ACTUALITATE 24 ianuarie 2011

Fermierii întorsureni s-au pus la curent cu noutățile

de Andreea Dabija Kelemen | 342 vizualizări
Subprefectul Valentin Ionaşcu, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute într-o şedinţă publică la Casa Orăşenească de Cultură din Întorsura Buzăului. În cadrul şedinţei s-au discutat probleme referitoare la acordarea de subvenţii APIA şi au fost informaţi

Subprefectul Valentin Ionaşcu, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute într-o şedinţă publică la Casa Orăşenească de Cultură din Întorsura Buzăului. În cadrul şedinţei s-au discutat probleme referitoare la acordarea de subvenţii APIA şi au fost informaţi cei aproape 80 de cetăţeni prezenţi în sală cu privire la accesarea fondurilor europene, de aceea a fost prezent şi directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Covasna, Gheorghe Baciu, care a vorbit despre procedurile necesare în obținerea subvențiilor.

„O măsură importantă, aflată la a doua sesiune, este 221 - Prima împădurire a terenurilor agricole. Aceasta poate fi accesată atât de autorităţile locale publice deţinătoare de teren agricol cât şi de persoanele fizice, juridice, grupuri sau asociaţii”, a explicat Gheorghe Baciu.

Subprefectul Valentin Ionaşcu a intervenit adăugând: „Am studiat foarte bine această Măsură 221, primele pentru întreţinerea plantaţiilor se acordă pe o perioadă de 5 ani, iar primele compesatorii pentru pierderea de venit se acordă pe o periodă de 15 ani şi se diferenţiază în funcţie de tipul beneficiarilor. Aceasta se acordă astfel, 215 euro pe an pe hectar pentru fermieri şi 110 euro pe an pe hectar pentru non-fermieri. Proiectele eligibile vor fi punctate cu criterii de selecţie precum altitudinea, distanţa faţă de pădurile existente, numărul de specii utilizate în lucrările de împădurire, au prioritate terenurile propuse pentru împădurire cu suprafaţă mai mare”.

Crotalii suficiente

În ceea ce priveşte problema arzătoare a lipsei crotaliilor din zonă, reprezentantul Direcţiei Sanitar Veterniare (DSV) Nemes Emeric declară: „Am o veste bună, situaţia s-a rezolvat, vă liniştesc  spunând că avem numere matricole suficiente”.

Referitor la subvenţiile pe cap de bovină pentru zonele defavorizate, oamenii din zonă pot depune dosarele atât la Sfântu Gheorghe cât şi la Întorsura Buzăului. „Săptămâna aceasta vom afla dacă termenul de depunere se va prelungi. Până în prezent au depus dosarele 2000 de fermieri covăsneni la APIA, pentru peste 8700 de capete de bovine. Judeţul nostru dispune de 2 milioane de euro din cele 22,4 milioane euro existente la nivele de ţară, astfel subvenţia va fi maxim 250 euro pe cap de bovină. O condiţie importană este să nu înstrăinaţi bovinele până pe 31 iunie, vor fi numeroase controale, dacă nu găsim animalele în gospodărie va trebui să înapoiaţi banii”, a lămurit Marius Popica, reprezentant al APIA Covasna.

De asemenea Marius Popica a rugat cetăţenii să anunţe APIA de orice modificare a conturilor bancare şi să fie disciplinaţi având situaţiile puse la punct: animalele crotaliate, limitele terenurilor bine cunoscute ş.a.m.d.

Creşterea animalelor şi practicarea agriculurii este dificilă în judeţul Covasna, acesta având 85% din teritoriu muntos, fapt care impune cheltuieli de întreţinere a animalelor şi de producţie a culturii mai ridicate.

Asociaţia înfiinţată în Sita Buzăului a fost dată cel mai bun exemplu de reuşită din judeţul nostru, preşedintele asociaţiei, Nicuşor Stoica, a spus: „Ne bucurăm nespus, este extraordinar că le-am dat de lucru oamenilor săraci din zonă, am ajuns la concluzia că se poate, am reuşit să facem şi economii. La începutul lui februarie vom stabili priorităţile pentru anul acesta, sperăm să ne meargă tot aşa de bine”.

Cei prezenţi în sală au ridicat o problemă importantă - situaţia terenurilor de la „Ciocănaş” unde au fost revendicate doar 31 de hectare din totalul de 149 hectare. Potrivit subprefectului s-au făcut măsurători, amplasamentul fost validat, dar cetăţenii au refuzat apoi amplasamentul şi nu au plătit lucrarea - măsurătorile făcute de specialist. Subprefectul propune „ca documentaţia să ajungă la Primărie, apoi aceasta va înainta o propunere către comisia judeţeană, important este să se invalideze. În cazul documentaţiilor incomplete să facem notificări trebuincioase pentru completarea acestora, este necesar să terminăm cu situaţia aceasta a retrocedărilor din zonă”.

Subprefectul Valentin Ionaşcu a deschis discuţia şi despre pagubele produse de vânat, a explicat procedura completă şi a dat exemplu concret, cel al Floarei Bularca din satul Scrădoasa, căreia ursul i-a omărât doi porci, aceasta a primit la sfârşitul anului trecut despăgubirile necesare.

În urma şedinţei majoritatea cetăţenilor au plecat mulţumiţi. „În mare parte m-am lămurit, am aflat multe lucruri folositoare”, a spus Gheorghe Bularca 71 ani. „A fost o şedinţă reuşită, m-am bucurat că sala a fost aproape plină şi că am găsit rezolvări în unele cazuri. Următoarea şedinţă asemănătoare va avea loc la Dobârlău pe 28 ianuarie”, a declarat subprefectul Valentin Ionaşcu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.