ACTUALITATE 23 octombrie 2008

Femeile nu se implică în luarea deciziilor la nivelul comunităţii

de Covasna Media | 678 vizualizări

96% dintre femeile din judeţul Covasna nu au participat şi nu participă sub nicio formă la luarea deciziilor în comunitate

Potrivit unei analize realizată de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), reiese că în judeţul Covasna femeile nu se implică în luarea deciziilor la nivelul comunităţii din care fac parte şi nici nu fac parte din asociaţii, consilii sau partide. În mediul urban, 82% dintre persoanele respondente declară că au participat şi participă la vot, pe de altă parte se constată că o medie de 96,6% dintre femei nu au participat şi nu participă sub nicio formă la luarea deciziilor în comunitate, iar 87% nu fac parte din asociaţii, consilii sau partide. În mediul rural 90% dintre persoanele respondente declară că au participat şi participă la vot, 93,6% dintre femei nu au participat şi nu participă sub nici o formă la luarea deciziilor în comunitate, iar 90% nu fac parte din asociaţii, consilii sau partide. Interesul manifestat de femeile chestionate din mediul rural privitor la evenimentele ...

96% dintre femeile din judeţul Covasna nu au participat şi nu participă sub nicio formă la luarea deciziilor în comunitate

Potrivit unei analize realizată de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), reiese că în judeţul Covasna femeile nu se implică în luarea deciziilor la nivelul comunităţii din care fac parte şi nici nu fac parte din asociaţii, consilii sau partide. În mediul urban, 82% dintre persoanele respondente declară că au participat şi participă la vot, pe de altă parte se constată că o medie de 96,6% dintre femei nu au participat şi nu participă sub nicio formă la luarea deciziilor în comunitate, iar 87% nu fac parte din asociaţii, consilii sau partide. În mediul rural 90% dintre persoanele respondente declară că au participat şi participă la vot, 93,6% dintre femei nu au participat şi nu participă sub nici o formă la luarea deciziilor în comunitate, iar 90% nu fac parte din asociaţii, consilii sau partide.

Interes scăzut

Interesul manifestat de femeile chestionate din mediul rural privitor la evenimentele politice, sociale sau economice ale ţării sau comunităţii este relativ scăzut. Aproximativ 55 % dintre respondente au declarat că nu apelează la nicio modalitate de informare legate de cele de mai sus, numai 6% accesează internetul pentru a se informa, restul de 36% dintre respondente se informează apelând la mijloacele mass-media. În mediul urban situaţia este diferită faţă de femeile din mediul rural, aproximativ 73% dintre respondente au declarat că se informează apelând la mijloacele mass-media, 27% nu apelează la nicio modalitate de informare legată de interesul manifestat privitor la evenimentele politice, sociale sau economice ale ţării sau comunităţii, 24% dintre femei accesează şi internetul ca sursă de informare. Studiul s-a derulat în luna februarie a acestui an, prin intermediul compartimentelor teritoriale ANES şi a avut la bază un chestionar aplicat unui număr de 900 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani din mediul urban şi 1.046 de femei din mediul rural. Principalele aspecte care au rezultat din această analiză sunt cele legate de situaţia profesională, participarea la luarea de decizii în familie, comunitate şi viaţa politică, precum şi domeniile de interes şi modalităţile de a obţine aceste informaţii.

Femeile muncesc mai mult decât bărbaţii

În mediul rural, 55% din persoanele chestionate au declarat că au un loc de muncă, 32% sunt casnice, iar 16% lucrează ca ziliere. În mediul urban 73% din femeile chestionate sunt angajate, din care majoritatea cu normă întreagă, 10% sunt casnice şi 10% sunt pensionare. La nivelul judeţului Covasna, rata şomajului în rândul femeilor este mai scăzută, 2.639 de persoane la sfârşitul lunii august, decât rata şomajului în rândul bărbaţilor, 3337 de persoane la sfârşitul lunii august.

Femei şcolite

Potrivit studiului, 50% din femeile chestionate au terminat liceul, 20% au terminat o facultate, 3,3% au urmat cursurile unei şcoli profesionale (de meserii), 10% au terminat doar 8 clase, 6,6% au urmat cursuri post universitare şi post liceale, iar 3,3% nu au făcut nicio şcoală. 60% din femeile chestionate deţin permis de conducere, 76,6 utilizeză calculatorul şi 66,6% cunosc o limbă de circulaţie inter naţională. Media venitului lunar, în rândul femeilor din mediul urban, se încadrează între 500 şi 1.000 de lei lunar, mai puţin peste 1.000 de lei, iar în mediul rural media venitului nu depăşeşte 500 de lei, venituri provenite în special din alocaţiile copiilor, sau ajutorul social.

Acţiuni COJES la nivelul judeţului Covasna

La nivelul judeţului Covasna, COJES (Comisia Judeţeană pentru Egalitatea de Şanse) a avut mai multe acţiuni care au avut ca scop informarea persoanelor cu privire la egalitatea de şanse şi tratament între bărbaţi şi femei. COJES Covasna a organizat în 2007 şi 2008 acţiuni la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu-Gheorghe – campanie de informare stradală; la Liceul de Artă „Plugor Sándor” Sfântu-Gheorghe - Expoziţia de desene „Şanse egale pentru toţi”; întâlniri la masa rotunda privind îmbunătăţirea gradului de ocupare şi formare profesională a persoanelor de etnie romă, masa rotunda cu tema „Toleranţa zero faţă de violenţa în familie“.

Viorel Iordan

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.