ACTUALITATE 28 aprilie 2015

Fermierii fac teancuri de dosare pentru fonduri de la APIA

de Mirela Cara Dragu | 649 vizualizări

Începând din acest an, marii fermieri care doresc să beneficieze de acordarea de plăţi directe trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA, și să depună cerere unică de plată în termen. Astfel, fermierii au obligația de a-și intabula proprietatea, de a-și identifica, declara și delimita cu exactitate parcelele agricole într-o aplicație electronică, precum și de a utiliza datele cadastrale disponibile.

Noile reglementări nu au fost bine primite de fermierii care erau obișnuiți să obțină finanțare mult mai simplu, prin depunerea unei liste cu proprietarii terenurilor aflate în arendă, avizată de primării. Acum este nevoie de copiile tuturor contractelor de arendare. „Sistemul în care depuneai o listă avizată de primărie era mult mai simplu și, fiind verificată și parafată de Primărie, nu avea cum să conțină date false. Ei au evidențe clare acolo – este de părere președintele Asociației „Cartof-Cov”, Romulus Oprea.

Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune sau locatari. Arendatorul, concedentul şi/sau locatorul nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul sau animalele arendate, concesionate sau închiriate.

Directorul adjunct al APIA Covasna, Marius Popica, ne-a explicat că noile reglementări sunt o încercare a Uniunii Europene de a se asigura că fondurile ajung acolo unde trebuie. În plus, el este convins că în județul Covasna lucrurile merg mai ușor decât în alte zone ale țării deoarece mulți dintre fermieri știu deja ce au de făcut. „Nu cred că fermierii vor renunța la finanțare din cauza multitudinii de documente pe care trebuie să le prezinte începând din acest an. În cazul județului nostru, fermierii știu deja ce au de făcut. Măsurătoarea terenurilor se face la noi de câțiva ani. Iar procedura care trebuie urmată seamănă cu cea prin care se obține un credit bancar – a spus Popica, adăugând că reacțiile negative ale unora dintre fermieri sunt firești și apar la noi de fiecare dată când apare o schimbare la nivel legislativ în orice domeniu.

Marius Popica a mai precizat că măsurile nou introduse vizează nu doar documentația pe care o au de pregătit fermierii, ci și condițiile de acordare a subvențiilor. „Sunt norme care prevăd că prin acordarea subvențiilor, fermierii sunt obligați să respecte cerințe care țin de protecția mediului: să curețe terenul, să aibă o anumită evidență a animalelor și așa mai departe. Ba, mai mult, sunt prevederi legate de regimul îngrășămintelor chimice pe care le pot folosi – ne-a informat Popica.

Înscriere gratuită în cartea funciară

În ceea ce privește situația cadastrală la nivel de județ, directorul Oficiului Județean de Cadastru, Felician Ursache, a precizat că sunt și persoane care încă nu au încă planurile cadastrale puse la punct din motive independente de instituția pe care o reprezintă, dar că în viitor, lucrurile se vor simplifica deoarece oamenii vor putea să se înscrie gratuit în cartea funciară. „Există la nivel parlamentar un program național de cadastre și carte funciară pe banii statului, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat, oamenii se vor putea înscrie gratuit în cartea funciară – ne-a spus Ursache.

Din punctul de vedere al fermierilor, noua procedură de obținere a fondurilor APIA este un alt mod de a complica lucrurile. „Este o chestiune tipic românească. Legislația europeană se preia fără să se adapteze la condițiile din România. Statutul juridic al terenurilor de la noi nu e foarte clar în acest moment. Sunt mulți oameni în vârstă, alții sunt plecați din țară, s-au făcut schimburi necontrolate de terenuri, sunt tot felul de încurcături. Nu cred că în acest moment există un fermier care știe exact ce are de făcut. Eu am peste 300 de contracte, de exemplu. Noi încă nu am depus actele – ne-a spus fermierul Romulus Oprea

Părerea că lucrurile au nevoie de un timp pentru a intra pe un făgaș normal a fost avansată și de directorul adjunct al APIA, care a precizat că „deși sunt mici neplăceri în prezent, în anii următori, oamenii vor ști exact ce să facă”.

Pentru ca totul să devină mai ușor, fermierii cred că este necesar ca legea cadastrului să intre în vigoare. „Până nu se face legea cadastrului, nu va fi așa simplu. În orice caz, noi ne conformăm, dar e un efort în plus. Mai greu decât pentru noi, eu cred că este chiar pentru APIA, pentru că ei vor avea un volum și mai mare de muncă. Cine știe dacă în viitor nu vor apărea firme specializate care să întocmească dosarele pentru obținerea de fonduri de către fermieri? Oricum, concluzia mea este că nu e atât de simplu pe cât pare, dar nu e nici imposibil. Și știu că față de alte județe, noi stăm chiar bine aici în Covasna – ne-a mai spus Romulus Oprea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.