Festivalul kürtőskalács, în prima săptămână din octombrie la Sfântu Gheorghe
Municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 6-8 octombrie, cea de-a cincea ediţie a Festivalului kürtőskalács, în cadrul căruia va fi organizat şi un concurs pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc învelit în zahăr ars.
Organizatorii au menţionat că festivalul „celebrează acest desert unic, care cucereşte prin rafinata sa simplitate”, precizând că în curând vor definitiva programul şi vor da startul înscrierilor pentru concurs.
„Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs 'hungarikum'. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale (...) Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este însă o invenţie ungurească, răspândită pe scară largă în secolul XIX. Germanii au uitat de tot de acest desert copt pe cilindru de lemn, dar în Bazinul Carpatic persistă în Ţinutul Secuiesc, unde a devenit un desert de sărbătoare, iar în secolul XXI de aici a pornit pe drumul său cuceritor. Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că, pe lângă ingrediente de calitate, prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, de mulţi ani de experienţă”, se arată într-o postare pe site-ul kurtosfeszt.ro.
Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu mai mulţi ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele „înrudite” cu acesta.
Mai mulţi specialişti, care au refăcut „arborele genealogic” al kürtőskalács-ului, au descoperit că acesta are nouă „verişori” în Europa.