ACTUALITATE 19 martie 2014

Farmaciile independente, sub asaltul marilor lanțuri

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1037 vizualizări

Între prețurile standard și promoții, cât de câștigat e pacientul?

Județul Covasna pare raiul farmaciilor, căci la cei aproximativ 200.000 de locuitori, avem aproape 60 de farmacii (o farmacie la 3.300 de locuitori). Cele mai multe, adică 24, sunt în Sfântu Gheorghe, în vreme ce 17 farmacii sunt în mediul rural. Destul de multe pentru un județ mic și cu resurse financiare limitate; dar asta nu e tot, căci din 2015, când se dorește liberalizarea pieței, se estimează că numărul farmaciilor va crește. Ca peste tot, marile lanțuri de farmacii au ajuns și la noi în județ, astfel că unele au și câte două-trei farmacii într-un oraș. În mod normal, piața este liberă și acum, doar că există câteva reguli – printre care limitarea numărului de farmacii la numărul de locuitori al unui oraș. Și cu toate astea, s-ar spune că avem prea multe farmacii, acestea comercializând medicamente de tot felul, numai bani pentru a le cumpăra să avem!

Ce spun însă pacienții despre numărul mare de farmacii? – mai ales că vorbim despre un județ cu comunități destul de mici, în care sentimentul de apartenență este destul de puternic, precum și cel de „fidelitate locală”. Unde e mai scump și unde e mai convenabil…?

De partea cealaltă, este interesant să aflăm poziția Colegiului Farmaciștilor din Covasna, acolo unde, la urma urmei, se cunosc probabil cel mai bine aspectele care țin de vânzarea medicamentelor. Până unde merge concurența și cine are cel mai mult de câștigat și cât de afectat e, în cele din urmă, pacientul bolnav, care alege o farmacie sau alta?

Liberalizarea farmaciilor ar încărca și mai mult piața

Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor susțin că situația este grea și tinde să devină tot mai grea, în vreme ce liberalizarea pieței ar putea să pună pe butuci multe farmacii. Aceștia susțin că inclusiv numărul farmaciilor dintr-un lanț putea fi limitat, pentru a nu se ajunge în situația în care întâlnim câte o farmacie la fiecare scară de bloc ori la fiecare intersecție. Interesele sunt însă, se pare, prea mari.

„Farmaciile mici, adică cele independente, supraviețuiesc din ce în ce mai greu. Și nu din cauză că lanțurile de farmacii ar avea prețuri mai bune – pentru că acestea sunt standardizate și stabilite, ci din cauza politicilor neloiale. Și de aici, se poate înțelege la ce mă refer”, ne-a declarat unul dintre reprezentanții din conducerea Colegiului, refuzând să își dea numele tocmai din cauza implicațiilor pe care o astfel de declarație le-ar avea.

În acest context, Colegiul Farmaciștilor admite că liberalizarea pieței nu ar face decât să ducă la faliment tot mai multe farmacii independente. Potrivit reprezentanților Colegiului, situația este vizibilă în Brașov: acolo lanțurile de farmacii au făcut ca numărul farmaciilor independente să scadă de la 120 la 20 – și asta în numai câțiva ani. Un alt exemplu negativ în acest sens este Ungaria, unde liberalizarea de acum câțiva ani a falimentat o mulțime de farmacii independente, până s-a revenit asupra deciziei de liberalizare.

„În mod cert nu ne dorim liberalizarea, pentru că atunci vor apărea și mai multe farmacii de lanțuri, în condițiile în care cel puțin Sfântu Gheorghe e o piață suprasaturată de farmacii. Avem deja prea multe”, au mai spus reprezentanții Colegiului Farmaciștilor.

Aceștia au mai adăugat că un alt aspect de luat în considerare este cel al faptului că având sediile sociale în alte județe, lanțurile de farmacii nu aduc niciun venit la județ, ci doar iau banii populației, căci impozitele le plătesc în alte părți.

În Sfântu Gheorghe sunt 24 de farmacii la aprox. 55.000 de locuitori, adică o farmacie la 2.300 de locuitori

Reducerile sunt discutabile

În ceea ce privește prețurile, farmaciștii independenți susțin că de multe ori prețurile lor sunt mult mai bune decât cele de la marile lanțuri de farmacii. Ei spun că reducerile aplicate prin sistemul cardurilor de fidelizare sunt de foarte puține ori reale.

„Ca să vă explic: pe aceste carduri nu se vând medicamente ci doar produse cum ar fi creme, șampoane sau altele. Ei bine, lanțurile oferă o reducere de 5 sau 10% prin carduri, în vreme ce adaosul lor comercial la aceste produse e de 40%. Iar eu, la aceleași produse, am un adaos de 10%. Prin urmare, unde-i câștigul și, mai ales, la cine? Am aflat de situația asta de la pensionari care au timp să verifice prețurile de peste tot și au constatat pe buzunarele proprii realitatea”, ne-a spus A. Z., proprietarul unei farmacii independente din Sfântu Gheorghe.

Profesionalismul farmaciștilor, grav afectat de comerț

Un alt aspect interesant semnalat de către acesta se referă la „diferența dintre afacerea strictă și profesionalismul farmacistului”. Potrivit lui A.Z., este o mare diferență a modului de abordare a relației cu clienții: în vreme ce lanțurile de farmacii urmăresc strict câștigul financiar, farmaciile independente sunt mai maleabile și, în plus, atrag oameni dedicați meseriei.

O farmacie mare vinde produse pe bandă; farmaciile independente au și laboratoare proprii, unde farmaciștii prepară anumite produse – șampoane, creme, loțiuni. Diferența stă în preț: cele de marcă” sunt cu câteva zeci chiar sute de lei mai scumpe. Faptul că se merge strict pe comerț și nu pe profesionalism duce la o degradare continuă a profesiei de farmacist. Ceea ce e trist. Nu zic, și eu, ca proprietar, urmăresc să îmi meargă afacerea, e normal, dar nu supraîncarc un client, când știu că acesta oricum e „încărcat” de faptul că are o boală”, ne-a mai spus A.Z.

Atrași cu carduri de fidelitate

Lanțurile de farmacii își atrag clienții cu reduceri oferite prin folosirea cardurilor de fidelitate. Doamna Elisabeta, o pensionară din Sfântu Gheorghe, spune că merge lunar la aceeași farmacie din două considerente: reducerea de 5% și pentru că este aproape de casă. „Am cumpărat medicamentele necesare de la mai multe farmacii și am comparat prețurile, care au fost cam la fel. De câteva luni bune, poate chiar și de un an de zile nu mai merg decât la o singură farmacie unde am card de fidelitate și astfel mai economisesc ceva bani. De asemenea, e convenabil și pentru că este aproape de casă și nu mai trebuie să umblu prin oraș” – ne-a spus pensionara.

Clienții sunt întrebați

O farmacistă din Sfântu Gheorghe ne-a spus că întreabă clienții dacă doresc medicamente de producție autohtonă sau din import.

„Mi se pare corect să întreb clientul. Dacă substanța activă este aceeași și acesta poate alege, atunci să aleagă. De obicei însă clienții rămân la varianta prescrisă de medic, chiar dacă trebuie să plătească în plus” – explică farmacista. Acest lucru este confirmat și de un pacient cu o boală cronică. Acesta ne-a spus că în cazul bolii lui există o variantă de pastile compensate 100%, însă el preferă să plătească, dar să aibă medicamentele prescrise de medic. „În fiecare lună când mă duc cu rețeta la farmacie, sunt întrebat care variantă o prefer. Eu aleg marca de medicamente prescrisă de medic, chiar dacă trebuie să plătesc” – ne-a spus bărbatul.

Suspiciuni de „înțelegeri” între farmacii și medicii de familie

Mirabela Bunea este mama unui băiețel de trei ani și spune că, după părerea sa, unele lanțuri de farmacii „joacă murdar”, bănuindu-le inclusiv de înțelegeri cu medicii de familie.

„Mi-am înscris copilul la naștere la un medic de familie care vreme de un an nu mi-a prescris niciun medicament gratuit, deși copilul avea dreptul la asta. Mai mult, la fiecare rețetă eliberată mă direcționa către o farmacie dintr-o anumită locație din Sfântu Gheorghe, aparținând unui anumit lanț. Nu am întrebat niciodată de ce, căci mi-a fost mie jenă de jena medicului. Dar în cele din urmă am ales să schimb medicul, pur și simplu. Și am dat de unul care, din câte văd eu, nu are „înțelegeri” cu vreo farmacie, contra vreunui procent. Cred că lucrurile astea se cunosc, le știe toată lumea, nu cred că sunt legale, dar sunt tolerate, așa cum se tolerează multe alte chestiuni incorecte”, ne-a spus femeia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.