Femeile găsesc mai uşor de muncă decât bărbaţii, dar sunt mai prost plătite
Femeile au şanse mai mari decât bărbaţii să îşi găsească un loc de muncă în judeţul Covasna, unde economia este dominată de industria textilă şi confecţii, a declarat luni, în cadrul unei conferinţă de presă, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor.
El a precizat că rata şomajului în rândul femeilor este mult mai scăzută decât cea a bărbaţilor, situându-se la 45%, în condiţiile în care ponderea femeilor din judeţ este cu aproape un procent mai mare decât a bărbaţilor.
Kelemen a menţionat că, în general, oferta de locuri de muncă din judeţul Covasna este mai bogată pentru femei, având în vedere existenţa celor peste zece fabrici de confecţii, iar în unele familii femeile sunt cele care asigură veniturile familiei şi „duc povara” traiului de zi cu zi. În industria uşoară, însă, salariile sunt cele mai mici, situându-se la nivelul minim pe economie.
Kelemen a mai menţionat că în judeţul Covasna a început să se facă simţită o fluctuaţie tot mai mare a forţei de muncă, multe persoane demisionând de la o zi la alta pentru a pleca la lucru în străinătate ori în alte locuri de muncă mai bine plătite.
„Din confecţii se pleacă mult în agricultura europeană. Practic, acolo câştigă în câteva luni atât cât câştigă acasă într-un an. Angajatorii sunt bucuroşi dacă se întorc din nou la lucru după 4-5 luni de zile”, a declarat Kelemen Tibor.
El a menţionat că tinerii, în special, sunt cei care nu au niciun fel de reţineri de a-şi schimba des locurile de muncă, ei nemaiacceptând să fie o nouă „generaţie de sacrificiu”. „Fără a supăra pe nimeni aş îndrăzni să spun că tinerii privesc egoist lucrurile, lor să le meargă bine, pentru ei nu mai există ideea de solidaritate socială, plecarea lor se va repercuta în pensiile noastre”, a mai spus Kelemen Tibor.
El a mai adăugat că AJOFM se află în primele trei judeţe din ţară, după Bihor şi Hunedoara, atât în ceea ce priveşte numărul cursurilor de formare profesională, cât şi numărul de participanţi, prin urmare a apreciat că forţa de muncă din judeţul Covasna este bine pregătită şi competitivă pe piaţa naţională şi internaţională.
Potrivit acestuia, numai în acest an au absolvit diverse cursuri un număr de 273 de şomeri, iar până la sfârşitul anului numărul acestora se va ridica la o mie. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de competenţe antreprenoriale, comerţ şi comunicare în limbile germană şi engleză.