ACTUALITATE 7 iulie 2011

Faţadele scorojite și tencuielile căzute ar putea dispărea

de Monica Vrânceanu | 420 vizualizări
Clădirile monumente istorice din județul Covasna ar putea beneficia de fațade noi printr-o lege recent aprobată de către președintele Traian Băsescu. Legea prevede că Ministerul Dezvoltării se va ocupa de refacerea clădirilor ale căror fațade sunt distruse de timp și neîngrijire, acest lucru făcând parte dintr-un plan mai complex care plasează în sarcina primăriilor responsabilitatea de a inventaria imobilele care au nevoie de refacerea

Clădirile monumente istorice din județul Covasna ar putea beneficia de fațade noi printr-o lege recent aprobată de către președintele Traian Băsescu. Legea prevede că Ministerul Dezvoltării se va ocupa de refacerea clădirilor ale căror fațade sunt distruse de timp și neîngrijire, acest lucru făcând parte dintr-un plan mai complex care plasează în sarcina primăriilor responsabilitatea de a inventaria imobilele care au nevoie de refacerea fațadelor, urmând ca apoi să-i notifice pe proprietarii acestora pentru a se apuca de zugrăveli. Legea mai prevede că dacă cei care dețin case sau apartamente a căror tencuială cade sau are o culoare inestetică decid singuri să se apuce să înfrumuseţeze faţadele, autorităţile locale îi vor putea scuti pe aceştia de plata impozitului pe o perioadă de cinci ani. În plus, cei cu venituri sub 1.500 de lei vor primi ajutor de la primărie pentru reabilitarea caselor.

Legea fiind relativ nouă, în județul Covasna primăriile nu prea au cunoștință despre aceasta, însă ideea refacerii fațadelor le surâde, mai ales în cazul în care Ministerul Dezvoltării se va implica în finanțarea refacerii la monumentele istorice.

 

Colac de salvare pentru centrul istoric din Târgu-Secuiesc

Municipiul Târgu-Secuiesc are un întreg centru cu clădiri monumente-istorice, iar majoritatea acestora sunt proprietăți private, în vreme ce o altă parte fie se află încă la Stat dar posibil revendicabile de către foștii proprietari, fie au fost deja cumpărate de către unele persoane juridice, în vederea deschiderii unor firme.

Viceprimarul Szarvadi József spune că cel puțin jumătate din clădirile monument-istoric din centrul Târgului Secuiesc ar avea nevoie de o refacere a fațadelor, în acest caz fiind vorba despre proprietari pensionari, care nu prea au bani să investească în așa ceva.

”Consiliul local Târgu-Secuiesc dorește de multă vreme să facă o astfel de refacere a fațadelor, căci vorbim despre un centru istoric, cu clădiri vechi de mare valoare. Problema este însă că sunt proprietăți private în mare parte, iar unui pensionar cu un venit lunar de 600-700 de lei nu-i poți impune să investească în așa ceva. Administrația locală a oferit ajutor celor care au mai făcut astfel de lucrări, în sensul că le-am pus la dispoziție, în mod gratuit, schele și alte utilaje. În plus, mai există și o hotărâre de Consiliu prin care, pe baza unor proiecte, se pot recupera unele costuri ale lucrărilor de refacere a fațadelor. Oricum ar fi, o implicare a Ministerului Dezvoltării ar fi extraordinară”, a declarat Szarvadi.

Potrivit acestuia, unele dintre clădiri au mai fost amenajate prin zugrăveală și reparații la fațade de către cei care au cumpărat sau închiriat spații pentru firme, dar mai sunt totuși destul de multe imobile care se află în situația de a le cădea tencuiala. În ceea ce privește blocurile de locuințe - căci și acestea sunt prevăzute în Lege, viceprimarul este de părere că refacerea fațadelor se poate face în cadrul programelor de termoizolare a locuințelor, dar spune că dacă unii proprietari vor avea nevoie de sprijinul municipalității pentru simple zugrăveli, vor primi cu siguranță ajutor.

 

Reabilitarea termică, preferabilă la blocuri

Autoritățile locale de la Târgu-Secuiesc susțin că Legea ar completa un proiect local de reamenajare a curților exterioare (ale breslelor), care prevede „îngroparea” cablurilor sub pământ și amenajarea locațiilor cu candelabre de stil retro, tocmai în ideea păstrării unui aer de autenticitate a trecutului.

La Sfântu-Gheorghe, programul termoizolărilor a refăcut fațadele multor blocuri de locuințe, în vreme ce accesarea unor proiecte guvernamentale a dus la refacerea totală a unor clădiri monument-istoric, una dintre ele fiind Casa cu Arcade. Cu toate acestea, mai există încă multe case care ar trebui să sufere o refacere a fațadelor, iar autoritățile locale se arată deschise ideii.

”În mod sigur vom fi de partea Legii, pentru că e una benefică; deși în oraș s-au făcut deja multe pe această linie a refacerii exterioarelor, încă mai există unele blocuri, chiar și în Centru, unde este nevoie de zugrăveală proaspătă”, a declarat viceprimarul Balint Jozsef.

În ceea ce privește stațiunea Covasna, primarul de aici, Lorincz Zsigmond, susține că probleme legate de fațadele clădirilor nu există în mod deosebit, fiind vorba despre un oraș turistic unde aceste aspecte sunt importante și nu ajung la un nivel de paragină. În ceea ce privește refacerea fațadelor blocurilor, primarul spune că nu vede de ce s-ar investi în așa ceva, când investiția în termoizolare ar rezolva atât problema agentului termic cât și imaginea exterioară a locuințelor.  Pe aceeași idee, a reabilitării termice care rezolvă rapid fațadele exterioare merg și cei din Baraolt și Întorsura Buzăului, orașe fără clădiri monumente istorice și unde refacerea blocurilor vechi reprezintă prioritatea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetateanul, 29 iulie 2011
Iata cine este adevaratul corupt: viceprimarul, care este mana in mana cu UDMR-ul. ce poate fi mai clar decat atat?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.