ACTUALITATE 12 februarie 2016

Fărșangul trece, carnavalul continuă

de Sever Ioan Miu | 1572 vizualizări

Din Africa până în Asia și din Europa în Americi, oameni din cele mai vechi timpuri s-au apărat de rău și de întuneric prin ritualuri de purificare. În România, astfel de ritualuri se țin, de pildă, pentru despărțirea de frig și iarnă. În tradiția catolică, oamenii le alungă înainte de intrarea în Postul Paștelui, între Bobotează și Lăsatul Secului, printr-un carnaval care poartă numele de Fărșang. Obiceiul a fost păstrat și de protestanți, iar în județul Covasna există tradiții diferite, de la înmormântarea bufniței până la îmbrăcarea femeilor în bărbați și invers.

Cum obiceiurile se schimbă, la baluri de Fărșang de azi, prin școli și grădinițe, apar costme din basme, filme și desene animate, iar carnavalul s-a extins și la școlile românești. I-am vizitat pe soții Fazakas, Doina și Csaba, care de 18 ani țin un magazin de închiriat costume, ca să aflu mai multe despre cum s-a simțit anul acesta Fărșangul la ei în prăvălie.

Carnavalurile se țin și după post

Cum intru în magazinul ticsit cu costume sunt primit de Doina Fazakas. Pentru că la finele lui martie este Paștele la catolici și protestanți, iar după Lăsatul Secului este postul catolic, anul acesta Fărșangul a fost mai scurt, îmi spune ea. "De 9 februarie a fost Lăsatul Secului. Dar se mai amână și după Lăsatul Secului. Mai sunt oameni care din anumite motive nu au putut face carnaval, s-au mai îmbolnăvit copiii". Ca dovadă că, deși postul catolic a început, carnavalurile continuă, întâlnesc un client care închiriază un costum pentru o doamnă, cu ocazia unei petreceri.

Deși Fărșangul a ținut mai puțin, și anul acesta magazinul soților Fazakas a avut zile pline cu ocazia carnavalului. "Săptămâna trecută, înainte de vacanță, au cam vrut toți să termine cu Fărșangul. A fost puțină aglomerație, dar m-a ajutat și soțul și am răzbit", povestește Doina Fazakas, zâmbind blând.

Carnaval și în școlile românești

Fiind nou în județ, mă interesez dacă și românii practică acest obicei. "Vin și copiii români. Au preluat obiceiul, românii nu zic Fărșang, zic carnaval, au început să vină după vacanță să închirieze. Și în jurul datei de 8 martie mai fac școlile românești", îmi zice Doina Fazakas, iar soțul ei, venit între timp, spune că obiceiul s-a generalizat în tot Ardealul.

"Pentru costume vin la noi și din Brașov, și din Miercurea Ciuc și din tot județul", adaugă el. Îl întreb dacă la țară nu se fac costume tradiționale. "Se fac de Spartul Fărșangului, unde participă toată comunitatea. De obicei se îmbracă în ce au pe-acasă, băieții în fete, fetele în băieți. Tradițional așa era, nu era cu desene animate. Era un fel de festival de speriat iarna. Când se organizează la grădinițe, acolo nu au cum să facă. Investiția e mare și ce e bun anul ăsta nu mai e bun anul celălalt. Și e mai rentabil să se închirieze", îmi explică el.

Între timp, în magazin intră o adolescentă și mama ei. Fata alege, pentru balul organizat în liceul ei, două rochii inspirate din costumul spaniol, și primește și două măști. Aflu că accesoriile, ca aceste măști, dar și platoșa sau paloșul pentru un costum de cavaler, sunt incluse în preț.Farsang -magazin costume (1)

De la Halloween la costume de pionier

Doina Fazakas și soțul ei mai închiriază costume și cu alte ocazii, nu doar la carnavalul din februarie și martie. "Mai țin învățătoarele ore deschise când prezintă o poveste și atunci îmbracă mai mulți copii. Până la închiderea anului școlar se mai închiriază de câteva ori, iar vara e o pauză. Când începe școala, cei din clasa a IX-a au un obicei că țin săptămâna bobocilor. Au câteva zile pe săptămână când cei din clasa a XI-a le impun ce zile au și atunci sunt copii care vin și închiriază. Sau e săptămâna Maturandus, a majoratului, vin de la toate școlile și închiriază. Mai e Halloween-ul pe 1 noiembrie, iar în decembrie, înainte să înceapă vacanța de iarnă sunt serbările de Crăciun, cu Betleemul, cu cei trei Crai, cu îngerași", îmi spune Doina.

Când a început afacerea, avea costume puține și mai confecționa. Acum are multe costume, dar mai face, dacă nu se potrivesc pe măsura clientului: "anul ăsta am făcut costume de polițai, pompier". De asemenea, mai face costume populare românești și maghiare, pentru copii, iar anul acesta vrea să facă astfel de straie pentru fetițele catolice de 10 ani, care vor avea prima împărtășanie.

Magazinul e plin de costume, mai ales de carnaval. "Am de la animale domestice, animale sălbatice, zâne, crai, albinuțe, fluturași, gâze, de ce au nevoie. Cele mai multe costume sunt pentru copii, 20% sunt pentru adulți. Adulții se îmbracă mai greu, își mai pun o mască și gata", spune Doina Fazakas. Totuși unii, adulți caută costume din secolul XIX sau anii 30, iar unii, mai nostalgici, au cerut costum de pionier.

Harry Poker și leopardul dungat

"Mi s-a întâmplat ca unii clienți să nu aducă la timp costumul. Trebuia să-i mulțumesc pe ceilalți clienți și să găsesc alt costum, acum am mai multe. Se întâmplă în fiecare an că 2-3 costume nu le aduc deloc", spune patroana, adăugând că anul acesta încă n-a pățit așa ceva.

Cei mai mulți clienți sunt oameni corecți, iar zilele curg obișnuit în magazinul cu costume neobișnuite. Ocazional, sunt și momente comice, după cum povestește Fazakas Csaba: "în loc de Harry Potter, niște clienți căutau Harry Poker. Sau unii clienți voiau costum de pirat, kallóz în maghiară, și întrebau de kalauz, conductor de tren. Apoi, a mai fost o întâmplare. A venit o doamnă să ceară un costum de leopard, deja rezervat pe numele ei și al soțului. L-a căutat douăzeci de minute, apoi și-a sunat bărbatul și l-a întrebat:

-Măi, Géza, cum era costumul?

-Era în dungi, portocaliu cu negru.

-Ăla-i tigru, mă!"

Cai, "înmormântări" și focuri

Vorbesc și cu un etnolog, Gazda Enikő, despre cum e Fărșangul tradițonal în satele din Covasna. "La Belin, în ultima sâmbătă a lunii februarie, aproape tot satul participă la Fărșang. Oamenii se îmbracă în mire și mireasă și alte pesonaje, foarte variate. Bărbații se travestesc în femei", îmi spune Gazda. "Se duc cu o pereche de cai, în fiecare stradă, pe la case și se opresc unde cineva e îmbrăcat și acolo, în fața porții, sunt serviți cu cafea, cu pălincă", îmi descrie ritualul și primarul comunei Belin, Sikó Imre.

"Și la Cernat se ține călare Fărșangul. La Brețcu și Lemnia e alt tip de tradiție. Un fel de parodie de înmormântare, de obicei se ține o înmormântare de bufniță. Unii se imbracă în preot, ceilalți fac doliu, plâng", îmi spune, râzând, etnograful. "În zona din Sfântu Gheorghe, în satele din jur, a fost o tradiție, dispărută și renăscută. Prin Olteni, Arcuș, Valea Crișului cineva se îmbracă și ca țigancă", adaugă Gazda. Obiceiul costumării în țigani care cerșesc se practică și la Belin, după cum îmi relatează primarul comunei.

Fărșangul din Belin, pe 20 februarie

"Fărșangul simbolizează mai ales alungarea iernii. De aceea, în Belin, de pildă, se pune un foc foarte mare și sunt două figuri din paie, Adam și Eva, care la sfârșitul marșului se ard", mai spune etnograful. "Este vorba și de o exorcizare simbolică a răului, dar nu numai. În satele unde se practică de mult timp, participanții încearcă să îi includă și pe cei ce stau pe margine, pe cei străini. Dacă aceștia din urmă nu vor să participe la nebunie, vor fi murdăriți cu cenușă sau funingine", povestește Gazda Enikő.

Fărșangul din Belin este organizat spre sfârșitul lunii februarie, fără să țină cont de postul catolic, întrucât în Belin domină confesiunile protestante și neoprotestante. Anul acesta Fărșangul se ține pe 20 la Belin, după ce anul trecut nu s-a organizat. "Nu mai avem fanfară să meargă cu alaiul, că au îmbătrânit, au murit unii membri ai fanfarei. Nici tineri nu prea mai avem, așa că pentru ceata de 35-40 de flăcăi, anul acesta vin nepoți care stau în alte localități. Încercăm să facem să nu dispară acest obicei", îmi spune primarul.

"Nu mai e tradiția veche"

Vremurile nu se ating de obiceiuri doar prin fenomenul îmbătrânirii. O întreb pe Gazda Enikő despre balurile care se țin cu costume moderne. "Acum s-a schimb tare mult. Copiii nu prea înteleg că esențialul nu a fost să-i imite pe eroii de film. În forma modernă, sunt foarte mulți copii care se îmbracă ca Spiderman, de pildă. A devenit un fel de bal cu costume, dar nu mai e tradiția veche", a încheiat etnograful.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.