul vârstei de 40 de ani. „Nu se cunoaște cauza acestei boli, dar e important ca bărbații să fie atenți și la primele semne să meargă la medic pentru a primi tratamentul necesar” – spune medicul.

Liga Română de Cancer estimează că în România sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostată şi că aproximativ 7,3% din bărbaţi mor anual din această cauză. Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer după cancerul pulmonar. Semnale de alarmă pot fi dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventă, mai ales nocturnă, prezenţa sângelui în urină sau spermă. Durerile lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor pot semnaliza că a apărut diseminarea la nivelul coastelor, pelvisului sau altor oase. Toate aceste simptome pot totuşi avea şi alte cauze cum ar fi infecţia sau adenomul de prostată sau creşterea de volum a prostatei, rezultat firesc al procesului de îmbătrânire.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.