ACTUALITATE 29 mai 2017

„Familia înseamnă dragoste, nu ADN”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3660 vizualizări

Serbarea Copiilor Adoptați, eveniment unic în România, a avut loc duminică la tabăra Benedek Mező de lângă Sfântu Gheorghe

O pereche de mâini mici au cuprins gâtul unui bărbat la vreo 40 de ani și după ce și-a lipit obrăjorul roșu de umărul puternic și cald al acestuia, cu un glas dulce, dar totodată hotărât, a spus: „Te iubesc, tati!”. Tatăl, cu ochii înlăcrimați, după ce și-a încolăcit mâinile mari pe trupul micului omuleț, i-a răspuns: „Și eu te iubesc, puiul meu scump!”. Acesta este un tablou zărit, printre sute alte asemenea exemple fericite, duminică, 28 mai, la Serbarea Copiilor Adoptați, organizată pentru al 12-lea an de Asociația covăsneană Pro Adopt și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna la Tabăra Benedek Mező, lângă Sfântu Gheorghe.

Evenimentul, unic în România, aduce la un loc sute de părinți din toată țara, care au adoptat copii din județul Covasna.

Toți, dar absolut toți copiii care erau duminică la tabăra Benedek Mező radiau de fericire și zâmbeau lumii întregi pentru șansa pe care au primit-o de a alerga împliniți spre brațele părinților adoptivi, care îi așteaptă în orice clipă deschise.

     „Sunt atât de fericită pentru că în fiecare an în ziua în care noi am aniversat această sărbătoare frumoasă a copiilor, împreună cu părinții, Dumnezeu coboară printre noi. De 12 ani, negreșit, am avut parte de vreme caldă și de soare. (...) Acum 12 ani am plecat la drum alături de preotul Kovács István, cu mămicuța Maria Brașoveanu și cu încă o mămică. Am plecat la Târgu Mureș și am pus la cale înființarea Asociației părinților Pro Adopt din nevoia acestora de a se regăsi, de a se întâlni unii cu ceilalți, dar și din nevoia copiilor de a se întâlni și de a participa la această serbare și nu numai”, ne-a declarat coordonatorul principal al evenimentului, asistentul social din cadrul DGASPC Covasna, voluntarul „Pro Adopt”, Clementina Trofin.

Prezentă la eveniment, directoarea Protecţiei Copilului Covasna, Vass Mária, a reușit ca prin discursul său să îi emoționeze pe cei prezenți la eveniment, spunând, printre altele, că „familia înseamnă dragoste, nu ADN. (...) Pentru un copil nu contează cine sunt rudele de sânge, ci mai degrabă cine sunt persoanele care zi de zi îl înconjoară cu dragoste. Pentru un copil mic nu contează cine sunt părinții sau frații de sânge, dacă aceștia nu sunt prezenți în viața lor. Pentru ei familia adevărată este cea care se bucură de existența lor, unde sunt acceptați și crescuți cu dragoste. Părinții adevărați sunt cei care vor fi lângă copil în toate evenimentele importante ale vieții. Aceste lucruri contează, nu ADN-ul”.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în județul Covasna, Serbarea Copiilor Adoptați, un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Copilului ar trebui să sensibilizeze întreaga Românie. Copiii au dreptul la șanse egale și nediscriminare. Aici sute de copii se bucură că trăiesc într-o familie, sunt fericiți, cresc bine, se dezvoltă bine, primesc demnitate, copilărie și un viitor în siguranță. Adresez felicitări covăsnenilor, Asociației Pro Adopt, Direcției pentru Protecția Copilului Covasna pentru că aduc în permanență fericire copiilor, care sunt de fapt viitorul țării”, ne-a declarat președintele Asociației Catharsis din Brașov, Azota Popescu, unul dintre partenerii de nădejde ai instituțiilor și asociațiilor covăsnene care au aderat în urmă cu 20 de ani la lupta pentru drepturile copiilor din județ, dar și din România.

Adopțiile în județul Covasna sunt în creștere 

Faptul că lupta acestor instituții și asociații este una care dă roade o arată cele mai recente date făcute publice în cadrul evenimentului de duminică de către directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.

Dacă în tot anul 2016 s-au eliberat 18 atestate, respectiv documente care arată că o familie este aptă să adopte, deja în luna mai 2017 sunt înregistrate 8 atestate eliberate. În ceea ce privește numărul de deschideri, adică atunci când copiii sunt adoptabili, numărul a ajuns la 21 în prima jumătate a anului curent, în vreme ce în tot anul trecut s-au făcut 27 de astfel de deschideri.

O veste cu adevărat îmbucurătoare este că dacă în tot anul trecut s-au făcut 17 încredințări în vederea adopției, adică plasament pe o durată de trei luni la familia adoptatoare, când adopția nu este definitivată, deja anul acesta sunt înregistrate 13.

De asemenea, și numărul adopțiilor definitive a înregistrat o creștere îmbucurătoare, de la 13, câte au fost anul trecut, la 11, înregistrate până în luna mai a acestui an.

Cu toate acestea, în sistemul rezidențial din județul Covasna mai sunt încă peste 300 de copii, dar și alți 300 în asistență maternală.

Tendința pozitivă din rândul adopțiilor este datorată schimbărilor legislative înregistrate în august anul trecut, spun specialiștii. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în rândul copiilor catalogați drept „greu adoptabili”, adică cei cu vârste de peste patru ani.

Schimbările legislative au fost pozitive atât pentru familia adoptatoare, dacă ne gândim la concediul de un an de zile pentru acomodare, cât și în ceea ce privește crearea profilului pentru copilul greu adoptabil. Acestea sunt după părerea mea cele mai importante schimbări, iar ele se văd în statisticile noastre”, spune Vass Mária.

„Din profilul copiilor greu adoptabili, șapte copii cu vârste între 4 și 13 ani au plecat din județul Covasna către șapte familii din țară. Înainte de modificările legislative, nimeni nu voia copii de vârstă mare. De când a venit această modificare, de anul trecut în august, chiar s-au produs îmbunătățiri în ceea ce privește adopția. Pentru copiii greu adoptabili am avut posibilitatea să creăm câte o poveste și să punem câte o poză și să îi includem în softul nostru de adopție, astfel că după ce părinții primesc atestatele de adopție, să vizualizeze aceste profile și dacă le pică cu tronc, se întâmplă aceste minuni. Sunt șapte copii care înainte de schimbarea legislativă de vara trecută nu aveau nicio șansă”, ne-a spus Clementina Trofin.

„Nu simt că nu e sângele meu”

Chiar dacă decizia de a adopta un copil este una care schimbă ireversibil vieți, niciunul dintre cei prezenți la Benedek Mező nu regretă decizia, ba din contră, mulți au precizat că regretă că nu au făcut pasul chiar mai devreme.

„Ne simțim împliniți din toate punctele de vedere. Noi am adoptat în 2009, când procedura era mai simplă. Am încercat imposibilul pentru a avea propriul copil, am urmat foarte multe proceduri medicale, dar nu am reușit nicicum. Adopția a fost calea cea mai bună pentru noi și chiar regret că nu am făcut acest pas mai repede. Nu m-aș fi gândit că pot să mă simt atât de împlinită și că e așa ușor să accept copilul ca fiind al meu. Nu simt că nu este sângele meu, nici nu ne gândim la partea asta. Copilul e foarte fericit. Doamnei Clementina i-a spus într-o zi, când avea șapte ani, că nu știe cum să îi mulțumească pentru că l-a adus alături de noi. Acum e clasa I și spune tuturor povestea lui de viață, iar el le spune să nu fie triști pentru el pentru că este fericit că are părinți și nu e orfan. Prin această adopție ne-am liniștit, ne-am împlinit”, ne-a spus una dintre participante, Şerban Kinga.

De 20 de ani ajută copiii covăsneni să-și găsească familii iubitoare

Anul 2017 este unul aniversar pentru asistentul social Clementina Trofin și partenerii săi, pentru că se împlinesc 20 de ani de când au pornit în misiunea de a oferi șansa la fericire copiilor abandonați pe străzi, în parcuri, în centre de plasament sau în te mai miri ce alte locuri.

„Anul acesta se împlinesc 20 de ani de activități în județul Covasna în domeniul adopției. La mine, mai mult decât profesie, ceea ce fac este o vocație. Iubesc din toată inima tot ceea ce fac și m-am dedicat trup și suflet, nu numai astăzi, ci în fiecare zi și sunt foarte fericită că foarte mulți copii și-au găsit loc în brațele părinților, iar părinții la rândul lor și-au deschis brațele și au primit acești copii și am făcut o mare, mare, mare familie”, ne-a spus Clementina Trofin.

În România lui 2017 sunt peste 3.000 de copii adoptabili, care așteaptă cuminți să primească o viață adevărată, cu speranțe, cu vise care pot deveni realitate alături de o familie completă.

„Legea nu este atât de grea și atât de proastă. Oamenii trebuie să își deschidă inimile și să vină către noi”, mai spune Clementina Trofin, care îi îndeamnă pe toți cei care au în gând să facă pasul adopției să facă acest pas cu toată încrederea.

Teme articol: copii orfani familie adoptie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.